Η ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΛΙΑ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ

Στόχος η ενίσχυση της ελληνοουκρανικής φιλίας

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2017 22:08

Η αδελφοποίηση της ιστορικής επαρχίας της Κιλία της Ουκρανίας με τα Φάρσαλα και η συνεργασία σε οικονομικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό επίπεδο, συζητήθηκε χθες στη συνάντηση που είχαν τα μέλη της ουκρανικής αποστολής συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιο με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.


Η επιτετραμμένη πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα Ναταλία Κοσένκο, η δήμαρχος Κιλία Τατιάνα Μποϊτσένκο, ο πρόεδρος του επαρχιακού συμβουλίου Κιλία Παύλο Μποϊτσένκο, οι αντιδήμαρχοι της Κιλία Ιχόρ Πλοχόι και Αλέξαντρος Σιμινένκο, η γραμματέας της εκτελεστικής επιτροπής του ΔΣ Κιλία Τατιάνα Κασπέρσκαγια και ο γ. γραμματέας του ελληνοουκρανικού επιμελητηρίου Γεράσιμος Νικόλαος Μπουγάς, ζήτησαν από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας τη στήριξη και συνεργασία του, ώστε η αδελφοποίηση να μην είναι απλώς μια τυπική διαδικασία αλλά να έχει ουσία και περιεχόμενο.
Τα μέλη της αποστολής δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την πόλη των Φαρσάλων όσο και από τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής και μάλιστα ο πρόεδρος του επαρχιακού συμβουλίου Κιλία σημείωσε «Τα Φάρσαλα και η Κιλία είναι δύο πόλεις με πολλές ομοιότητες. Θεωρούμε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. Θέλουμε μια ουσιαστική αδελφοποίηση που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το αίσθημα της ελληνοουκρανικής φιλίας. Η Κιλία όπως και τα Φάρσαλα έχουν ιστορικό παρελθόν και μπορούν να έχουν και ένα λαμπρό μέλλον».
 Ιδιαίτερη αναφορά, στη συνάντηση έγινε και στην ιστορικότητα της νήσου Λευκή (Φιδονήσι στην ουκρανική γλώσσα) στο Δέλτα του ποταμού Δούναβη στον Εύξεινο Πόντο και τη μυθολογική της σύνδεση με τον ομηρικό ήρωα Αχιλλέα. Σύμφωνα με μία εκ των αρχαίων εκδοχών η θεά Θέτις μετά τον θάνατο του γιου της μεταφέρει το σώμα του στις εκβολές του Δούναβη, στον Εύξεινο Πόντο στη νήσο Λευκή. Η ίδια η Θέτις μάλιστα αναδύει το νησί για να κατοικήσει εκεί ο γιος της. Οι μετά - ομηρικοί μύθοι προσθέτουν και άλλες πληροφορίες. Ο Αχιλλέας ζούσε στον χώρο μαζί με τη Μήδεια, την Ελένη ή την Ιφιγένεια. Εκεί ζούσαν επίσης οι ήρωες μετά θάνατον. Ήταν τα Ηλύσια Πεδία. Λέγεται ότι στην αρχαιότητα υπήρχε μεγάλος ναός με βωμούς, αφιερωμένους στον Αχιλλέα. Τα πουλιά βουτούσαν και δρόσιζαν με θαλασσινό νερό το ναό. Εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος διέταξε να τοποθετήσουν σύμφωνα με μία παράδοση τα έπη του Ομήρου σε λάρνακα. Απαγορευόταν να κατοικήσουν άνθρωποι στο νησί ή να το επισκεφτούν γυναίκες. Συχνά οι ναύτες που περνούσαν από εκεί άκουγαν τον θόρυβο των όπλων του Αχιλλέα, το τραγούδι και τις διασκεδάσεις του.
Σύμφωνα με εκδοχή που αναφέρει ο Πίνδαρος, ο Ποσειδώνας ακούγοντας τον θρήνο της Θέτιδας για τον τραγικό χαμό του Αχιλλέα, βγήκε από τη θάλασσα και τη διαβεβαίωσε ότι ο γιος της θα ζήσει σε ένα νησί όπου ζουν μόνο ήρωες, τα Ηλύσια Πεδία. Εκεί ο Αχιλλέας πράγματι συνέχισε να ασχολείται με τις πολεμικές συνήθειές του.
Ο δήμαρχος Φαρσάλων εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μέχρι τώρα συνεργασία τονίζοντας ότι τα θεμέλια της συνεργασίας μπήκαν και πρόσθεσε «Οι ορίζοντες μας είναι ανοιχτοί. Είναι ευθύνη μας να φτιάξουμε το μέλλον. Η αδελφοποίηση είναι η αρχή της συνεργασίας μας σε κάθε επίπεδο».
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, σημείωσε μεταξύ άλλων «Η ιστορική μνήμη δημιουργεί ελπίδα. Ο Αχιλλέας ενώνει λαούς, ενώνει ανθρώπους, δημιουργεί συμμαχίες και δίνει τη δυνατότητα συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα, Αισιοδοξούμε να έχουμε μια ουσιαστική συνεργασία που θα φέρει τους δύο λαούς ακόμη πιο κοντά». Στη συνέχεια τα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας προσέφεραν αναμνηστικά δώρα από την πατρίδα τους στον περιφερειάρχη ενώ και εκείνος με τη σειρά τους προσέφερε αναμνηστικά από τη Θεσσαλία.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass