ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Πανηγύρισε το ναΰδριο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2017 22:18

Πανηγύρισε το ναΰδριο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που βρίσκεται στο 2ο χλμ. της ΠΕΟ Φαρσάλων - Λάρισας και έχει κτιστεί από τους Αφούς Καραμανώλη στη μνήμη του πατέρα τους Γεωργίου.


Την παραμονή της εορτής Τετάρτη 23 Αυγούστου τελέστηκε μέγας εσπερινός και αρτοκλασία, ενώ ανήμερα της εορτής χθες Πέμπτη, τελέστηκε θεία λειτουργία και αρτοκλασία παρουσία πολλών πιστών από την πόλη και την επαρχία Φαρσάλων.
Η γιατρός κ. Μαρία Καραμανώλη διάβασε την ομιλία του δρ. Αλέξανδρου Μπαλή θεολόγου - φιλόλογου Λυκειάρχη, τέως διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας που αναφέρονταν στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, και στην οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι:
"Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός υπήρξε ένας από τους μεγάλους διδασκάλους
και φωτιστές του Γένους, σε μια εποχή που το έθνος μας ζούσε κάτω από τη στυγνή τυραννία των Τούρκων.
Καμία προσωπικότητα των χρόνων της δουλείας δεν έχει απασχολήσει τόσο πολύ την επιστήμη, τη λογοτεχνία και την θεολογία όσο ο Πατροκοσμάς, όπως επικράτησε να ονομάζεται από τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Στόχος του να μάθουν τα ελληνόπουλα γράμματα. Παρότρυνε τους γονείς να σπουδάζουν τα παιδιά τους ελληνικά, τα οποία είναι η "γλώσσα της εκκλησίας". Ο Πατροκοσμάς μέσω της Παιδείας απέβλεπε στην αναγέννηση του έθνους. Το τεράστιο ιεραποστολικό του έργο κράτησε είκοσι χρόνια και στο διάστημα αυτό ίδρυσε 247 σχολεία. Ο Άγιος Κοσμάς εφονεύθη από τους Τούρκους στις 24 Αυγούστου του 1779. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον ανακήρυξε τυπικά Άγιο στις 20/4/1961.
Η υπενθύμιση του τεράστιου έργου του Πατροκοσμά για τη μόρφωση των υποδούλων Ελλήνων, δεν στοχεύει απλά στο να μας υπενθυμίσει ότι μας οδήγησε στην διατήρηση και ανάπτυξη του ελληνικού και ορθόδοξου φυλετικού συστατικού μας, αλλά να δούμε συγκριτικά, πού οδεύει σήμερα η Παιδεία των Ελληνοπαίδων.
Τα τελευταία χρόνια μας έχει καταπνίξει η διογκούμενη παγκοσμιοποίηση. Ιδιαίτερα τις μέρες μας γιγαντώνεται μια προσπάθεια από μικρές, αλλά επικίνδυνα δυναμικές μειοψηφίες για τον αφελληνισμό και τον αποχριστιανισμό της υποχρεωτικής παρεχόμενης παιδείας στα παιδιά μας. Κάποια στιγμή πρέπει να αναλάβουμε το ρόλο που σαν γονείς, σαν δάσκαλοι και σαν πολίτες έχουμε και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένα και να πούμε σε αυτούς που προσπαθούν να αλλοιώσουν και να αλώσουν την Παιδεία του έθνους μας: Μην αγγίζετε πια τα ελληνικά και ορθόδοξα ιδανικά των παιδιών μας. Αφήστε τα ελεύθερα από την παγκοσμιοποίηση του πολιτισμού και την επιπεδοποίηση της ζωής. Ας επικαλεσθούμε με θέρμη την βοήθεια του Αγίου Κοσμά, ώστε να οδηγηθούμε στα ίχνη του και να παραδειγματιστούμε από τη διδασκαλία του, που παρέχει γνήσιο νόημα στη ζωή και ελευθερώνει τον άνθρωπο από τα πανταία πάθη του".

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")
Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass