ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Στο επίκεντρο φέτα και ζιζανιοκτόνο

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2017 15:48

Η φέτα αλλά και η συγκέντρωση υπογραφών για τον εκδημοκρατισμό της εμπορικής πολιτικής της Ε.Ε. και η αδειοδότηση του ζιζανιοκτόνου Roundup βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης του δικτύου φορέων και πολιτών Stop ttip, ceta, tisa για μια αλληλέγγυα και δημοκρατική

Ευρώπη σε έναν κόσμο δίκαιου εμπορίου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση και ολοκλήρωση της συγκέντρωσης υπογραφών φορέων στο κοινό υπόμνημα του πανελλαδικού και ευρωπαϊκού κινήματος Seattle to Brussels «εκδημοκρατισμού της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ». Μέσω του υπομνήματος οι υπογράφοντες ζητούν «από την ευρωπαϊκή επιτροπή διαφάνεια στις συνομιλίες και διαπραγματεύσεις των εμπορικών συμφωνιών και αποτροπή της προσπάθειας της Ε.Ε. να αφαιρέσει από τα Εθνικά και Περιφερειακά Κοινοβούλια το δικαίωμα ισχυρής γνώμης και έγκρισης των μελλοντικών εμπορικών συμφωνιών».
Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για την πορεία κατοχύρωσης και υπεράσπισης της φέτας και των ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων. «Ενόψει της προγραμματισμένης ψήφισης στη Βουλή, αποφασίστηκε ο συντονισμός των ενεργειών του δικτύου με την κοινή επιτροπή φορέων υπεράσπισης της ΠΟΠ φέτας και τον υπό σύσταση Όμιλο Φίλων Φέτας και όλων των δικτύων και φορέων για καμπάνια συγκέντρωσης και κατάθεσης υπογραφών των πολιτών της χώρας στην ελληνική Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεκδικώντας την πλήρη κατοχύρωση της ΠΟΠ φέτας».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση για την προωθούμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, για την εμπορία τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων. Οι συμμετέχοντες την αξιολόγησαν «ως θετική την εξέλιξη διευκόλυνσης της εμπορίας τους μέσω του προτεινόμενου κανονισμού βιολογικής γεωργίας ο οποίος θα επιτρέπει τους βιοκαλλιεργητές να παράγουν και χρησιμοποιούν τους δικούς τους σπόρους. Αν και συντηρεί την κυριαρχία των πολυεθνικών εταιριών στο χώρο».
Τέλος, τη σύσκεψη απασχόλησε η πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. για τη νέα πενταετή ανανέωση της αδειοδότησης του ζιζανιοκτόνου Roundup. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έχει χαρακτηριστεί από τον Οργανισμό Υγείας του ΟΗΕ ζημιογόνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και εκφράστηκε «η στήριξη του δικτύου στην καμπάνια της πρωτοβουλίας Ευρωπαίων πολιτών που συγκέντρωσαν 1,3 εκατομμύρια υπογραφές διεκδικώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας του».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass