ΜΕ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Σηματοδότηση και πρόστιμα για τους ποδηλάτες

*Ζητούν υποδομές οι Λαρισαίοι ποδηλάτες

Δημοσίευση: 07 Νοε 2017 23:00

Σηματοδότηση για ποδήλατα προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών.

Σε συνεργασία με τους Δήμους στοχεύει στη δημιουργία ενός ενιαίου σχεδίου προκειμένου οι οδηγοί όλων των οχημάτων να εναρμονιστούν σε ένα διαφορετικό σύστημα.

Η Λάρισα διαθέτει ποδηλάτες και όχι ποδηλατόδρομους. Με αποτέλεσμα τα ποδήλατα να κινούνται παντού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πεζών αλλά και των οδηγών ποδηλάτων. Για παράδειγμα στην οδό Παπαναστασίου ο ποδηλατόδρομος, που αποτελεί μέρος του πεζοδρομίου, χρησιμοποιείται καθημερινά από όλους, πεζούς και μη. Είναι μονής κατεύθυνσης, ωστόσο θα δει κανείς ποδηλάτες να κινούνται και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Κάθε Δήμος μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου, θα πρέπει να εφαρμόσει ένα πλάνο με το οποίο θα φτιάξει σηματοδότηση για τους υπάρχοντες ποδηλατόδρομους. Όπου δεν υπάρχουν επιβάλλεται να εγκατασταθούν έστω πινακίδες και φανάρια, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς ποδηλάτων να κινούνται και στις λεωφορειολωρίδες. Μάλιστα στους παραβάτες ποδηλάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών «η απουσία ενιαίου σχεδίου, για το πού δηλαδή μπορούν να μετακινούνται τα ποδήλατα, οφείλεται στην έλλειψη υποδομών και σε αυτή τη φάση το ΥΠΟΜΕΔΙ αναγκάστηκε μόνο να ενσωματώσει τη συγκεκριμένη ενότητα». Όπως εξηγούν, για να υπάρξει κάτι περισσότερο από τη σηματοδότηση, χρειάζεται οι Δήμοι και οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνεργαστούν ούτως ώστε «να υπάρξει ένας ενιαίος σχεδιασμός».

Οι Λαρισαίοι σχολιάζοντας στην «Ε» τις προθέσεις του Υπουργείου επισημαίνουν τις ανάγκες που έχει η πόλη σε υποδομές προσθέτοντας συγχρόνως «πρόστιμα θα πρέπει να επιβάλλονται στους ποδηλάτες όταν κινούνται νύχτα χωρίς φώτα», δηλώνει ο Κώστας για να συμπληρώσει ότι «μου έχει τύχει να είμαι ξημερώματα στην Ηρώων Πολυτεχνείου και τελευταία στιγμή να δω ποδηλάτη καθώς δεν είχε φως αλλά και τα ρούχα του ήταν σκουρόχρωμα». Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι ποδηλάτες και μη που κάνουν λόγο για έλλειψη οδηγικής παιδείας από όλους και μη τήρηση του Κ.Ο.Κ. Η Μυρτώ, χρόνια ποδηλάτισσα σχολιάζει ότι «πρέπει πρώτα να φτιαχτούν ποδηλατόδρομοι και μετά να επιβάλλονται πρόστιμα στους παρανομούντες. Για παράδειγμα η οδός Κύπρου δεν διαθέτει ποδηλατόδρομο, αναγκαστικά θα πάω πάνω από το πεζοδρόμιο για να κινηθώ αντίθετα. Ο λόγος που χρησιμοποιώ το ποδήλατο για τις μετακινήσεις μου είναι για να κερδίζω χρόνο, όχι για να κινούμαι όπως τα αυτοκίνητα». Τη δημιουργία υποδομών υποστηρίζει και ο Μάνθος «για να φτιάξεις ΚΟΚ πρέπει να έχεις και άρτιο δίκτυο ποδηλατόδρομων που δεν υπάρχει».

Στον Δήμο Λαρισαίων προβλέπεται στον γενικό σχεδιασμό επέκταση των ποδηλατόδρομων. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη συμμόρφωση των ποδηλατών στις ενδείξεις των ειδικών για αυτούς φωτεινών σηματοδοτών, εκτός αν η ρύθμιση της κυκλοφορίας γίνεται από τροχονόμους κατά διάφoρo τρόπο.

Επίσης, θα τοποθετηθούν σηματοδότες σε κοινή διάβαση ποδηλάτων και πεζών. Για παράδειγμα πράσινο φως με σύμβολο ατόμου που βαδίζει και με πράσινο σύμβολο ποδηλάτου από κάτω: Οι πεζοί και οι ποδηλάτες θα μπορούν να διασχίσουν το οδόστρωμα. Κόκκινο φως με σύμβολο ατόμου σε στάση και με κόκκινο σύμβολο ποδηλάτου από κάτω: Οι πεζοί και οι ποδηλάτες δεν μπορούν να διασχίσουν το οδόστρωμα. Πράσινο φως με σύμβολο ατόμου που βαδίζει και με πράσινο σύμβολο ποδηλάτου από κάτω που αναβοσβήνει: Οι πεζοί και οι ποδηλάτες μπορούν να διασχίσουν το οδόστρωμα με ιδιαίτερη προσοχή. Σηματοδότες θα τοποθετηθούν και σε αποκλειστικές διαβάσεις για ποδήλατα.

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass