ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Μαθήματα τοπικής ιστορίας

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2017 22:02

Ο Δήμος Φαρσάλων με επιστολή του στους διευθυντές των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής Φαρσάλων, τους ενημερώνει ότι κατά το σχολικό έτος 2017-2018 για 7η συνεχή χρονιά, πρόκειται να υλοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: "Μαθήματα τοπικής ιστορίας".

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

1. Τα Φάρσαλα στην Αρχαιότητα (διάλεξη με υποστήριξη PowerPoint).

2. Αρχαίες πόλεις και οικισμοί εντός των ορίων του Δήμου Φαρσάλων ήτοι: Τσαγγλί, Μαγούλα, Αχίλλειο, Σκοτούσσα, Χτούρι, Ερέτρια, Παλαιόκαστρο (διάλεξη με υποστήριξη PowerPoint).

3. Τα Φάρσαλα στα βυζαντινά χρόνια, στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και στα χρόνια μετά από την απελευθέρωση (διάλεξη με υποστήριξη PowerPoint).

4. Μύθοι και θρύλοι της γης των Φαρσάλων: Αχιλλέας - Πηλέας - Θέτιδα (διάλεξη με υποστήριξη PowerPoint).

5. Επίσκεψη - ξενάγηση στην εκπαιδευτική Αρχαιολογική Έκθεση αφιερωμένη στο Ελληνο-Καναδικό αρχαιολογικό πρόγραμμα του Κάστρου Καλλιθέας που στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων.

6. Επίσκεψη - ξενάγηση στον Αρχαϊκό Θολωτό Τάφο Φαρσάλων και στο Αρχαίο δυτικό Νεκροταφείο Φαρσάλων - παρουσίαση της αρχαίας ταφικής αρχιτεκτονικής και των ταφικών εθίμων.

7. Επίσκεψη - ξενάγηση στις Παραδοσιακές Δεξαμενές Φαρσάλων (ένα πρότυπο έργο υδραυλικής μηχανικής του 1910) και παρουσίαση του θέματος της σημασίας του νερού και της διαχείρισής του.

8. Επίσκεψη - ξενάγηση στην περιοχή Κατράνα Φαρσάλων, όπου έχει έρθει στο φως τμήμα του δυτικού σκέλους του αρχαίου τείχους της Φαρσάλου μήκους 294μ. και παρουσίαση της αρχαίας οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.

9. Επίσκεψη - ξενάγηση στην Ακρόπολη της Αρχαίας - Βυζαντινής Φαρσάλου που βρίσκεται μέσα σε ένα από τα δεκαεννέα (19) προστατευόμενα κηρυγμένα αισθητικά άλση της Ελλάδος.

10. «Μια μέρα στην ανασκαφή της αρχαίας Σκοτούσσας»: Παρακολούθηση και συμμετοχή ομάδων μαθητών στις ανασκαφικές εργασίες στην αρχαία Σκοτούσσα κατά το χρονικό διάστημα 02-10-2017 έως 16-10-2017.

11. Από τα μέσα Νοεμβρίου 2017, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων θα δέχεται καθημερινά (κατόπιν συνεννοήσεως) μαθητές σχολείων η Έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Φαρσάλων.

12. Τέλος, από τον Ιανουάριο του 2018 και εξής, θα λειτουργήσει στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων νέα Εκπαιδευτική Αρχαιολογική Έκθεση με τίτλο «Αρχαίοι Λίθοι Εξιστορούν», όπου μέσα από την παρουσίαση αρχαίων λίθινων ευρημάτων της περιοχής των Φαρσάλων οι επισκέπτες θα παρακολουθούν όλη τη δημόσια και ιδιωτική ζωή στην αρχαία πόλη (αρχής γενομένης από τα λατομεία, τη λατομία, τη λιθαγωγία, τη δημόσια και ιδιωτική αρχιτεκτονική, τη λειτουργία της πόλης μέσα από ψηφίσματα, τον ιδιωτικό βίο μέσα από παιχνίδια, τη λατρεία μέσα από αγάλματα και βωμούς, τις πολεμικές πρακτικές μέσα από πολιορκητικές μηχανές έως την ταφική αρχιτεκτονική και τα έθιμα ταφής μέσα από επιτύμβιες στήλες και λειψανοθήκες). Η έκθεση θα συνοδεύεται και από σχετικό εκπαιδευτικό έντυπο - οδηγό. Υπεύθυνη του προγράμματος η αρχαιολόγος Βάσω Νούλα.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass