ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

Η μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση του 1917 για τη διανομή γης

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2017 16:20

Ημερίδα με θέμα την «μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση του 1917», με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από το νομοθετικό διάταγμα 1072/1917 του Ελευθέριου Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 5:30 μ.μ. στον Άγιο Γεώργιο του δήμου Κιλελέρ, στο χώρο του σχολείου του χωριού.


Σύμφωνα με τους διοργανωτές «100 χρόνια από τη μεγάλη στιγμή της αγροτικής μεταρρύθμισης και της επακόλουθης διανομής της γης στους επίμορτους κολίγους και παρεκεντέδες (κουλακτσήδες) προγόνους μας διοργανώνουμε αυτή την ιστορική ημερίδα για να αναδείξουμε τη μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση, με ορόσημο το Νομοθετικό Διάταγμα 1072/1917, με το οποίο για πρώτη φορά δινόταν η δυνατότητα στους Θεσσαλούς ακτήμονες, μετά από χιλιάδες χρόνια, να αποκτήσουν επιτέλους την ποτισμένη με τον ιδρώτα τους, γη. Η ανάδειξη της επακόλουθης Απόφασης Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης του κτήματος ¨ΜΠΟΥΧΛΑΡ¨ το 1918, και της διαδικασίας διανομής και απόδοσης των κλήρων σύμφωνα με τα σχετικά νομοθετήματα. Το αντικείμενο της ημερίδας είναι ιδιαίτερο και ίσως η εκδήλωση να είναι η μοναδική πανελλαδικά, καθώς το Μπουχλάρι είναι από τα πρώτα θεσσαλικά τσιφλίκια που απαλλοτριώθηκαν άμεσα, με συντονισμένες ενέργειες των υπηρεσιών με τους συνεταιρισμένους πλέον κληρούχους».
Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μια σύντομη ιστορική επισκόπηση της αγροτικής ζωής του χωριού μέχρι το 1917, και της εξελισσόμενης γεωργίας μέσα στον αιώνα που επακολούθησε. Παράλληλα θα γίνει ο εγκαινιασμός του χώρου του ανακαινισμένου πλέον ιστορικού κονακίου. Όλη η εκδήλωση, που είναι έργο των νεότερων απογόνων με προετοιμασία χρόνων μέσα από ιδιαίτερες ιστορικές αναζητήσεις και συνεντεύξεις , θα πραγματοποιηθεί μέσα στο χώρο του κονακίου. Αποτελεί μια πρωτοβουλία της Τοπικής Κοινότητας και γίνεται σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών του χωριού, με την ευγενική στήριξη της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του δήμου Κιλελέρ.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί , με την αποκάλυψη ενός ολοκληρωμένου χάρτη του οικισμού, όπου εμφανίζονται οι μορφές των κληρούχων σε φωτογραφίες της εποχής. Το ιδιαίτερο αυτό έργο, που επιμελήθηκε ο γηγενής μηχανικός κ. Παναγιώτης Πούσιας με την αξιέπαινη συμβολή πολλών συγχωριανών του, θα αποτελεί πλέον την παρακαταθήκη του χωριού, καθώς έγινε σε ένδειξη τιμής και μνήμης σ' εκείνους τους κολίγους προγόνους που έζησαν και αγωνίστηκαν για τη μεγάλη δικαίωση. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από σχετικές ομιλίες ειδικών, με συντονιστή τον επίτιμο σχολικό σύμβουλο, κ. Δημήτριο Νταφούλη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass