ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Εκδηλώσεις για την Παναγία Γοργοϋπήκοο

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2017 15:22

Εκδηλώσεις για την Παναγία Γοργοϋπήκοο πραγματοποιήθηκαν στα Φάρσαλα, στην Αμπελιά και στη Βαμβακού Φαρσάλων, όπου βρίσκεται και η εικόνα της.

Συγκεκριμένα, στον Άγιο Νικόλαο Φαρσάλων, την παραμονή της εορτής, τελέστηκε μέγας εσπερινός, περιφορά της εικόνας και αρτοκλασία, ενώ ανήμερα της εορτής τελέστηκε θεία λειτουργία και έγινε θείο κήρυγμα. Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν και στους ιερούς ναούς του Αγίου Χαραλάμπους στην Αμπελιά Φαρσάλων.

Ως γνωστόν, η εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου είναι πολύ γνωστή σε όλη την Ελλάδα αλλά και εκτός συνόρων. Ο Αγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης συνέταξε παρακλητικό κανόνα για την Παναγία Γοργοϋπήκοο που είναι προστάτιδα της Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους. Επιτελεί πολλά θαύματα απαντώντας γοργά στα αιτήματα των πιστών, δηλαδή γοργά υπακούει. Το όνομα Γοργοϋπήκοος το έδωσε η ίδια η Παναγία στον εαυτό της, σε ένα θαύμα που έγινε το 1664 στη Μονή Δοχειαρίου. Η Παναγία επέτρεψε την τύφλωση ενός μοναχού, του Νείλου, για κάποια ανυπακοή του και μετά την ανάβλεψή του, όταν αυτός μετανόησε και έκλαψε ενώπιον της ιεράς εικόνας του. Από τότε η εικόνα της Γοργοϋπηκόου τελεί πάμπολλα θαύματα και προς τιμήν της, έχουν κτιστεί μοναστήρια, εκκλησίες και παρεκκλήσια.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass