ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ Ι.Χ.Ε. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΟΒΕΑΜ ΔΗΜ. ΠΑΛΗΟΓΙΑΝΝΗ

Σαραβαλάκια – απειλή στους δρόμους

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2015 9:58

 

 

Του Κ. Γκιάστα

Κάποτε αποτελούσαν την εξαίρεση, μόνο που τα τελευταία χρόνια έγιναν κανόνας, κυρίως λόγω της άθλιας οικονομικής κατάστασης των πολιτών. Αυτοκίνητα με ληγμένα ελαστικά, χωρίς σύστημα διεύθυνσης και φυσικά ούτε λόγος για… σέρβις βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους της Λάρισας και αποτελούν μια μόνιμη καθημερινή απειλή τόσο για τους ίδιους τους επιβαίνοντες όσο και για τους γύρω.

«Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που περιμένουν να μείνει στον δρόμο για να το φέρουν στο συνεργείο το όχημά τους. Βλέπουμε αμάξια χωρίς λάστιχα και σύστημα διεύθυνσης» αναφέρει συγκεκριμένα ο πρόεδρος της τοπικής Ομοσπονδίας ΕΟΒΕΑΜΜ (Ενιαία Ομοσπονδία Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκίνητων Μηχανημάτων Μοτοσικλετών) και πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Συνεργείων νομού Λάρισας κ. Δημήτρης Παληογιάννης στην «Ε».

Σχετικά με τη συντήρηση τόνισε: «Αυτό είναι το τελευταίο. Εδώ μιλάμε δεν έχουμε φρένα και θα κοιτάξουν το σέρβις; Άντε καμιά φορά αλλάζουν λάδια και πολύ είναι. Σπάνια υπάρχει και ο οπτικός έλεγχος. Τα αυτοκίνητα είναι σχεδόν ασυντήρητα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τα συμμαζεύουν λίγο όταν είναι να περάσουν ΚΤΕΟ».

Αναφερόμενος στην άσχημη οικονομική κατάσταση (έχοντας σαράντα και πλέον χρόνια στο επάγγελμα) θυμάται άλλες δύο φορές στη Λάρισα παρόμοια κατάσταση στον χώρο του επαγγέλματος. «Η μια ήταν στην αρχή. Μιλάμε για το 1975-1980 τότε τα αμάξια δεν ήθελαν αυτήν την πιστοποιημένη εργασία που θέλουν τώρα. Η άλλη ήταν από το 1991 -1994 όταν ήρθαν τα καταλυτικά και χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Χρειάζονταν πολλά σεμινάρια για την ηλεκτρονική επισκευή για να ακολουθήσουμε το επάγγελμα. Τότε όμως είχαμε δουλειά αλλά και πολλά έξοδα. Τώρα δεν έχουμε δουλειά και τα έξοδα τρέχουν».

Αυτή τη στιγμή ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων αριθμεί 120 μέλη ενώ μέχρι πρόσφατα υπήρχαν 200. «Η κρίση έφερε σμίκρυνση ακόμα και εκεί. Κάποιοι δεν θέλουν να πληρώνουν τη συνδρομή, άλλοι ανέστειλαν τη λειτουργία» σύμφωνα με τον κ. Παληογιάννη που με δική του εκτίμηση στο νομό Λάρισας υπάρχουν συνολικά περίπου 350 συνεργεία.

ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του χώρου είναι τα «μαύρα» συνεργεία που στήνονται σε πιλοτές σπιτιών και κρυφούς χώρους. Ο κ. Παληογιάννης δίνει μια εξήγηση σχετικά: «Οι αντιπροσωπείες έχουν διώξει υπαλλήλους και αυτοί δουλεύουν κάτω από τα σπίτια από τη στιγμή που ούτε και εμείς έχουμε δουλειά για να τους απορροφήσουμε. Λίγοι είναι αυτοί που έκλεισαν τα συνεργεία τους και το γύρισαν στο πάρκινγκ. Πολλοί είναι στρατιωτικοί, αεροπόροι, υπάλληλοι υπηρεσιών του Δήμου που το κάνουν ως δεύτερη δουλειά και μας κάνουν ζημιά» και συνέχισε ως εξής: «Εμείς ως ομοσπονδία προσπαθούμε να το καταπολεμήσουμε αυτό με το μητρώο κατασκευαστών. Είναι η ηλεκτρονική οργάνωση για να πιστοποιηθούν τα συνεργεία. Όλες οι εταιρίες με μικρό και μεγάλο στόλο θα πρέπει να απευθύνονται σε πιστοποιημένα συνεργεία και όχι σε συνεργείο που δεν θα είναι πιστοποιημένο. Όχι βέβαια ότι θα λυθεί το πρόβλημα εντελώς αλλά θα περιορίσουμε λίγο την απώλεια».

ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ

Ο κ. Παληογιάννης αναφέρθηκε και στο θέμα των νέων μηχανικών για τους οποίους έκανε και μια πρόταση: «Έχει αλλάξει πλέον η δομή. Εμείς ξεκινήσαμε από 14 ετών με δουλειά το πρωί και σχολείο το βράδυ. Τώρα έχει αλλοιωθεί αυτή η δομή. Τα παιδιά πελαγοδρομούν καθώς φτάνουν στα 20 και καλούνται να ξεκινήσουν στο επάγγελμα του μηχανικού. Αυτό είναι δύσκολο όταν λείπει η άμεση επαφή. Αυτό που ζητήσαμε εμείς από τον ΟΑΕΔ είναι να επιδοτήσει αυτά τα παιδιά για τα συνεργεία».

Τέλος με αφορμή στις αλλαγές των καυσίμων υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του συλλόγου λέγοντας: «Ήρθε το υγραέριο. Έρχεται το φυσικό αέριο, έπειτα εκπαιδευτήκαμε στα υβριδικά. Στα πρόθυρα είναι και το υδρογόνο. Οι αλλαγές είναι πολλές και συνεχόμενες. Εγώ σαν πρόεδρος καλώ όλους τους συναδέλφους να ακολουθήσουν τον σύλλογο γιατί θα βγούνε κερδισμένοι».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass