ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

ΕΟΔΥΑ: «Δίπλα στον άνθρωπο – δίπλα στην κοινωνία»

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2017 20:31 | Τελευταία ενημέρωση: 01 Δεκ 2017 20:45
(από δεξιά) Θ. Τσολάκης αντιπρόεδρος, Ξ. Λέτσας πρόεδρος,  Β. Αρχοντής γραμματέας, Υπ. Κονταράτου αναπληρώτρια γραμματέας (από δεξιά) Θ. Τσολάκης αντιπρόεδρος, Ξ. Λέτσας πρόεδρος, Β. Αρχοντής γραμματέας, Υπ. Κονταράτου αναπληρώτρια γραμματέας

Με σύνθημα «Δίπλα στον άνθρωπο – δίπλα στην κοινωνία» ξεκίνησε την πορεία της στην προσφορά και στον εθελοντισμό η νέα «Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης και Υγειονομικών Αποστολών» (ΕΟΔΥΑ).

Αριθμώντας ήδη 25 άτομα στην πλειοψηφία τους εθελοντές, τα μέλη της προσωρινής διοίκησης παρουσίασαν χθες στα γραφεία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας τους σκοπούς και το πλαίσιο δράσης της ομάδας.
Η προσωρινή διοίκηση απαρτίζεται από τους Ξενοφώντα Λέτσα πρόεδρο, Θανάση Τσολάκη αντιπρόεδρο, Βασίλη Αρχοντή γραμματέα, Υπαπαντή Κονταράτου αναπληρώτρια γραμματέα και Δήμο Γκάντζο ταμία.
«Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από μια διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για αλληλεγγύη και ανιδιοτελή προσφορά προς την κοινωνία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΔΥΑ Ξενοφών Λέτσας για να προσθέσει ότι «η αδυναμία των δομών της πολιτείας, η έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης, σε συνδυασμό με την αδιαφορία μεγάλου μέρους του πληθυσμού, αυξάνουν στο έπακρο και δημιουργούν καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και υγεία καθώς και το περιβάλλον, κυρίως από φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές.
Για τους παραπάνω λόγους και όχι μόνο, άνθρωποι με ευαισθησίες, ανησυχίες, όρεξη, εμπειρία, γνώσεις, όραμα και κυρίως διάθεση για εθελοντική προσφορά, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την ΕΟΔΥΑ με έδρα τη Λάρισα και απώτερο στόχο την ανάπτυξή της σε όλη την Ελληνική Επικράτεια».
Σκοποί της Ομάδας είναι η πρόληψη μέσω της ενημέρωσης και της κατάλληλης προετοιμασίας της κοινωνίας για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων που απειλούν τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον.
Επίσης, η παροχή πρώτων βοηθειών και εξειδικευμένης υγειονομικής φροντίδας, σε προνοσοκομειακό περιβάλλον, σε περιπτώσεις καταστροφών. Η συμμετοχή σε επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας σε συνεργασία με κρατικές αρχές ή άλλους φορείς. Η παροχή υψηλού επιπέδου υγειονομικών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Η συνδρομή – αρωγή, με εκπαιδευμένο προσωπικό και ειδικό εξοπλισμό, σε κρατικές υπηρεσίες και φορείς και η συνεργασία στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η οργάνωση φορέων, ομάδων πληθυσμού και η ενημέρωσή τους σε θέματα διαχείρισης κρίσεων και κινδύνων. Η συνδρομή – αρωγή σε κρατικές υπηρεσίες και φορείς και η συνεργασία για την καταγραφή (θυμάτων, ζημιών, αναγκών κτλ) και την αποκατάσταση της φυσιολογικής και εύρυθμης λειτουργίας της κοινωνίας έπειτα από συμβάντα καταστροφών.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
Στόχος της Ομάδας είναι η ανάπτυξη εθελοντικών δράσεων με σκοπό «τη θωράκιση της κοινωνίας από απειλητικές καταστάσεις, έχοντας απόλυτο σεβασμό στις αρχές του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς», σημείωσε ο πρόεδρος της Ομάδας για να προσθέσει ότι «θα αξιοποιηθεί όλη η συσσωρευμένη εμπειρία, τεχνογνωσία και εκπαιδευτική δράση των μελών της ΕΟΔΥΑ με στόχο την οργάνωση εκπαιδευμένων εθελοντών για συμμετοχή σε επιχειρησιακές δράσεις διαχείρισης επειγουσών καταστάσεων».
Παράλληλα, τα μέλη της διοίκησης δεν παρέλειψαν τη συνεργασία με όλες τις εθελοντικές ομάδες «ο εθελοντισμός στηρίζεται στην ιδέα της κοινωνικής αλληλεγγύης στις καλές μας προθέσεις, στη συνέπεια και στον σεβασμό. Ως ενεργοί εθελοντές της ΕΟΔΥΑ χρειάζεται να είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες, να αξιοποιούμε την εμπειρία που αποκτούμε, να αναγνωρίζουμε όσα καταφέρνουμε αλλά και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Πιστεύουμε ότι οι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι εθελοντές της ΕΟΔΥΑ, σε αγαστή συνεργασία με τις υπόλοιπες εθελοντικές ομάδες της περιοχής, θα αποτελέσουν την ελπίδα και το σημείο αναφοράς για σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία μας».
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η ποιοτική συνεχιζόμενη εκπαίδευση είναι ο βασικός παράγοντας επίτευξης του σκοπού της ΕΟΔΥΑ, για τον λόγο αυτό έχει καταρτιστεί αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα εκπαίδευσης για το σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης.
Η εκπαίδευση και επιχειρησιακή δράση της ΕΟΔΥΑ θα είναι ποιοτικά εφάμιλλη αντίστοιχων ομάδων και φορέων επαγγελματικού επιπέδου. Η διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (σχολείο Διασωστών) είναι ακριβώς ένα έτος. Η θεωρητική εκπαίδευση έχει συνολική διάρκεια 56 ώρες. Η πρακτική εκπαίδευση έχει συνολική διάρκεια 44 ώρες. Η αναπλήρωση μαθημάτων και η αξιολόγηση των εθελοντών έχει συνολική διάρκεια 20 ώες και η πρακτική εξάσκηση – απόκτηση δεξιοτήτων έχει συνολική διάρκεια 80 ώρες.
ΜΕΛΗ
Μέλη της ΕΟΔΥΑ μπορούν να γίνουν άνδρες και γυναίκες κάτοικοι Ελλάδας ή Ευρωπαίοι πολίτες, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας τους. Οι εγγραφές νέων μελών για την εκπαιδευτική περίοδο 2017 – 2018 τελειώνουν στις 29 Δεκεμβρίου 2017.
«Απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους τους θεσμικούς φορείς, επιχειρήσεις, ιδιώτες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την προσπάθειά μας με οποιοδήποτε τρόπο, να επικοινωνήσουν μαζί μας στο 6971-641664, στο www.eodia.gr και eodialarisa@gmail.com καθώς και στο facebook: ΕΟΔΥΑ», ανέφερε ο κ. Λέτσας προσθέτοντας ότι «φιλοσοφία και βασική αρχή της ΕΟΔΥΑ είναι: Δίπλα στον άνθρωπο – δίπλα στην κοινωνία».
Η επίσημη παρουσίαση της Ομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης θα διεξαχθούν το επόμενο διάστημα.
Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass