Η ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ S.O.S.

Γλίτωσαν από τον πόλεμο, όχι από τον χρόνο...

* Από τα 3.000 μέλη του 1972 τώρα μετράει μόνο 22 ζωντανούς ανάπηρους πολέμου εκ των 165 συνολικών μελών

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2015 11:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:22

Του Κ. Γκιάστα

Το 1972 αριθμούσε 3.000 μέλη. Τώρα ίσα που υπάρχουν 165 και μεταξύ αυτών μόλις 22 ανάπηροι πολέμου εν ζωή. Μπορεί να γλίτωσαν στα δύσκολα χρόνια, όμως δεν γλιτώνουν από τη φθορά του χρόνου...

Η Εθνική Γενική Ένωση Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Λαρίσης και Περιχώρων, διανύει μια από τις χειρότερες περιόδους της και το φάσμα της εξαφάνισής της είναι πλέον ορατό. Γι’ αυτό τον λόγο η «Ε» επισκέφτηκε τα γραφεία της Ένωσης, που βρίσκονται στο αδιέξοδο της οδού Περραιβού από το 1978, με αγορά από τον Δημήτρη Σκρέτα. Εκεί μας υποδέχεται η γραμματέας κ. Δήμητρα Φακίρη που καθημερινά δίνει έναν μικρό αγώνα για να διατηρηθούν τα γραφεία «ζωντανά».

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται μια φωτογραφία από την παρέλαση του 1980. Διακρίνεται ένας μικρός «λόχος» από ανάπηρους που περνάνε περήφανα την οδό Κύπρου μπροστά από τη Λέσχη Αξιωματικών. Ρωτάμε πόσοι παρέλασαν φέτος και μας απαντάει «μόνο ένας» και αυτός ως γιος αναπήρου...

«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα τόσο οικονομικά όσο και αριθμητικά από πλευράς μελών. Η ηλικία τους είναι πολύ μεγάλη και η επόμενη 5ετία σαφώς και θα κρίνει το μέλλον μας ως Ένωση».

Μα είναι δυνατόν όμως να τα βάλει κανείς με τον χρόνο; Αναρωτιόμαστε για να μας δώσει την απάντηση η κ. Φακίρη. «Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε όλες τις Ενώσεις της Θεσσαλίας στο επόμενο διάστημα και να πάρει μια πανθεσσαλική μορφή η Ένωση με έδρα τη Λάρισα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει η Ένωση Τρικάλων στην οποία ενσωματώθηκε αυτή της Καρδίτσας και υπάρχει η Ένωση Βόλου. Είναι κατά έναν τρόπο εγωιστικό το ζήτημα για την περιοχή της Λάρισας και ως τέτοιο θα πρέπει να το δούμε. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έδωσαν τη ζωή τους από την περιοχή μας, για να είναι ελεύθερος αυτός ο τόπος και η Ένωση είναι ένας φόρος τιμής για την προσφορά τους».

Ρωτήσαμε και για τα διαδικαστικά, αλλά σημαντικά, όπως για παράδειγμα, τα οικονομικά: «Τα έσοδα προέρχονται από τις κρατήσεις των μελών μέσω Ομοσπονδίας από τις συντάξεις. Αρμόδιος φορέας είναι η Συνομοσπονδία και κατατίθενται μέσω γενικού λογιστηρίου σε κάθε Ένωση. Βάσει ατόμων γίνεται ο διαμερισμός χρημάτων κάθε δίμηνο. Αυτή τη στιγμή στη Λάρισα δίνονται περίπου 1.200 ευρώ το δίμηνο. Είναι πολύ λίγα τα χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες μας. Αν αυξήσουμε τα μέλη μας και συγκεντρώσουμε από άλλες περιοχές τότε θα καταφέρουμε να πάρουμε ανάσα για τα επόμενα χρόνια. Έτσι μόνο θα διατηρηθούν τα γραφεία και θα μείνει ζωντανή η Ένωση» λέει και συνεχίζει: «Σε πολλές περιπτώσεις εγώ αφήνω την ασφάλισή μου για να υπάρχουν χρήματα στα ταμεία. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει να υπάρχει η Ένωση, γιατί θα διατηρηθούν ζωντανές και οι μνήμες όλων όσοι πολέμησαν αλλά και των οικογενειών τους. Έτσι νιώθω εγώ και οι περισσότεροι...».

Πραγματικό μήνυμα S.O.S. λοιπόν εκπέμπει η Ένωση των Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, που έδωσαν ένα κομμάτι του σώματός τους για την ίδια την Ελλάδα, απώλεσαν μια από τις αισθήσεις τους για την πατρίδα, των ανθρώπων εκείνων που αφιέρωσαν την ίδια τους τη ζωή για το ιδανικό της ελευθερίας.

Αφού έχασαν πολλά από τα δικαιώματά τους, μάλιστα τα τελευταία χρόνια το κράτος εντελώς ανόητα τους αφήρεσε πολλά από τα ευεργετήματα, τώρα κινδυνεύουν να χάσουν και την Ένωσή τους, από την πόλη τους. Το στέκι, όπου φωλιάζουν οι ένδοξες μνήμες τους. Αξίζουν μια παράταση...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass