ΕΝΩ ΑΠΟΜΕΝΕΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΥΛΟΥ

Νέα κεραμοσκεπή στην Παναγία του Αμπελώνα

Δημοσίευση: 28 Νοε 2017 22:09
 Ο εντυπωσιακός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμπελώνα Ο εντυπωσιακός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμπελώνα

Mε την έμπρακτη στήριξη του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου και τη βοήθεια των πιστών οι οποίοι συνεισέφεραν από το υστέρημά τους αποκαταστάθηκε σχεδόν ολόκληρη η στέγη, με την κεραμοσκεπή του καθεδρικού ιερού ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελώνα να έχει αλλαχθεί εξ ολοκλήρου και με σύγχρονα μέσα. Οικονομική συμβολή είχε με σημαντικό ποσό ο ίδιος ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης.


Μάλιστα προ ημερών τον κ. Σαρχώση επισκέφθηκε ο αρχιερατικός επίτροπος Αμπελώνα πρωτ. Νεκτάριος Φωκίδης για να παραλάβει το ποσό. Ο δήμαρχος Τυρνάβου σημείωσε ότι ο ναός της Παναγίας αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη του Αμπελώνα και έναν από τους πλέον ιστορικούς ναούς του Δήμου Τυρνάβου.
 Προχθές Κυριακή ο πατέρας Νεκτάριος κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας ευχαρίστησε μέσα στον ναό και δημόσια τον κ. Σαρχώση για τη μεγάλη του οικονομική προσφορά του.
Σύμφωνα με στοιχεία η αλλαγή της στέγης με την τοποθέτηση νέας ξυλείας, πισσόχαρτου και νέων κεραμιδιών κόστισε συνολικά πάνω από 16.000 ευρώ.
Τώρα υπολείπεται το μικρό τμήμα της στέγης όπου «ακουμπάει» ο τρούλος ο οποίος μπάζει νερά και κινδυνεύει ακόμα και με κατάρρευση. Σύμφωνα με τους τεχνικούς το κόστος αναμένεται τα φτάσει τα 15.000 ευρώ και πρέπει να γίνει , όπως και η στέγη, με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του ιστορικού αυτού μεταβυζαντινού μνημείου.
Να θυμίσουμε ότι στο ανατολικό τμήμα του τρούλου τα μεταλλικά «λέπια» που τον προστατεύουν έχουν σκουριάσει λόγω της πολυκαιρίας και μερικά από αυτά έχουν αποκολληθεί με αποτέλεσμα να φαίνεται η εσωτερική ξυλεία. Το νερό της βροχής εισέρχεται εσωτερικά με αποτέλεσμα να ποτίζει τον σοβά και την τοιχογραφία του Παντοκράτορα. Τα νερά λίγο λίγο συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο και τελικά ο τρούλος κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με κατάρρευση.
Ο τρούλος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές και προέκυψαν ρωγμές στη βάση του από τον σεισμό του 1995 σε Κοζάνη – Γρεβενά, αλλά μετά από επίπονες προσπάθειες οι ζημιές αυτές αποκαταστάθηκαν. Επίσης την ίδια περίοδο είχε γίνει εξ ολοκλήρου η αλλαγή της σκεπής του ναού καθώς και των δοκαριών της τα οποία είχαν φθαρεί από τον χρόνο.
Για την επούλωση των πληγών του ναού προσωπικό ενδιαφέρον έδειξε ο ίδιος ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, γεγονός θετικό σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση. Το θέμα αφορά στην επισκευή του τρούλου και σύμφωνα με πληροφορίες εντός των προσεχών ημερών ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, με τον αρχιερατικό επίτροπο Αμπελώνα π. Νεκτάριο Φωκίδη, με το εκκλησιαστικό συμβούλιο και με την ευλογία του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνατίου θα επισκεφθούν τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό για το ζήτημα.
Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ
Ο ναός είναι από τους πλέον εντυπωσιακούς ναούς αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Θεμελιώθηκε το 1885 και τα εγκαίνιά του έγιναν το 1906. Είναι έργο του Επταχωρίτη πολιτικού μηχανικού Βασίλειου Μπεκιάρη ο οποίος σχεδίασε επίσης τον μητροπολιτικό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καρδίτσα αλλά και τον κεντρικό ναό του Επταχωρίου το 1914. Ο Βασίλειος Μπεκιάρης ήταν εκείνος ο οποίος πρότεινε και κατασκεύασε σε ελάχιστες ώρες πλωτές γέφυρες στον Αξιό ποταμό το 1912 ώστε σύντομα να περάσει ο ελληνικός στρατός και να απελευθερώσει τη Θεσσαλονίκη.
Κατά τον ατυχή πόλεμο του 1897 όταν ο Αμπελώνας, τότε Καζακλάρ, καταλήφθηκε από τους Τούρκους ο ημιτελής ναός κινδύνευσε να καταστραφεί. Όμως ένας Τούρκος αξιωματικός σταμάτησε τους στρατιώτες του, λέγοντάς τους να μην τον καταστρέψουν διότι θα μετατραπεί σε τζαμί.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass