ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΝΑ

Δεκαπενταύγουστος: Η μεγάλη έξοδος του καλοκαιριού

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2017 22:19

Έρημη πόλη από χθες η Λάρισα. Έφυγαν οι Λαρισαίοι για να γιορτάσουν τον Δεκαπενταύγουστο, το «μικρό Πάσχα» όπως το λένε κάποιοι, κάνοντας την τελευταία και συνάμα την πιο μεγάλη «έξοδο» του

καλοκαιριού. Ειδικά αν «κολλάει» η αργία στο Σαββατοκύριακο και γίνεται τριήμερο ή όπως φέτος, για παράδειγμα, που πέφτει Τρίτη και κάποιοι θα πάρουν άδεια – κανονική ή από τη σημαία – και θα κάνουν τετραήμερο ολόκληρο, το φευγιό είναι μαζικότατο.

Τα παράλια είναι κοντά, γαρ. Και τα ορεινά χωριά, όμως. Το βλάχικο και το σαρακατσάνικο στοιχείο που στην περιοχή εντοπίζεται σε αφθονία δεν χάνει την ευκαιρία να περάσει τη μεγάλη αυτή γιορτή της Ορθοδοξίας στα πάτρια εδάφη, εκεί που όλο και κάποιο πανηγύρι στήνεται. Οι προμήθειες σε κρέατα για το απαραίτητο ψήσιμο έχουν γίνει, τελειώνει άλλωστε και η νηστεία, ενώ Παρασκευή και Σάββατο στα σούπερ μάρκετ, ενόψει και της αργίας, είχαν σχηματιστεί ουρές παρά την πεσμένη, λόγω Αυγούστου, κίνηση.

ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι η κορύφωση του καλοκαιριού. Τα τελευταία μπάνια πριν την επιστροφή στην πόλη, πριν αρχίσουν σχολεία και φροντιστήρια, οι γάμοι και οι λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις, πριν μπει το φθινόπωρο. Τα παράλια «βουλιάζουν» περισσότερο από ποτέ, όπως προκύπτει και από τις καταγραφές της Τροχαίας. Μπορεί προβλήματα να μην αντιμετωπίστηκαν ιδιαίτερα, όμως η κίνηση τόσο προς τα παράλια της Λάρισας, όσο και προς της Πιερίας η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Η εύρεση καταλύματος για τις ημέρες αυτές είναι συνήθως δύσκολη υπόθεση, όπως σχολιάζουν ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης προετοιμάζονται κάνοντας περισσότερες προμήθειες αλλά και διοργανώνοντας ειδικές θεματικές βραδιές, με μουσική και χορό, για να υποδεχθούν τους εκδρομείς των ημερών.

ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Εκτός από εκείνους που αυτό το διάστημα είναι διακοπές σε κάποιο νησί ή σε παραθαλάσσια μέρη, οι υπόλοιποι αναζητούν κάποιο πανηγύρι για να γιορτάσουν την Παναγία. Στα περισσότερα χωριά του κάμπου, αλλά και των γύρω ορεινών περιοχών η Κοίμηση της Θεοτόκου, πέρα από το θρησκευτικό κομμάτι έχει και το εορταστικό, που μεταφράζεται σε τριήμερα γλέντια με κομπανίες, χορούς και …ψητά. Δεκαπενταύγουστος στο χωριό σημαίνει δεύτερο Πάσχα. Οι σούβλες και οι σχάρες έχουν καθαριστεί, τα κρέατα σιτεύουν και μαρινάρονται, τα κάρβουνα περιμένουν μέσα στις ψησταριές έτοιμα να υποδεχτούν αρνιά, κεμπάπ και παϊδάκια. Και κάπου εκεί μπαίνει και το κλαρίνο και τα αυτοσχέδια γλέντια στήνονται από σπίτι σε σπίτι, μέχρι το βράδυ που το επίσημο γλέντι θα στηθεί στην πλατεία.

ΣΤΙΣ ΦΗΜΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΝΑΓΙΕΣ

Φυσικά υπάρχουν κι εκείνοι που συνδυάζουν το θρησκευτικό στοιχείο με τον τουρισμό. Εκείνοι που για τις ημέρες αυτές θα επιλέξουν ως προορισμό κάποια από τις μεγάλες εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στην Παναγία, όπως η Παναγία της Τήνου, η Εκατονταπυλιανή της Πάρου και η Σουμελά στην Καστανιά της Βέροιας. Αρκετοί Λαρισαίοι, όπως επισημαίνουν τουριστικοί πράκτορες, έχουν ήδη αναχωρήσει για τους συγκεκριμένους προορισμούς με εκδρομές που διοργάνωσαν ταξιδιωτικά γραφεία της πόλης ή και ιδιωτικά. Βέβαια, και στις κοντινές περιοχές υπάρχουν εκκλησίες στις οποίες συρρέει κόσμος από διάφορα μέρη, όπως είναι η Παναγία του Πολυδενδρίου, που βρίσκεται σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του Μαυροβουνίου, μέσα σε υπέροχο, κατάφυτο δάσος αλλά και η Παναγία η Ολυμπιώτισσα στην Ελασσόνα και ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Αμπελώνα.

 

Άδεια χθες η πόλη: Μα πού πήγαν όλοι;

2

Το τετραήμερο αργίας που δημιούργησε η ‘’Δευτέρα ανάμεσα’’ ενόψει Δεκαπενταύγουστου, άδειασε όπως αναμενόταν τη Λάρισα. Είτε σε μεγάλη θερινή άδεια, είτε σε μικρή δεκαπενταυγουστιάτικη απουσία ή ακόμη με τα ημερήσια πηγαινέλα στις παραθαλάσσιες περιοχές συν τη μεγάλη εξόρμηση στα βλαχοχώρια αλλά και τα υπόλοιπα ορεινά χωριά, ο κόσμος αναχώρησε από την πόλη. Η εικόνα μιλάει, δρόμοι αδειανοί όπως ποτέ άλλοτε στη διάρκεια του χρόνου. Αν και το βράδυ που επιστρέφουν οι ημερήσιοι εκδρομείς η πόλη αποκτά πάλι στοιχειώδη σφυγμό.

 

Π.Φ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass