ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ DiEM25:

«Oχι» στον παραλογισμό, «ναι» στη νέα Ευρώπη

* Μίλησε για εποικοδομητική ανυπακοή αλλά και ευρωπαϊκή κρίση

Δημοσίευση: 14 Νοε 2017 22:04

Την πεποίθησή του πως δεν μπορεί ποτέ να επιδιορθωθεί η ελληνική κρίση αν δεν επιδιορθωθεί πρώτα η αρχιτεκτονική της Ευρώπης εξέφρασε χθες από την Λάρισα ο πρώην υπουργός Oικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης. Στην ασφυκτικά γεμάτη από νωρίς αίθουσα του «Χατζηγιάννειου» Πνευματικού Κέντρου, το πρόσωπο που μονοπώλησε για αρκετό διάστημα το ενδιαφέρον της Ευρώπης με τις απόψεις του, ανέπτυξε το σκεπτικό του DiEM25 το οποίο είναι ένα κίνημα που θα δοκιμάσει τις τύχες του στις ευρωεκλογές του 2019.


«Ερχόμαστε εδώ έχοντας ξεκινήσει μια πορεία από τον Φλεβάρη του 2016 στο Βερολίνο. Το επιλέξαμε για να σηματοδοτήσουμε πως η κρίση είναι κοινή. Πως αυτό που προσπαθούμε να κάνουν οι εκπρόσωποι του κατεστημένου, είναι να βάλουν τον Ελληνα εργαζόμενο εναντίον του Γερμανού. Να στρέψουν τον Ολλανδό εργαζόμενο απέναντι στον Πορτογάλο εργαζόμενο. Αυτό όμως πρέπει να τελειώσει εδώ γιατί αν δεν τελειώσει εδώ τόσο οι εργαζόμενοι του Βορρά όσο και του Νότου θα υποφέρουν αυτά που υπέφεραν οι προηγούμενες γενιές. Αυτή είναι η δική μας η θεώρηση» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης και εν συνεχεία στάθηκε στην κρίση της Ευρώπης την οποία χαρακτήρισε βαθιά «Υπάρχει η άποψη πως εμείς πρέπει να κοιτάμε τον τόπο μας και πως η Ευρώπη έχει λύσει το πρόβλημά της. Πως θα μας βοηθήσει μετά η Ευρώπη αν είμαστε υπάκουοι σε ό,τι μας λένε. Δεν είναι έτσι όμως. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή, βαθιά οικονομική κρίση, την οποία όσο περισσότερο γιορτάζουν τη λήξη της τόσο περισσότερο φουντώνει» για να μιλήσει με νούμερα λέγοντας πως «Αυτή τη στιγμή τα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη είναι ένα αμύθητο ποσό καθώς ανέρχεται στα 3 τρισεκατομμύρια. Ιδιωτικά και δημόσια. Είναι το ίδιο ποσό τα τελευταία 6-7 χρόνια. Το δεύτερο» συνέχισε ο πρώην υπουργός «είναι οι τράπεζες στην Ευρώπη. Τους λείπουν περίπου 1 τρισεκατομμύριο για να μπορούν να λειτουργούν ως πιστωτικά ιδρύματα που δανείζουν τις επιχειρήσεις που έχουν προοπτικές κερδοφορίας.
Eνα τρίτο νούμερο είναι πως 2,5 τρισεκατομμύρια είναι το βουνό των αποταμιεύσεων στην Ευρώπη που δεν επενδύονται. Έτσι δημιουργούν πιέσεις στην πραγματική οικονομία και καταστρέφουν την προοπτική δημιουργίας καλών θέσεων εργασίας. Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη οι καλές θέσεις εργασίας μειώνονται και αυξάνονται οι θέσεις των 400 ευρώ το μήνα χωρίς προοπτική για τους νέους».  
ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ Η ΑΡΝΗΣΗ
Σε γενικές γραμμές ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στις δύο απειλές που υπάρχουν για την Ελλάδα «Η μια είναι η αυταπάτη ότι αν συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια θα έρθει η ανάπτυξη και η άλλη είναι αυτή της αποδόμησης της Ευρώπης και της άρνησης βασικών κεκτημένων. Η μοναδική λύση που μπορεί να αποσοβήσει την ερημοποίηση της Ελλάδας είναι η εποικοδομητική ανυπακοή. Πρέπει να λέμε όχι στην συνέχιση αυτής της σκοτοδίνης» για να φέρει και παραδείγματα όπως το ότι «Δεν είναι δυνατό στην χώρα μας οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να πληρώνουν 75% του καθαρού τους τζίρου σε ασφαλιστικές τους εισφορές και στην εφορία. Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι ένα τεράστιο όχι στο Γιουρογκρουπ, το οποίο επιμένει σε πολιτικές τις οποίες ακόμα και ο πρόεδρός του, παραδέχθηκε πως ήταν καταστροφικές. Πρέπει να πούμε «όχι» στον παραλογισμό και «ναι» σε μια νέα Ευρώπη. Ξεκινάμε μια διαδικασία που θα οδηγήσει το DiEM25, στην μετατροπή του σε ένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα θα μετατραπούμε σε πολιτικά κόμματα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Στόχος μας είναι οι ευρωεκλογές του Μαΐου 2019».
Για το γεγονός πως ο ελληνικός λαός έδειξε ανυπακοή διευκρίνισε πως «Ψήφισε 62% το Όχι αλλά εκείνο το βράδυ μετατράπηκε σε Ναι και είχε ως αποτέλεσμα τη δική μου παραίτηση.
Η ανυπακοή από μόνη της δεν είναι αρκετή. Είναι αρνητική. Χρειάζεται ο συνδυασμός των εποικοδομητικών προτάσεων και της ανυπακοής. Χρειάζεται ένας συμβιβασμός, μια διάθεση για μετριοπάθεια και ορθολογισμό αλλά στον ανορθολογισμό του Γιουρογκρουπ πρέπει να μην είμαστε υπάκουοι».
Ο κ. Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έδωσε την ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις στο κοινό μέσω μια πλατφόρμας απευθείας μηνυμάτων από κοινωνικά δίκτυα και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.  
«… Αυτή τη στιγμή αν ακούσουμε τον πολιτικό λόγο από τα ΜΜΕ και τα κόμματα υπάρχει η άποψη πως η Ελλάδα ξεφεύγει λίγο - λίγο από την κρίση. Απλά η συζήτηση αφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων για το πώς θα πρέπει να γίνει η διαχείριση των συμφωνηθέντων και να συνεχίσουμε έτσι. Αυτό είναι ένα αφήγημα.
Υπάρχει και ένα άλλο αφήγημα όμως. Το αντιευρωπαϊκό αφήγημα. Η Ευρώπη μας έχει επιβάλει μια στυγνή δικτατορία. Μια μόνιμη κρίση. Η λύση θα δοθεί από την απόσυρση από την ευρωζώνη και από την Ε.Ε. Αυτό δεν είναι αφήγημα μόνο στην Ελλάδα αλλά συζητήθηκε στην Γερμανία, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες».
«… Δεν υπάρχει ελληνική κρίση. Υπάρχει ελληνική κατάντια. Υπάρχει ερημοποίηση της χώρας μας. Υπάρχει η αναξιοπρέπεια που ζούμε ως Έλληνες πιασμένοι στα δίχτυα της χρεοδουλοπαροικίας που βρισκόμαστε από το 2010. Αυτό δεν είναι ελληνική κρίση αλλά ευρωπαϊκή κρίση. Δεν είναι τυχαίο πως τα περισσότερα μέλη του DiEM25 είναι Γερμανοί πολίτες. Ξέρετε πως ο μισός πληθυσμός στην Γερμανία τα φέρνει πολύ δύσκολα πέρα.
Βέβαια στη δική μας χώρα η κρίση είναι πολύ χειρότερη γιατί πάντα η κρίση είναι χειρότερη στο πιο φτωχό και προβληματικό  μέλος μιας ένωσης. Εκεί που μια ένωση έχει τις μεγαλύτερες αντιφάσεις εκεί όταν υπάρχει ένα πρόβλημα στην ένωση εμφανίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα».

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass