ΟΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΔΙΠΛΩΣΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο ταλαντούχος κύριος Τσίπρας

• Και τα λάθη στα οποία υπέπεσε όταν υποχρεωνόταν να διαβάσει τον λόγο του

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2017 23:20

*«ΗΤΑΝ ο πιο χαλαρός, ο πιο άνετος Τσίπρας που έχω δει τα τελευταία έξι-εφτά χρόνια που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας», γνωμάτευε έμπειρος Λαρισαίος παράγοντας.«Λαμπερός και σίγουρος, με τη γνωστή άνεση λόγου αλλά ακόμη πιο καλός στη γλώσσα του σώματος, φάνηκε να έχει όλο το πακέτο, πολύ πειστικός…» (Και όχι, δεν ήταν συριζαίος ο παρατηρητής)

***
*«Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ», είναι ο τίτλος του βασικού μυθιστορήματος της Πατρίσια Χάισμιθ, του πρώτου από τα πέντε της βιβλία με τον συγκεκριμένο ήρωα που είχε γίνει και ταινία με τον Αλέν Ντελόν, τον Αμερικανό τυχοδιώκτη που αποτελεί λογοτεχνικό φαινόμενο καθώς παρότι εγκληματίας, ο αναγνώστης φτάνει να τον συμπαθεί και να αγωνιά για το αν θα τη γλιτώσει. Η συγγραφέας φροντίζει να τον δικαιώνει, τον αναδεικνύει ως εξαιρετικά ταλαντούχο και κατά βάση καλοπροαίρετο. Κατ’ αναλογία φυσικά και χωρίς βεβαίως καμία προσβλητική πρόθεση, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει καταφέρει να περάσει από σαράντα κύματα, από τη Σκύλλα του εξωτερικού και την εσωτερική Χάρυβδη, εκτέθηκε επανειλημμένα με όσα είχε υποσχεθεί, ριψοκινδύνευσε, ωστόσο εμφανιζόμενος και επιχειρηματολογώντας βρίσκει τρόπο να καθίσταται συμπαθής σε όσους τον ακούνε. Αναμφιβόλως χρειάζεται ταλέντο για να το καταφέρνει.
***
*ΚΑΙ ικανότητες επίσης. Καθόλου τυχαίο που ο Αλ. Τσίπρας ακούγοντας τις ομιλίες των προλαλησάντων Απ. Καλογιάννη και Κ. Αγοραστού, απέδειξε την οξυδέρκειά του απαντώντας στην ομιλία του ‘’με ατάκα στην ατάκα’’, καθόλου εύκολο. Και δεν ήταν που συμφώνησε απολύτως και θυμόταν να επαναλάβει ακριβώς τη γνωστή στους Λαρισαίους ρήση του περιφερειάρχη «στόχος μας να έχουμε δημόσια νοσοκομεία που να τα επιλέγουν οι πλούσιοι κι όχι να πηγαίνουν οι φτωχοί σε ιδιωτικά». Ήταν που λίγα λεπτά πριν ο Κ. Αγοραστός είχε πει: ένας Βρετανός συγγραφέας και σκιτσογράφος, ο Άσλεϊ Μπρίλιαντ λέει ότι «οι περισσότεροι αισθάνονται πιο άνετα με παλιά προβλήματα παρά με καινούργιες λύσεις». Κι αμέσως μετά, σε κάποιο σημείο της ομιλίας του το θυμήθηκε ο ‘’μπριγιάν’’ Τσίπρας και το άλλαξε στον αέρα αναφερόμενος στα νερά: και για να παραφράσω αυτό που είπε ο περιφερειάρχης «υπάρχουν παλιές λύσεις που δημιουργούν νέα προβλήματα».
***
*Ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Σπίρτζης είχε απονείμει Νόμπελ για έργα-παρωδίες, ο πρωθυπουργός είπε για ανέκδοτα. Για τον Ε-65 που φτιάχτηκε το μεσαίο κομμάτι, χωρίς την αρχή και το τέλος όμως, πουθενά στον κόσμο παρόμοιο. Και για τον ΠΑΘΕ, την εθνική οδό, που φτιαχνόταν είπε 25 χρόνια, «τι 25 λέω, από τον Καραμανλή ακόμα. Εσύ που είσαι καραμανλικός θα ξέρεις καλύτερα», πείραξε τον Κ. Αγοραστό. Ο οποίος θα πρέπει να δαγκώθηκε, δεν είναι σε καιρούς μητσοτακικούς να λέγονται τέτοια. «Εννοούσα τον παππού τον Καραμανλή», διευκρίνισε αργότερα ο Αλ. Τσίπρας. (Κι όλοι οι νεοδημοκράτες είναι παππουκαραμανλικοί, μα όλοι.)
***
*ΜΕΤΑ είπε κι αυτός ένα ανέκδοτο. Αναφερόμενος στην Ε-65, ότι το ένα τμήμα της θα ολοκληρωθεί εντός του 2017 και το άλλο μέσα στο ‘18. Κανένας δεν γέλασε. Προφανώς εννοούσε ότι οι διαδικασίες δημοπράτησης θα ξεκινήσουν τότε. Το πότε θα τελειώσουν αλλουνού παπά ευαγγέλιο.
***
*ΓΕΝΙΚΑ, έκανε λάθη ο Αλ. Τσίπρας όταν διάβαζε αυτά που του είχαν δώσει από το επιτελείο του, δεν τα κατάφερνε όταν έμπλεκε άχαρα με αριθμούς και απολογισμούς, κάναμε, θα κάνουμε και τέτοια. Το καταλάβαινε κι ο ίδιος κι όλο ζητούσε συγγνώμη από το ακροατήριο. Να, κάποια στιγμή έλεγε για τα στρατόπεδα που παραχωρούνται στη Λάρισα. Το Μπουγά είπε και τμήμα του στρατοπέδου Τζήμα. Το αντίστροφο είναι το σωστό.
***
*ΟΣΟ μιλούσε από στήθους, σε μεγάλο κομμάτι στην αρχή κι άλλο τόσο στο τέλος, το πήγαινε φέρτε, έλεγε αυτά που σκέφτεται και αποδεικνυόταν πειστικός για τη γενικότερη πορεία της πατρίδας, έδειχνε ότι έχει σχέδιο και επιχειρήματα να το στηρίξει. Όταν έσκυβε στα χαρτιά μπροστά του, κοινοτοπούσε, μπερδευόταν. Οπότε κάποια στιγμή του έπεσαν από το βήμα κι ησύχασε. «Δεν τα χρειάζομαι», αντιπαρήλθε το ατύχημα και συνέχισε. (Αρκεί να μη χάθηκε μαζί τους και κάνα έργο, κάποια δέσμευση που δεν είχε ακόμη εξαγγελθεί.)
***
*ΜΑ, τον είχαν φορτώσει και με διάφορα. Σπουδαία υπόθεση το Αρχαίο Θέατρο αλλά δεν είναι εξαγγελία πρωθυπουργικής εμβέλειας να τάξει 3 εκατομμύρια ευρώ για να προχωρήσει το έργο «και σε 3 χρόνια να φιλοξενεί 4 χιλιάδες θεατές». Και συνέχισε με τα δικά του: «δήμαρχε, σε τρία χρόνια θα κάνουμε μαζί τα εγκαίνια». Σαφές το υπονοούμενο, για άλλο όμως τσιμπήθηκαν κάποιοι, μην έγινε λάθος στο ποσό, μπα τόσο είναι, μικροποσό συγκριτικά και το Θέατρο παραμένει παγωμένο δεύτερο χρόνο τώρα για ψιλά. «Μα την ίδια στιγμή ο Αγοραστός δίνει 5 εκατομμύρια για το ΟΥΗΛ κι ο Καλογιάννης άλλα 3,5 απ’ τον Δήμο. Για το Αρχαίο Θέατρο δεν θα έβρισκαν; Από την τσέπη του, που λέει ο λόγος θα τα έβαζε ο Αγοραστός. Η ΔΕΥΑΛ μάνι-μάνι μπορεί…»
***
*«ΚΙ όπως είπε και ο Κώστας…» και ξανά και πάλι, τον καλοχάιδεψε τον περιφερειάρχη ο πρωθυπουργός. «Θα σας εκμυστηρευτώ πως κάθε φορά που βλέπω τον Αγοραστό με ρωτάει τι κάνει ο ο Χαρίτσης ο υπουργός μας», αυτός με το ταμείο για τα έργα. «Εμείς δεν κοιτάμε αν οι αιρετοί είναι ή όχι από το κόμμα μας».
Και συνέχισε μιλώντας για την ανάγκη συνεργασιών, διαλόγου και συνθέσεων. Για να ολοκληρώσει τη φράση του, «γι’ αυτό είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής γενικά αλλά και στις εκλογές της αυτοδιοίκησης». Εκεί μαζί με τους υπόλοιπους χειροκρότησε κι ο δήμαρχος, όχι όμως κι ο περιφερειάρχης ούτε οι δικοί του.
***
*ΤΟ ακροατήριο δεν ήταν και τόσο συριζαίικο. Πολλοί και διάφοροι, ιδίως στις τέσσερις πρώτες σειρές, που είχαν κρατηθεί για τους επίσημους και οι οποίες χωρίζονταν με κορδόνι από τις πιο πίσω θέσεις. Στην πρώτη σειρά, κέντρο κατάκεντρο, ο Συντονιστής. Ντιτοριανή κατάληψη; Σύμβολο αγώνα; Αιματηρού. Να, ο ομοιόβαθμός του ο Κομαντάντε βρισκόταν στην τρίτη σειρά.
***
*ΕΝΑΝ μόνο υπουργό του ανέφερε ονομαστικά ο πρωθυπουργός, «ο Σωκράτης ο Φάμελλος που προχωρά σε εξαντλητική συζήτηση…», λέγοντας για την προσυνεδριακή δραστηριότητα που είχε αναπτύξει αυτός για τα νερά. Κάποιοι είπαν ότι ήθελε να τον καλύψει μετά τη σφοδρή επίθεση που είχε εξαπολύσει πριν λίγο εναντίον του ο Κ. Αγοραστός. Με σαφές υπονοούμενο για «εξαγγελίες σε παρασυσκέψεις ή συζητήσεις καφενείου» κλπ κλπ, εννοώντας την έκτακτη συνάντηση μόνο με δημάρχους στο Κιλελέρ. Παρότι υπουργός Περιβάλλοντος και περιφερειάρχης είναι φίλοι και έχουν συνεργαστεί αρμονικά.
***
*«ΟΣΟ κοσκινίζουμε χωρίς να ζυμώνουμε», ο Αλ. Τσίπρας εξηγούσε τη στάση του για τον Αχελώο. «Η εκτροπή αποτέλεσε δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας. Ας ξεκινήσουμε με όσα συμφωνούμε και να δούμε μετά τι χρειάζεται και τι δεν χρειάζεται με τον Αχελώο». Υποσχέθηκε ότι θα ανακοινωθούν σύντομα αναλυτικά το σχέδιο υδατικών έργων συνολικού κόστους 625 εκατομμυρίων και οι πηγές χρηματοδότησης. Διαβεβαίωσε ότι ο διάλογος συνεχίζεται και πως για τα ημιτελή έργα, φράγμα Συκιάς κλπ, «θα διερευνηθεί η δυνατότητα ηλεκτροπαραγωγής». Καμία σχέση με τα περί κατεδάφισης κάποιων «ταλιμπάν». (Βέβαια η «Αυγή» κυκλοφόρησε χθες με ένα μεγαλοπρεπές πρωτοσέλιδο STOP στον Αχελώο. Αυτό κατάλαβαν από κοτζάμ συνέδριο, ίσως δεν άκουσαν την πρωθυπουργική ομιλία, ζώντας μάλλον σε παράλληλο σύμπαν.)
***
*ΤΟ αντιλαμβανόταν και μόνος του ότι διαβάζοντας όσα του είχαν γράψει μάλλον εκτίθετο, δεν ήταν ο εαυτός του. Έλεγε ο Αλ. Τσίπρας για την Υγεία και για τον μαγνητικό της Καρδίτσας και τον αξονικό της Λάρισας ή το αντίστροφο, χειροκρότησαν κάποιοι. Σταμάτησε εκείνος. «Εδώ που τα λέμε δεν θα πρέπει να χειροκροτούμε τα αυτονόητα. Που πρέπει να αποκτήσουν δηλαδή βασικό εξοπλισμό νοσοκομεία σε μεγάλες πόλεις ευρωπαϊκής χώρας…».
***
*ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ πάνω από ώρα η έναρξη ομιλίας Τσίπρα, μικρό το κακό. Για όλους τους υπόλοιπους. Διότι για την ΕΡΤ ήταν οδυνηρό, της διέλυσε το Δελτίο Ειδήσεων των 9, το οποίο εξαφανίστηκε από τη ζωντανή σύνδεση με τη Λάρισα. Φυσικά ο Αλ. Τσίπρας είχε το μυαλό του αλλού. Και όχι, όχι στην πτήση που τον περίμενε το επόμενο πρωί. Ο νους του πετούσε σίγουρα στις ΗΠΑ όπου τον καρτερούν Τραμπ και σία, κρίσιμο ταξίδι. Έκανε και δοκιμές στα αγγλικά του μιλώντας στο Συνέδριο. «… είναι σημαντικό το follow up το λεγόμενο εδώ στα χωριά της Θεσσαλίας». Κι όλοι γέλασαν.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass