ΣΤΙΓΜΕΣ ΧΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ…

Από το κέντρο φιλοξενίας σε διαμέρισμα της Λάρισας

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2017 22:40
Δ. Δεληγιάννης, Δ. Μπαμπαλής και Μ. Κάλφα μιλούν στην «Ε» για την εγκατάσταση της πρώτης οικογένειας σε διαμέρισμα της πόλης Δ. Δεληγιάννης, Δ. Μπαμπαλής και Μ. Κάλφα μιλούν στην «Ε» για την εγκατάσταση της πρώτης οικογένειας σε διαμέρισμα της πόλης

Η πρώτη οικογένεια προσφύγων εγκαταστάθηκε την περασμένη Πέμπτη σε διαμέρισμα της πόλης. Πρόκειται για μια εξαμελή οικογένεια, για τους δύο γονείς με τα τέσσερα παιδιά τους ηλικίας 7 έως 14 ετών.

Η χαρά ήταν απερίγραπτη, τα πρόσωπα όλων έλαμπαν, η ζωή τους σταδιακά αποκτά μια κανονικότητα, γίνονται μέρος του υπόλοιπου κοινωνικού συνόλου και αφήνουν πίσω όλα όσα βίωσαν. Μια νέα αρχή, μια στέγη είτε για λίγο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ταξιδέψουν για τη χώρα που επιθυμούν είτε για ένα νέο ξεκίνημα στη Λάρισα.

Μέσα σε λίγη ώρα εργαζόμενοι του προγράμματος «ESTIA» της ΔΗΚΕΛ του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες βοήθησαν γονείς και παιδιά να εγκατασταθούν στο νέο τους σπιτικό. Να φύγουν από την προσφυγική δομή του Κουτσόχερου και να βρουν μια στέγη, μέσα στην πόλη και όχι μακριά από αυτή. Το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας για τη φιλοξενία προσφύγων έχει ως στόχο να καλύψει 420 άτομα και την ενοικίαση εβδομήντα διαμερισμάτων. «Η κοινωνία της Λάρισας είναι δοτική», σημειώνει η υπεύθυνη του προγράμματος «ESTIA» της ΔΗΚΕΛ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Μαρία Κάλφα, λίγη ώρα μετά την εγκατάσταση της πρώτης οικογένειας σε διαμέρισμα της πόλης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες, άτομα με αναπηρίες, που χρήζουν κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης και προωθεί την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων. «Για να εγκατασταθεί μια οικογένεια ή μεμονωμένα άτομα σε ένα διαμέρισμα θα πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο προφίλ, με βασικό κριτήριο την ευαλωτότητα» εξηγεί, για να προσθέσει ότι «η εγκατάσταση για κάποιους μπορεί να είναι προσωρινή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα χαρτιά τους και άλλοι μέχρι να κοινωνικοποιηθούν. Να ενσωματωθούν στο σύνολο της κοινωνίας, να ζήσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον, να αποκτήσουν το δικαίωμα στη μόρφωση, να συνεχίσουν τη ζωή τους. Ανυπομονούν να ενταχθούν και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους».

 Πρόθεση όλων των εμπλεκομένων στο πρόγραμμα, του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, του Δήμου Λαρισαίων και της Ύπατης Αρμοστείας είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων. Στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των φιλοξενουμένων στις ανοιχτές δομές, σήμερα στο κέντρο φιλοξενίας στο Κουτσόχερο φιλοξενούνται περί τα 600 άτομα.

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να καλύψει τις προσωρινές ανάγκες στέγασης ανθρώπων που πρόκειται να μετακινηθούν σε άλλη χώρα της Ευρώπης στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης, καθώς και ευάλωτων αιτούντων άσυλο που λόγω της κατάστασής τους δεν μπορούν να συνεχίσουν να διαμένουν στους μαζικούς χώρους φιλοξενίας.

Η παραμονή των προσφύγων θα είναι προσωρινή, έως ότου εξεταστούν οι υποθέσεις τους και μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπό κανονικές συνθήκες, ένα άτομο ή μια οικογένεια θα μετεγκατασταθεί μέσα σε 3 με 4 μήνες. Το πρόγραμμα προσωρινής στέγασης προσφύγων καλύπτει πλήρως το κόστος ζωής των αιτούντων άσυλο στις κοινωνίες που τους φιλοξενούν. «Η επιτυχία αυτού του προγράμματος είναι να λειτουργήσει με έναν τέτοιο τρόπο έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι για όσο διάστημα μείνουν εδώ να σταθούν στα πόδια τους, να αποκτήσουν μια κανονικότητα, δικαιώματα και υποχρεώσεις με ηρεμία και ασφάλεια», τονίζει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Δεληγιάννης και συμπληρώνει ότι «σκοπός μας είναι οι πρόσφυγες για όσο διάστημα χρειαστεί να μείνουν στην πόλη μας να μην εξαρτώνται συνέχεια από τέτοια προγράμματα για τη διαβίωσή τους. Προκειμένου να αποκτήσουν και πάλι τις δικές τους επιλογές. Σκοπός είναι να τελειώσει το πρόγραμμα και όχι να επαναληφθεί».

Το ειδικό προσωπικό επιβλέπει καθημερινά τις συνθήκες διαβίωσης των ωφελουμένων και την καλή κατάσταση των διαμερισμάτων. Την τήρηση των κανόνων υγιεινής και συμπεριφοράς των ενοίκων, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπόλοιπους ένοικους της πολυκατοικίας ελέγχουν καθημερινά τα αρμόδια στελέχη της ΔΗΚΕΛ του Δήμου Λαρισαίων.

Η στέγαση είναι ένα οριζόντιο θέμα που επηρεάζει την κοινωνική ενσωμάτωση, την υγεία, τις ευκαιρίες απασχόλησης, και επομένως παίζει σημαντικό ρόλο για το μέλλον του πρόσφυγα στην κοινωνία. Τα προγράμματα αυτά αποσκοπούν στην αποϊδρυματοποίηση των προσφύγων, δηλαδή στην ένταξή τους σε κανονικές συνθήκες διαβίωσης έξω από τα κέντρα φιλοξενίας. Επίσης, η εύρεση στέγης θεωρείται σημαντική, επειδή έχει αντίκτυπο στην κοινωνία υποδοχής. Ενισχύεται η ορατότητα των προσφύγων όχι ως ομάδες αλλά ως άτομα ή οικογένειες, και έτσι έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν και να αναπτύξουν φιλικές και κοινωνικές σχέσεις με τη γειτονιά και την τοπική κοινωνία. «Επιτέλους “σπάει” η λογική ότι οι πρόσφυγες έπρεπε να είναι μακριά από την πόλη» δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΛ Δημήτρης Μπαμπαλής για να προσθέσει «ήταν λάθος η στρατηγική να είναι έξω από την πόλη, αυτό αλλάζει τώρα και μπαίνουν μέσα σε αυτή».

Το «ESTIA» – Πρόγραμμα στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση, υλοποιείται από την ΔΗΚΕΛ του Δήμου Λαρισαίων με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Της Ζωής Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass