ΠΕΖΟΙ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Περάστε με δική σας ευθύνη

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2017 22:42

Διάβαση πεζών: σημείο του οδοστρώματος με ειδική σήμανση από όπου επιτρέπεται στους πεζούς να διασχίσουν έναν δρόμο. Αυτό λέει το λεξικό.

Στους δρόμους της Λάρισας όμως δεν είναι έτσι. Διότι είτε η ειδική σήμανση δεν υπάρχει, είτε δεν επιτρέπεται στους πεζούς να διασχίσουν τον δρόμο. Όχι, χωρίς κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας τουλάχιστον.
Όλοι όσοι έχουν βρεθεί στο εξωτερικό, κυρίως στην Ευρώπη, έχουν να λένε για το πώς οι οδηγοί – σε φανάρια και διαβάσεις – στην υπόνοια και μόνο ότι θέλει ο πεζός να περάσει απέναντι «κοκαλώνουν» τα οχήματά τους και παραχωρούν την προτεραιότητα. Εδώ το σκηνικό ακριβώς αντίθετο. Οι οδηγοί «γκαζώνουν» προκειμένου να προλάβουν να περάσουν πριν τους πεζούς και ειδικά στα σημεία που η ορατότητα είναι από περιορισμένη έως μηδενική.
Δύο είναι τα πιο «χαρακτηριστικά» σχετικά παραδείγματα του κέντρου της πόλης. Το πρώτο στη διάβαση που υπάρχει στο σημείο όπου η Βενιζέλου συναντά τη Φιλελλήνων. Η διαγράμμιση είναι σβησμένη και η σήμανση ανύπαρκτη. Παρά ταύτα οδηγοί και πεζοί γνωρίζουν (;) ότι εκεί υπάρχει διάβαση. Το αποτέλεσμα είναι ένα και όποιος σταθεί μια ημέρα και ώρα αιχμής στο σημείο θα το παρατηρήσει. Οδηγοί που αντί να κόψουν ταχύτητα προκειμένου να μπουν στη Φιλελλήνων επιταχύνουν και πεζοί έντρομοι να προσπαθούν να περάσουν απέναντι, από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο, σώοι και αβλαβείς.
Το ίδιο περίπου σκηνικό και στην Κεντρική πλατεία, εκεί όπου η οδός Κύπρου συναντά τη Μ. Αλεξάνδρου. Πριν έναν χρόνο περίπου ξηλώθηκαν από το σημείο οι κυβόλιθοι που υπήρχαν και είχαν ως σκοπό το να κόβουν οι οδηγοί ταχύτητα όταν στρίβουν, κάνοντας τη διέλευση των πεζών εύκολη και ασφαλή. Τη θέση των κυβόλιθων έχει πάρει διαγράμμιση που επισημαίνει ότι εκεί υπάρχει διάβαση πεζών. Οι οδηγοί που στρίβουν από την Κύπρου συνήθως δεν έχουν ορατότητα, εξαιτίας των αστικών λεωφορείων που είναι σταματημένα στο σημείο, συνεχίζουν όμως με αμείωτη ταχύτητα. Κι αν ο πεζός είναι από την πλευρά της Μ. Αλεξάνδρου και έχει οπτική στα οχήματα (κι αυτά σε εκείνον) όλα καλά. Αν όμως ο πεζός είναι από την πλευρά της πλατείας και θέλει να περάσει απέναντι στη Μ. Αλεξάνδρου, με λεωφορείο παρκαρισμένο στα αριστερά του, πρέπει να πάρει βαθιά ανάσα και να κάνει το μεγάλο βήμα, με την ελπίδα ότι ο οδηγός που θα θέλει να στρίψει ή δεν θα τρέχει πολύ ή θα «κόψει» εγκαίρως.
Π.Φ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass