ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΤΙΣ ΖΕΣΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Και τα ζώα ζεσταίνονται…

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2015 8:29

 

 

Καθαρό νερό, σκιερά μέρη και μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων αυτές τις ημέρες που ο υδράργυρος ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα. «Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για τα κατοικίδιά μας», τονίζει η πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Λάρισας, κτηνίατρος Κωνσταντίνα Σκυλογιάννη.

Τα ζώα δεν ιδρώνουν, επισημαίνει η κ. Σκυλογιάννη για να προσθέσει ότι «μόνο η προσοχή που θα δείξουν οι ιδιοκτήτες, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του χώρου θα κάνει τη ζωή του σκύλου ιδανική σε ημέρες με καύσωνα».

Αναλυτικά θα πρέπει να αποφεύγουν τους περιπάτους από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 8 το βράδυ καθώς οι τετράποδοι φίλοι μας παθαίνουν εύκολα ηλίαση, εκτός αν πρόκειται για κουτάβια που έχουν μάθει στη μεσημεριανή βόλτα. Σε αυτή την περίπτωση ένας μικρός περίπατος στο οικοδομικό τετράγωνο είναι αρκετός για τη γρήγορη επιστροφή στο σπίτι. Κατά τη διάρκεια της βόλτας οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι πάντα εφοδιασμένοι με ένα μπουκαλάκι νερό, ενώ κατά την παραμονή τους στο σπίτι θα πρέπει αυτό να αλλάζει συχνά, αν είναι δυνατό ανά μία ώρα προκειμένου να είναι δροσερό και εύγευστο.

Όπως ο άνθρωπος έτσι και ο σκύλος τις ημέρες και πιο συγκεκριμένα τις ώρες με υψηλή θερμοκρασία η διάθεση για φαγητό είναι περιορισμένη. Για το λόγο αυτό τα γεύματα πρέπει να παρέχονται τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες, ενώ στο ζώο θα προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές αν του δώσουν να καταναλώσει κάποιο μαγειρευτό φαγητό πλούσιο σε μπαχαρικά.

Τις ώρες δε που ο ιδιοκτήτης απουσιάζει από το σπίτι θα πρέπει να αφήνει το σκύλο του σε σκιερό μέρος, εντός της κατοικίας και ποτέ στη βεράντα, να του εξασφαλίζει φρέσκο νερό και να εμποδίζει το ζώο να εκτίθεται απευθείας στο κλιματιστικό. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα σκυλιά που διαθέτουν πολύ τρίχωμα αυτά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητο να κουρεύονται, αποφεύγοντας όμως τις πρώτες μέρες την έκθεσή τους στον ήλιο όταν το κούρεμα του ζώου είναι κοντά στο δέρμα.

Ιδιαίτερη προσοχή στη βόλτα, ζητά η πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Λάρισας να επιδείξουν οι ιδιοκτήτες σκύλων καθώς όπως επισημαίνει τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες του καλοκαιριού παρατηρούνται τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα. «Όταν η πόλη ερημώνει τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες του καλοκαιριού κάνουμε το λάθος να βγάζουμε βόλτα τον τετράποδο φίλο μας χωρίς λουρί, το ζώο βρίσκει την ευκαιρία να τρέξει, το ίδιο όμως και οι οδηγοί αυτοκινήτων με αποτέλεσμα να παρατηρούνται την περίοδο αυτή τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα. Ποτέ, λοιπόν χωρίς λουρί σε μη φυλασσόμενο χώρο».

ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΓΑΤΕΣ

Πιο ανθεκτικές στον καύσωνα φαίνεται πως είναι οι γάτες, καθώς βρίσκουν από μόνες τους το σημείο που θεωρούν ιδανικό για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Την ίδια ώρα όμως κινδυνεύουν από αφυδάτωση για αυτό η αλλαγή νερού πρέπει να γίνεται συνέχεια.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ…

Αρκετούς κινδύνους όμως διατρέχουν και τα πτηνά που διαθέτουν πολλοί για κατοικίδια. Εκτός από την πολύωρη έκθεση στον ήλιο και σε ρεύματα που θα πρέπει να αποφεύγουν οι ιδιοκτήτες τους, συγχρόνως πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στα αρπακτικά πουλιά που αυτή την περίοδο αναζητούν τροφή ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Να σημειωθεί ότι το «χτύπημα» της καρακάξας για τροφή χαρακτηρίζεται ως αστραπιαίο.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass