ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Μειώσεις δημοτικών τελών για πρώτη φορά

* Ικανοποίηση από επαγγελματικό κόσμο και φορείς – Κριτική από αντιπολίτευση για καθυστέρηση και αντιπροτάσεις για μεγαλύτερη μείωση τελών.

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2017 22:21
Από τη συνάντηση του δημάρχου Απ. Καλογιάννη με εκπροσώπους φορέων που εντάσσονται στη μείωση των δημοτικών τελών Από τη συνάντηση του δημάρχου Απ. Καλογιάννη με εκπροσώπους φορέων που εντάσσονται στη μείωση των δημοτικών τελών

Στη μείωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών, σε καθαριότητα και φωτισμό, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επαγγελματίες, προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας.

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε τη μείωση των δημοτικών τελών κατά 5% στην οικιακή κατανάλωση, στους πολίτες και κατά 20% στον επαγγελματικό κόσμο. «Έχοντας την πολιτική βούληση υλοποιούμε τη δέσμευσή μας» υπογράμμισε χθες ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης, ενώ ικανοποιητική χαρακτήρισαν την εξέλιξη, κάνοντας μάλιστα λόγο για «απόφαση – ανάσα» εκπρόσωποι του επαγγελματικού κόσμου αλλά και φορέων δικαιούχων που θα ενταχθούν στη ρύθμιση και οι οποίοι παρευρέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση.

Από την οποία συνεδρίαση, στο θέμα της αναπροσαρμογής των συντελεστών των τελών, δεν έλειψε και η αντιπαράθεση από παρατάξεις της αντιπολίτευσης που επέκριναν τη δημοτική αρχή για καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης αντιπροτείνοντας μεγαλύτερες μειώσεις, όπως έπραξε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου, που ψήφισε λευκό. Ως προς το πότε θα εφαρμοσθούν τα νέα, μειωμένα, τέλη η χθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, θα αποσταλεί προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και στη συνέχεια θα τεθεί σε ισχύ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Της συνεδρίασης προηγήθηκε συνάντηση του δημάρχου Απ. Καλογιάννη, με τον νέο πρόεδρο και τον α’ αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου, Σωτ. Γιαννακόπουλο και Δημ. Παπαλέξη αντίστοιχα, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Δημ. Παληογιάννη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Τριτέκνων Δημ. Γκόβαρη.

Με δηλώσεις τους, ο κ. Γιαννακόπουλος χαιρέτισε την απόφαση του Δήμου και, περιγράφοντας την οικονομική κατάσταση που βιώνει ο επαγγελματικός κόσμος, τόνισε «η απόφαση για μείωση των τελών αποτελεί μια πολύ καλή κίνηση, μια πολύ καλή αρχή».

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη κοινών δράσεων, Δήμου και Επιμελητηρίου, ο κ. Γιαννακόπουλος κάλεσε το καταναλωτικό κοινό να στηρίξει την τοπική αγορά, καταναλώνοντας τοπικά προϊόντα. Να διευκρινισθεί πως ο κ. Γιαννακόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση, έθεσε το θέμα της ένταξης στη ρύθμιση και των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Με τον κ. Καλογιάννη να υπενθυμίζει ότι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μειώθηκαν κατά 18% τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων.

Ο κ. Παληογιάννης χαρακτήρισε «χριστουγεννιάτικο δώρο» τη μείωση των τελών προσθέτοντας ότι «αποτελεί ένα μέτρο – ανάσα καθώς βρίσκουμε ανταπόκριση από τον Δήμο Λαρισαίων με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις μας βαραίνουν από τα έξοδα». Τέλος ο κ. Γκόβαρης τόνισε ότι η απόφαση «αποτελεί ανάσα – ζωής, είναι ένα χριστουγεννιάτικο δώρο στην τρίτεκνη οικογένεια που βάλλεται οικονομικά».

ΣΤΟΧΟΙ

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε με τον κ. Καλογιάννη να αιτιολογεί το σκεπτικό της απόφασης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η απόφαση για μείωση των τελών ελήφθη «αφού ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στην καθαριότητα».

Προσθέτοντας ότι από την απόφαση, «εξυπηρετούνται τρεις στόχοι. Ο πρώτος στόχος αφορά στη διεύρυνση των ομάδων δικαιούχων. Στους οποίους, μετά τα ΑμεΑ, απόρους και πολύτεκνους εντάσσονται οι τρίτεκνοι, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Ο δεύτερος στόχος αφορούσε στα νοικοκυριά όπου, αφού εξετάσαμε διάφορές οικονομικές προσεγγίσεις, προχωράμε σε μείωση 5% που αποτελεί μεγάλο ποσοστό, όταν άλλοι δήμοι έκαναν μειώσεις 1,5 έως 2,5%. Είναι μια απόφαση σε περίοδο κρίσης και προς όφελος των πολιτών. Ο τρίτος στόχος αφορά στην επιχειρηματικότητα, στον επαγγελματικό κόσμο, όπου με εξαίρεση ορισμένες ομάδες, η μείωση θα είναι στο 20%. Η μείωση των τελών συνολικά θα μειώσει κατά 1,5 εκατ. ευρώ τα έσοδα του δήμου, τα οποία θα επιστραφούν στους πολίτες ως ανταπόδοση».

Αναλυτικά τις μειώσεις των δημοτικών τελών παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Οικονομίας και ανάπτυξης Παν. Νταής για να επισημάνει ότι «γίνεται μείωση για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες».

«ΝΤΑΛΑ – ΕΚΛΟΓΕΣ»

«Οι μειώσεις των τελών, δεν έγιναν ντάλα – μεσημέρι αλλά γίνονται ντάλα – εκλογές» τόνισε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου επικρίνοντας τη δημοτική αρχή για προεκλογική σκοπιμότητα στην απόφαση.

Σχολιάζοντας την εισήγηση, τη χαρακτήρισε ως «προχειράντζα», τονίζοντας ότι σε εμπορικούς κλάδους όπως αρτοποιεία, κουρεία, περίπτερα κ.λπ. η μείωση θα είναι 7% και όχι 20% που εξαγγέλθηκε. Η κ. Καραλαριώτου χαρακτήρισε «αστεία» την έκπτωση του 5% στην οικιακή κατανάλωση και αντιπρότεινε μείωση 15%.

«Το 7% θα γίνει για όλους 20%» παρενέβη ο κ. Καλογιάννης σημειώνοντας ότι «η πλειοδοσία για μεγαλύτερη μείωση των τελών, σε ένα χρόνο θα οδηγήσει σε απόφαση για αύξηση των τελών». Μετά και τις δευτερολογίες, η κ. Καραλαριώτου επέμενε στην πρόταση για μείωση 15% στην οικιακή κατανάλωση και 20% στον εμπορικό κόσμο και ψήφισε λευκό.

Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Τζανακούλη, Μαρ. Κοττάκου, σημείωσε ότι «συμφωνούμε με όποια προσπάθεια γίνεται στην κατεύθυνση προς όφελος των συμπολιτών» και υπερψήφισε την εισήγηση.

Όπως έπραξε και ο επικεφαλής παράταξης Ντ. Διαμάντος επικρίνοντας ωστόσο τη δημοτική αρχή για «καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης» υιοθετώντας το αίτημα για ένταξη στη ρύθμιση και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ, Π. Κρίκης, τόνισε πως ο Δήμος Λαρισαίων δεν αποτελεί την πρώτη δημοτική αρχή που μειώνει τέλη αναφέροντας το παράδειγμα της Πάτρας. Χαρακτήρισε «εμπαιγμό και κοροϊδία» τις μειώσεις που για τον επαγγελματικό κόσμο όπως είπε, «είναι ταξική μείωση».

Ο κ. Κρίκης κάλεσε τους πολίτες να διεκδικήσουν την ικανοποίηση διεκδικητικού πλαισίου που μεταξύ άλλων αφορά στην κατάργηση τροφείων, των τελών στάθμευσης και αντιπρότεινε αύξηση των τελών σε αλυσίδες – καφέ, ξενοδοχεία κ.λπ. για να υπερψηφίσει την εισήγηση «έστω και για αυτή τη μείωση που επιφέρει».

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μάρ. Ξηρομερίτης τόνισε πως ο Δήμος Λάρισας είναι «ουραγός στην απόφαση της μείωσης των τελών» προσθέτοντας ότι η εισήγηση χαρακτηρίζεται «από προχειρότητα».

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν επίσης αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, για να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία κατά την οποία εγκρίθηκε η εισήγηση.

ΕΥΠΑΘΕΙΣ

Ομόφωνα εγκρίθηκε τέλος η εισήγηση που αφορούσε στη μείωση των δημοτικών τελών σε ευπαθείς ομάδες.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass