ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ

Τα προβλήματα γνωστά, αναζητούνται λύσεις

Δημοσίευση: 19 Νοε 2017 22:45

Στην καταγραφή των οξυμένων προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα και σε όσα πρέπει να γίνουν από το κράτος, ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει στη γεωργία η ευλογημένη θεσσαλική γη προχώρησαν οι ομιλητές και οι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας για το Αγροτικό.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Ιμπέριαλ», παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και σύσσωμης σχεδόν της ηγεσίας της ΝΔ, η ημερίδα ξεκίνησε με τον εκπρόσωπο της Γραμματείας Προγράμματος της ΝΔ Μανώλη Γραφάκο να παρουσιάζει τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που συμπλήρωσαν στην ιστοσελίδα της ΝΔ πάνω από 10.000 πολίτες, ενόψει του κεντρικού συνεδρίου τον Δεκέμβριο στην Αθήνα. Ακολούθως ο συντονιστής της συζήτησης κ. Μπαγινέτας ανέλυσε τη διαδικασία.

Η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ., βουλευτής Φωτ. Αραμπατζή, εξήγησε ότι «πρόθεση της ΝΔ μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι να ακούσει τον παραγωγικό κόσμο, διότι θεωρούμε ότι δεν τα ξέρουμε όλα. Ήδη πήραμε μια γεύση χθες, από τις διαδοχικές επαφές που είχαμε στα γραφεία της ΝΟΔΕ με εκπροσώπους 43 φορέων». Η κ. Αραμπατζή αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. τα οποία παρουσιάζουν χαμηλή απορροφητικότητα, μίλησε για «το φιάσκο της βιολογικής γεωργίας και το πρόγραμμα των νέων αγροτών, από το οποίο έχουν αποκλειστεί πολλοί νέοι».

Αναφερόμενη στο ΠΑΑ τόνισε «εμείς δεν είμαστε υπέρ μιας απλά επιδοματικής πολιτικής, αλλά μιας πολιτικής που θα στηρίζει την καινοτομία, τη γνώση και τον αγρότη επιστήμονα». Όσον αφορά στη φέτα, η ΝΔ στηρίζει τη Διεπαγγελματική και τις προσπάθειες που καταβάλλει για την προστασία της ονομασίας της. Τέλος, τάχθηκε υπέρ ενός αγροτικού Επιμελητηρίου, καθώς οι 270.000 και πλέον επαγγελματίες αγρότες πρέπει να έχουν το δικό τους θεσμικό όργανο.

Ο πρόεδρος του ΘΕΣγάλα, Θανάσης Βακάλης, παρουσίασε τη δράση του πρότυπου αυτού Συνεταιρισμού και αναφέρθηκε στον αγροδιατροφικό τομέα και στον συνεργατισμό. Επικαλέστηκε δε τη δεύτερη ιδιότητά του, αυτή του γιατρού και υποστήριξε ότι «ο πρωτογενής τομέας νοσεί βαριά»! Η «ασθένεια» είναι χρόνια και οι «τονωτικές ενέσεις» των επιδοτήσεων, μάλλον επιδείνωσαν την κατάσταση, παρά βοήθησαν». Ο πρόεδρος του ΘΕΣγάλα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των συνεργατικών σχημάτων και στην παροχή φορολογικών κινήτρων σε υγιείς συνεταιρισμούς, όπως και στην εκπαίδευση των αγροτών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κισσάβου Γιώργος Ζέικος παρουσίασε με τη σειρά του τη δράση του ΑΣ: «Είμαστε ολιγομελές σχήμα, ευέλικτο στις αποφάσεις και παράγουμε 4-5 εκατομμύρια κιλά ετησίως με αυξανόμενους ρυθμούς κάθε χρόνο. Η επιλογή των νέων μελών γίνεται κάτω από αυστηρά κριτήρια». Στη συνέχεια ο Αγιώτης συνεταιριστής ζήτησε η Πολιτεία να βοηθήσει και να επιβραβεύσει προσπάθειες που φέρνουν πλούτο στη χώρα. Αναφέρθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο οφείλει να συμβάλει καίρια σε συνεργασία με τις περιφέρειες για να μπορεί να παρέχει βοήθεια στην εύρεση ξένων αγορών, ώστε πολλοί από τους αγρότες να μπορούν εύκολα να πειστούν και να κάνουν το πρώτο βήμα για ίδρυση ομάδων Συνεταιρισμών κ.λπ. ώστε να μην νιώσουν στο ξεκίνημα την ανασφάλεια που βιώσαμε εμείς».

Ο νέος αγρότης και κτηνοτρόφος Απόστολος Καραλιάκος, αφού εξήγησε τους λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί -το 2014- με την αιγοπροβατοτροφία, μίλησε για το επάγγελμα του κτηνοτρόφου που είναι πολύ απαιτητικό και κρύβει πολλούς κινδύνους και προβλήματα. «Η έλλειψη υπεύθυνου και έμπιστου εργατικού δυναμικού είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Ακόμη η υψηλή φορολόγηση είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού δεν έχει σχέση με την προσωπική εργασία, το πείσμα μας και την όρεξή μας για δουλειά, αλλά με τη διάθεση της κυβέρνησης. Γιατί, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία στους νέους επενδυτές και επιχειρηματίες να δώσουν μια οικονομική ανάταση στον τόπο μας και όχι οπισθοδρόμηση στα μέσα και τις επενδύσεις τους».

Ο Δημήτρης Μελάς, πρ. υπηρεσιακός υπουργός και πρ. γενικός γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι «το ΠΑΑ που εφαρμόζεται σήμερα, σχεδιάστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ, αλλά δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση το άλλαξε, μερικώς, προς το χειρότερο. Ο αναπτυξιακός πυλώνας που σχεδιάσαμε (π.χ. Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Αγρότες) δεν αξιοποιήθηκαν όπως θα ΄πρεπε». Πρότεινε δε ευνοϊκό φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον για τους παραγωγούς, αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων από το πακέτο Γιούνκερ και τον προσεχή Μάιο να κάνουμε την καλύτερη διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ.

Τέλος, ο Ανδρέας Τσαγκάρης, τυροκόμος, διευθύνων σύμβουλος της Family Farm παρουσίασε την μοναδική καθετοποιημένη επιχείρηση στην παραγωγή φέτας που υπάρχει στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στο πετυχημένο αυτό επιχειρηματικό μοντέλο που εξάγει μια ποιοτική φέτα. Δυστυχώς όμως η έλλειψη συντονιστικού οργάνου στη χώρα μας, που θα κατεύθυνε σωστά την προώθηση της φέτας στη διεθνή αγορά, όπου η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται, έχει τις συνέπειές της. Στάθηκε στη διατήρηση και ανάπτυξη του βέλτιστου γενετικού υλικού των προβάτων και στις μεμονωμένες προσπάθειες των ιδιωτών, ενώ αυτό θα έπρεπε να γίνει συντονισμένα από τα Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης που θα ενίσχυε η κυβέρνηση».

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΟΡΕΩΝ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας ζήτησε από τον Κυρ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τη στάση της ΝΔ για την ονομασία της φέτας, με αφορμή τις διεθνείς συμφωνίες που μποϋκοτάρουν την ελληνική φέτα. Κατήγγειλε δε τον υπουργό Β. Αποστόλου, ο οποίος υποβαθμίζει τη Διεπαγγελματική Οργάνωση της φέτας, επειδή –προφανώς- δεν μετέχει σε αυτή κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπ. Μάμαλης στάθηκε σε όσα πρέπει να γίνουν για να αποκτήσουν τα ποιοτικά μας προϊόντα την κατάλληλη προστιθέμενη αξία, τονίζοντας ταυτόχρονα τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ιδιώτες, σε συνεργασία με τους κρατικούς φορείς, προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας Σπ. Τσικρίκας μίλησε για την ισχυρή εκλογική θέση του κάμπου, αφού οι αγρότες συνήθως δίνουν 3% στη ΝΔ όταν χάνει τις εκλογές και 7-8% όταν κερδίζει. Ζήτησε δε τα εξής: Να ισχύσει το ακατάσχετο στις επιδοτήσεις, να μειωθεί η φορολογία στο 9% και να υπάρξουν αυστηρές ποινές σε όσους φοροδιαφεύγουν. Να υπάρξει αποσύνδεση από το εισόδημα των ασφαλιστικών εισφορών και να γίνει ανεξάρτητος φορέας ο ΟΓΑ. Να γίνει επιτέλους η εκτροπή του Αχελώου. Να ιδιωτικοποιηθεί ο ΕΛΓΑ.

Ο Σερραίος αγρότης κ. Λίτος μίλησε για την ανάγκη να βγει το κόμμα στην ύπαιθρο και να αφήσει τα media. Ο Δημ. Σπαθής από τη Μαγνησία ζήτησε να μην πληρώσουν χαράτσια οι αγρότες για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις που χρησιμοποιούν και για τις οποίες έτσι κι αλλιώς έχουν πληρώσει στο παρελθόν. Ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου κ. Κίτσιος μίλησε για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι δυναμικοί συνεταιρισμοί, με την αυξημένη φροροδιαφυγή, λόγω αυξημένης φορολογίας και του λαθρεμπορίου.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass