ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2017 22:15

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Φαρσάλων του οικονομικού έτους 2018 στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων.

Ο προϋπολογισμός "πέρασε" με τις ψήφους της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, της ελάσσονος αντιπολίτευσης (Μαρία Ίφου) και των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων Δέσποινας Συροπούλου και Γιώργου Αρσενόπουλου. "Παρών" ψήφισαν η αξιωματική αντιπολίτευση (Χρ. Καπετάνος) και η Λαϊκή Συσπείρωση.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Δημ. Μπαμπανίκας, μεταξύ άλλων, ανέφερε για τον προϋπολογισμό του 2018 τα εξής:

Ο προϋπολογισμός είναι ο σχεδιασμός της Διοίκησης του Δήμου για το επόμενο οικονομικό έτος, όσο μπορεί να υπάρχει σχεδιασμός μέσα σε τέτοιες οικονομικές συνθήκες και συνεχείς αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Ο προϋπολογισμός είναι η πολιτική βούληση της Διοίκησης τη συγκεκριμένη στιγμή της ψήφισής του, καθώς η καθημερινότητα την αναγκάζει να τον αναμορφώνει συνεχώς, σχεδόν κάθε μήνα. Αυτό καθίσταται και υποχρεωτικό πλέον, αφού οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν στενά τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και να παρεμβαίνουν άμεσα για να μην παρουσιάζονται ελλείμματα. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι μια δυναμική διαδικασία, καθώς οι συνεχείς αυξομειώσεις στα έσοδα και στα έξοδα του Δήμου, καθιστούν αναγκαστικές αυτές τις συνεχείς τροποποιήσεις. Ο προϋπολογισμός του 2018, διαμορφώνεται λοιπόν υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες που έχει βιώσει η αυτοδιοίκηση και η χώρα στα τελευταία επτά χρόνια με σημεία αιχμής:

* τη δυσβάσταχτη μείωση τακτικών πόρων των ΟΤΑ (πάνω από 50%),

* την κατάργηση των παρακρατηθέντων πόρων ύψους περίπου 500.000,00 ευρώ για τον Δήμο μας από το 2016.

* την κατάργηση πολλών άλλων πόρων, μικρότερης αξίας, που αποδίδονταν στους Δήμους (π.χ. φόρος ζύθου κ.λπ.).

* τη δραματική μείωση προσωπικού και την ανορθολογική κατανομή του εναπομείναντος

* τη διογκούμενη γραφειοκρατία που ταλανίζει τους ΟΤΑ

* την απρόβλεπτη υπερφορολόγηση που μας αφαιρεί και άλλους πόρους (οι δήμοι αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες με φορολόγηση εσόδων 26%)

* τη δυσκολία των Δήμων να εισπράξουν από τους πολίτες τις οφειλές παρελθόντων ετών και όχι μόνο

Με όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής είναι η εξασφάλιση επιπλέον πόρων από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ-ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, LEADER), που θα δώσουν τη δυνατότητα στον Δήμο να υλοποιήσει σημαντικά έργα και πολιτικές προς όφελος των δημοτών, να είναι φερέγγυα σε όσους συναλλάσσονται μαζί του και να χρηματοδοτεί από πόρους του Δήμου τα νομικά του πρόσωπα (ΟΠΑΚΠΑ -ΔΗΚΕΦΑ) για να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό τους έργο.

Έχει ήδη αναφερθεί ότι η αξιοποίηση της πενιχρής ΣΑΤΑ γίνεται για συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και ένα μέρος της αξιοποιείται για την εκπόνηση μελετών για ωρίμανση έργων, ώστε αυτά να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή άλλα προγράμματα. Ομοίως η ΣΑΤΑ σχολείων, ύψους 35.000,00 ευρώ αξιοποιείται για την εκτέλεση αναγκαίων έργων συντήρησης στις περίπου 26 σχολικές μονάδες του Δήμου και η ΣΑΤΑ Πυροπροστασίας, ύψους 39.000,00 ευρώ, αξιοποιείται για τη συντήρηση υποδομών που σχετίζονται με την πυρασφάλεια των τεσσάρων Δ. Ε. Το μεγαλύτερο μέρος των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) και των άλλων εσόδων, που χαρακτηρίζονται σαν Τακτικά ή/και Ανειδίκευτα αξιοποιείται για την κάλυψη ανελαστικών δαπανών του Δήμου. Σημειώνεται ότι μόνο οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού ξεπερνούν τα δυο εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση λοιπόν την κοινή υπουργική απόφαση οι προϋπολογισμοί των Δήμων για το 2018 πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και ισοσκελισμένοι.

Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι κατά την αντίληψή μας πραγματικός και ρεαλιστικός, αντιμετωπίζει την πραγματικότητα και την επιταγή του νόμου, σίγουρα δεν δίνει απαντήσεις στο σύνολο των απαιτήσεων της περιφέρειας ευθύνης του Δήμου, αλλά επιτυγχάνει την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου, χωρίς να μειωθούν οι παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες, χωρίς να θιγούν βασικές ανάγκες της καθημερινότητας, σημαντικά έργα υλοποιούνται και άλλα σχεδιάζονται να υλοποιηθούν.

Ευχαριστώ τα στελέχη του Δήμου μας τα οποία εργαζόμενα με ζήλο, επαγγελματισμό, υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, έχουν βοηθήσει τον Δήμο μας τα 7 τελευταία χρόνια να καταρτίζουμε ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς, να επιτυγχάνουμε με την υλοποίησή τους την πολιτική βούληση της διοίκησης. Καλώ το σώμα να τον υπερψηφίσει".

Η αναλυτική "εικόνα" του προϋπολογισμού δόθηκε από την κ. Παρασκευή Μπαλαμπάνη, διευθύντρια Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Φαρσάλων, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "παρά την περιστολή των θεσμοθετημένων πόρων και την αντικειμενική αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω των δύσκολων καταστάσεων που βιώνει η χώρα μας, ο Δήμος Φαρσάλων με προγραμματισμό, οργάνωση, ορθολογική οικονομική διαχείριση προβλέπει να έχει χρηματικό υπόλοιπο στις 31/12/2018 της τάξης του 1.874.652 ευρώ.

Τέλος, παρουσίασε τον συνοπτικό πίνακα με την οικονομική κατάσταση του Προϋπολογισμού/Απολογισμού Εσόδων-Εξόδων για το έτος 2018.

Ακόμη, έγινε η έγκριση του Απολογισμού - Ισολογισμού του Δήμου Φαρσάλων για το 2016 κατά πλειοψηφία, ενώ εγκρίθηκαν ομόφωνα η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του έτους 2017, η ανακατανομή- τροποποίηση πηγών χρηματοδοτήσεων για πληρωμή έργων - εργασιών του τεχνικού προγράμματος έτους 2018 και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (Ο.Π.Δ.) Δήμου Φαρσάλων και Ν.Π. ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων.

 

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass