Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ, ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ

Η Λάρισα πρέπει να μπει στον χάρτη των σπουδαίων προορισμών

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2017 21:13

Της Νατάσας Πολυγένη
Φωτ.: Κώστας Τσάντζος

Η Λάρισα πρέπει να μπει στον χάρτη των σπουδαίων προορισμών, δήλωσε χθες από τη Λάρισα η υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου. «Το Υπουργείο Πολιτισμού θα στηρίξει με κάθε τρόπο το Διαχρονικό Μουσείο και το Αρχαίο Θέατρο της πόλης ώστε να γίνουν πόλος έλξης για

τους επισκέπτες. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού θα δουλέψουμε για να κάνουμε το Διαχρονικό Μουσείο και το Αρχαίο Θέατρο ευρύτερα γνωστά, γιατί αυτό αξίζει στη Λάρισα» σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός και πρόσθεσε: «Η Λάρισα για εμένα είναι η δεύτερη πατρίδα μου. Έχω αφήσει ένα κομμάτι του εαυτού μου εδώ. Έχω ζήσει μεγάλες συγκινήσεις με το Θεσσαλικό Θέατρο και τον Κώστα Τσιάνο. Συγκινήσεις κάποιες πιο σημαντικές και από της Επιδαύρου.
Το Διαχρονικό Μουσείο ήταν μια έκπληξη για μένα. Δεν γνώριζα τίποτα. Πρέπει να το ενισχύσουμε και να το βοηθήσουμε με κάθε τρόπο. Είναι ένα σπουδαίο μουσείο με σπάνια ευρήματα. Η ενοποίηση που σχεδιάζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων με τη δημιουργία ενός πάρκου που θα συνδέει το μουσείο με την πόλη, θεωρώ ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στο έργο του. Είναι ολοφάνερη η δουλειά, η αγάπη και το μεράκι όλων όσοι εργάστηκαν για να μπορούν αυτά τα εκθέματα να βρίσκονται στη θέση τους. Πάνω στα έργα αποτυπώνεται όχι μόνο η δουλειά των αρχαίων μαστόρων αλλά και των σύγχρονων Ελλήνων, των ανασκαφέων όλου αυτού του κόσμου που βρίσκεται στις ανασκαφές, στη συντήρηση, στη φύλαξη των μνημείων. Όλη αυτή η δραστηριότητα έχει πολύ μεγάλη αξία για τον τόπο μας. Σκύβω με μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό στην προσφορά όλων των ανθρώπων».
Ερωτηθείσα η υπουργός για το Αρχαίο Θέατρο, στο οποίο πρόσφατα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στο περιφερειακό συνέδριο της Λάρισας, εξαγγέλλοντας ότι σε 3 χρόνια θα είναι έτοιμο, η κ. Κονιόρδου το επιβεβαίωσε σημειώνοντας: «Το Αρχαίο Θέατρο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης όταν με το καλό ολοκληρωθεί η αναστήλωσή του. Θέλει λίγα χρόνια ακόμη, τρία όπως είπε και ο πρωθυπουργός για να γίνουν και οι κερκίδες. Ωστόσο περιμέναμε τόσους αιώνες για την αποκάλυψή του, θεωρώ ότι μπορούμε να περιμένουμε λίγο ακόμη για να παραδοθεί πλήρες, να χρησιμοποιηθεί με μέτρο και προστασία και να αποτελέσει μαζί με το μικρό θεατράκι δύο σημαντικούς πόλους που θα παρουσιάζουν εξαιρετικά πράγματα και έτσι η Λάρισα να μπει στον χάρτη σαν ένας προορισμός που του αξίζει. Η Λάρισα άλλωστε έχει μεγάλη ιστορία στον πολιτισμό. Έχει πάρα πολλούς θεσμούς και μπορεί να δείξει πολλά».
Η υπουργός ξεναγήθηκε στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου και φωτογράφησε η ίδια τα περισσότερα εκθέματα που την εντυπωσίασαν. Μάλιστα, δίχως να κρύβει τον ενθουσιασμό της, απευθυνόμενη στους αρχαιολόγους του μουσείου και την προϊσταμένη, σχολίασε ότι θα ήθελε και η ίδια να εμπλακεί ενεργά στην προβολή του μουσείου. «Θα μπορούσα Σαββατοκύριακα, όταν δεν βρίσκομαι στο υπουργείο να κάνω κάποιες εκδηλώσεις εδώ. Απαγγελία ποίησης για παράδειγμα. Είναι τόσο όμορφο το μουσείο που σε εμπνέει», ανέφερε.
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Η κ. Κονιόρδου βρέθηκε στη Λάρισα για τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Από την ανασκαφή στην παρουσίαση» με υλικό από το έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων Λάρισας, Ξάνθης, Πέλλας και Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, που θα φιλοξενηθεί στο Διαχρονικό Μουσείο. Την έκθεση διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΥΠ.ΠΟ. Β. Ελλάδος κ. Σωτήρη Παπανικολάου, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η συγκεκριμένη έκθεση φωτογραφίας αποτυπώνει τις χιλιάδες εργατοώρες των ανθρώπων που αγωνίζονται να συντηρήσουν και να φυλάξουν όλον αυτόν τον θησαυρό. Είναι μια κατάθεση ψυχής, όπως είπε και πρόσθεσε: «5.700 άτομα είναι οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους. Είναι πολύ λίγοι όμως εργάζονται με αυταπάρνηση και φιλότιμο ώστε η κοινωνία να γίνει κοινωνός του πολιτισμού». Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων των τριών εφορειών αρχαιοτήτων, του Φώτη Γεωργιάδη Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, της Μπετίνας Τσιγαρίδα Εφορείας Πέλλας και της Κυριακής Χατζηπροκοπίου Εφορείας Ξάνθης. Οι εκπρόσωποι των εφορειών παρουσίασαν το έργο τους, όπως άλλωστε έκανε και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία τόνισε ότι αναδεικνύει τον μόχθο των υπαλλήλων. «Για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας εργάζονται 60 άτομα. Δεν είναι ούτε λίγα ούτε πολλά, όμως οι κορωνίδες της πόλης είναι το Διαχρονικό Μουσείο και το Αρχαίο Θέατρο και είναι ευχάριστο που έχουμε τη διαβεβαίωση του Υπουργείου Πολιτισμού για την ενίσχυση και στήριξή τους».
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας εξήρε την πρωτοβουλία του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος, για τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης που προβάλλει την εργασία τους αλλά και την προσφορά τους στην κοινωνία. «Το φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε από το αρχείο των Εφορειών Λάρισας, Ξάνθης, Πέλλας και Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας και παρουσιάζει εντυπωσιακές εικόνες.
«Ό,τι ανακαλύπτουν έρχεται στα μουσεία ή μένει στους αρχαιολογικούς χώρους, είναι το θησαυροφυλάκιό μας, είναι ό,τι έχουμε, ό,τι είμαστε, ό,τι μας δένει με το χθες και θα μας πάει στο αύριο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος στην υπουργό είπε: «Ως καλλιτέχνης, μας έδωσες μεγάλες συγκινήσεις πρωταγωνιστώντας σε ιστορικές παραστάσεις του Θεσσαλικού μας Θεάτρου στην Επίδαυρο. Ως υπουργός, γνωρίζεις πως έχουμε πολλά θέματα ανοιχτά. Από την πλευρά μας μπορούμε να σε διαβεβαιώσουμε, ότι για μας ο πολιτισμός αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Και να υποσχεθούμε ότι θα σου δίνουμε συχνά αφορμές για να έρχεσαι στη Λάρισα. Όπως σε αυτό το σπουδαίο μουσείο, για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι, επειδή πέρα από τον πλούτο του, παρουσιάζει μια πολύπλευρη δραστηριότητα. Όπως τον Νοέμβριο, που ένα άλλο μας μουσείο, το Λαογραφικό, διοργανώνει συνέδριο για τους συλλέκτες, επιστήμονες και δωρητές Γιώργο και Λένα Γουργιώτη. Όπως στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα και με τη δέσμευση του πρωθυπουργού προχθές, θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου μας».
Η ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Συγκινημένη η Υπουργός Πολιτισμού σε σύντομο χαιρετισμό της πριν την ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας είπε: «Σε αυτή την πόλη έχω αφήσει ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου. Η Λάρισα είναι μια πόλη σημαντική για μένα, το Διαχρονικό Μουσείο που συναντώ για πρώτη φορά στη ζωή μου και το Αρχαίο Θέατρο βάζουν τη Λάρισα στον χάρτη σπουδαίων προορισμών. Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι βέβαιο ότι θα κάνει μια καμπάνια επικοινωνίας για να γίνει ευρύτερα γνωστό αυτό το εκπληκτικό μουσείο. Η έκθεση αυτή με εικόνες των εργαζομένων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που δείχνει ότι υπάρχει αντίσταση σε αυτό που ζούμε με τον πολιτισμό. Το Υπουργείο Πολιτισμού θα είναι στο πλευρό σας».
Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση και οι επισκέπτες απόλαυσαν μουσικό πρόγραμμα. Στα εγκαίνια βρέθηκαν επίσης ο βουλευτής κ. Νίκος Παπαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Π. Νταής, η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού, η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ. Αννυ Ψάρρα-Περίφανου, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος, εκπρόσωποι της Στρατιάς, φορέων και οργανισμών ενώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι φίλοι της υπουργού Κώστας Τσιάνος και Αθανάσιος Τζιαφάλιας, με τους οποίους συζήτησε αρκετή ώρα τόσο για τα ΔΗΠΕΘΕ όσο και για το Αρχαίο Θέατρο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass