ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

«Πρέπει να σπουδάσουμε τους Αγίους μας»

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2017 22:25

«Της Συνόδου της πρώτης ανεδείχθης υπέρμαχος,

και θαυματουργός θεοφόρε, Σπυρίδων Πατήρ ημών

διό νεκρά σύ εν τάφω προσφωνείς,

και όφιν εις χρυσούν μετέβαλες,

και εν τω μέλπειν τας αγίας σου ευχάς,

αγγέλους έσχες συλλειτουργούντας σοι Ιερώτατε.

Δόξα τω σε δοξάσαντι,

δόξα τω σε στεφανώσαντι,

δόξα τω ενεργούντι δια σου, πάσιν ιάματα».

Και η Ελασσόνα με τη σειρά της, όπως γίνεται κάθε χρόνο, με την καθιερωμένη θρησκευτική λαμπρότητα και με μηνύματα γιόρτασε πρόσφατα τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, στον φερώνυμο ιερό ναό του Αγίου.

Ανήμερα της γιορτής, στον κατάμεστο πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Ελασσόνας τελέσθηκε ο Όρθρος και η αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου συγχοροστάτησαν οι σεβασμ. μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και Ελασσώνος κ. Χαρίτων. Μαζί τους συλλειτούργησαν ο ηγούμενος της Ι. Μονής «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης - αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, οι αρχιμανδρίτες π. Βησσαρίων Καραλάσκος και π. Παϊσιος Μπίσμπας, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, οι «οικοδεσπότες» ιερείς π. Αλέξανδρος Ρουμπιές και π. Γεώργιος Κοντοτάσιος, οι ιερείς των ενοριών της πόλης π. Χρήστος Γεροφάκας και π. Ευάγγελος Γκανάτσιος και διάκονοι.

Στο Θείο Κήρυγμα που ακολούθησε, ο προσκεκλημένος μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος με μεστό λόγο αναφέρθηκε στον κορυφαίο επίσκοπο Τριμυθούντος Κύπρου, στα θαύματά του καθώς και στη σημασία των εορτών των Αγίων. Χαρακτηριστικά τα όσα «κατέθεσε», ανάμεσα στα άλλα, στο εκκλησίασμα: «Για να μπορέσουμε να νιώσουμε τις εορτές των Αγίων θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι περί του εαυτού μας. Για το κάθε πρόβλημά μας μικρό η μεγάλο θα πρέπει να ελπίζουμε στον Θεό. Δεν έχουμε την προσέγγιση από πού ήρθαμε, την καταγωγή μας. Πνευματική μαθητεία, δείγματα ζωής. Δεν είμαστε κάποια τυχαία παρουσία πάνω στη γη. Βγήκαμε από τα χέρια του Θεού, είμαστε δημιουργίες του Θεού. Αρετές: ουσιαστική αγάπη, φιλανθρωπία, σοφία. Και ο Θεός μάς χάρισε και την αιωνιότητα. Ο άνθρωπος έχει πνεύμα θεούμενον. Τα πράγματα δεν είναι απλά, είναι απλά και σύνθετα. Αυτοί είναι οι Άγιοι της Εκκλησίας. Βιώνουν και θα βιώνουν τον Χριστό μέσα στην καρδιά τους. Ο Άγιος Σπυρίδων ήταν απλός, πολύ ελεήμων και φιλάνθρωπος. Ξεχώριζε για τη φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη του, αν και πάντοτε φτωχός, αφού πάντοτε βοηθούσε αυτούς που είχαν ανάγκη. Ο Άγιος είναι θαυματουργός. Στην απλή του ζωή επιτελούσε θαύματα. Χαρακτηριστικό το θαύμα του με το φίδι, που το έκανε ράβδο χρυσού για να βοηθήσει αυτόν που τον είχε ανάγκη.

Ο Άγιος Σπυρίδων, με το άφθαρτο σώμα του, ήταν αυτός ο βοσκός προβάτων που ηξιώθη του μεγάλου δώρου της αρχιεροσύνης. Ζούσε τον Θεό μέσα του ο Άγιος Σπυρίδων, ήταν ο ίδιος Θεός. Ο άνθρωπος του Θεού, ο επίγειος άγγελος και ουράνιος άνθρωπος. Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι του Θεού, πρέπει να πετάξουμε τη λέπρα της αμαρτίας, σπουδάζοντας τους Αγίους».

Στις εφετινές θρησκευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος παρευρέθηκαν: Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Νικ. Γκουτζουρέλας και Γεώργ. Γιαννούλας, ο δημοτικός σύμβουλος – πρ. αντιδήμαρχος κ. Αστ. Στούπας, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Ασπασία Χατζηβασίλη - Βαλιώτη, ο πρ. αντινομάρχης Λάρισας κ. Δημ. Τσιουρής, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί και μαθητές, οι κυρίες των Φιλοπτώχων Ταμείων της ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος και ενοριών της πόλης, καθώς και πολλοί κάτοικοι του Δήμου Ελασσόνας.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass