ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αυτοψία διαπαραταξιακής για τα τουρνικέ στο ΕΑΚ

*«Στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου δεν θα έβαζα ποτέ τουρνικέ» τόνισε ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης, που διαφοροποιήθηκε από την απόφαση του προέδρου του ΕΑΚ και δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, Γ. Κωσταρόπουλου

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2018 22:05

Στο τουρνικέ εισόδου των αθλητικών εγκαταστάσεων στο στάδιο Αλκαζάρ (ΕΑΚ) «μπλέχτηκε» για ώρες χθες βράδυ η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας με αφορμή αποφάσεις της διοίκησης του ΕΑΚ που αφορούν στους όρους χρήσης των χώρων από αθλητές και επισκέπτες.

Το θέμα έθεσε η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ, «Λαϊκή Συσπείρωση», καταθέτοντας υπόμνημα της Επιτροπής Αγώνα που αντιδρώντας στην εφαρμογή, μεταξύ άλλων, της μαγνητικής κάρτας ζητά «δημόσιες και δωρεάν αθλητικές εγκαταστάσεις», ενώ, στις 5.30 αύριο το απόγευμα, διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη εισόδου του ΕΑΚ.

Ο πρόεδρος του ΕΑΚ Γ. Κωσταρόπουλος που είναι παράλληλα και δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας εντεταλμένος μάλιστα για θέματα αθλητισμού, ήταν αυτός που δέχθηκε τα πυρά παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά και εκπροσώπων αθλητικών συλλόγων που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση με αφορμή την απόφασή του να θέσει μέτρα ελέγχου για την είσοδο στο ΕΑΚ, τοποθετώντας τουρνικέ και κάρτα εισόδου.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η διαφοροποίηση του δημάρχου Απ. Καλογιάννη από τις αποφάσεις του ΔΣ του ΕΑΚ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου δεν θα έβαζα ποτέ τουρνικέ». Ο κ. Καλογιάννης εξήρε βέβαια το έργο του κ. Κωσταρόπουλου ως επικεφαλής της δημοτικής αρχής για θέματα αθλητισμού, ωστόσο το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε ομόφωνα να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή.

Στην επιτροπή, που θα κάνει αυτοψία στον χώρο για να εκτιμήσει τα δεδομένα, δεν θα μετάσχει ο κ. Κωσταρόπουλος – με αφορμή και τη διττή του ιδιότητα - με απαίτηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που έσπευσαν να αναδείξουν το θέμα, εστιάζοντας στην πολιτική κριτική σε βάρος του κ. Κωσταρόπουλου, με τους εκπροσώπους των αθλητικών συλλόγων στο ακροατήριο να χειροκροτούν τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και να «αποδοκιμάζουν» ταυτόχρονα τον κ. Κωσταρόπουλο.

ΤΟΥΡΝΙΚΕ

5TOYRNIKKK

Το θέμα των μέτρων ελέγχου στην είσοδο του ΕΑΚ έχει αναδείξει από καιρό η «Λαϊκή Συσπείρωση», με αθλητικούς συλλόγους, προπονητές, αθλητές και γονείς να συγκροτούν Επιτροπή Αγώνα και να προχωρούν σε επαφές με φορείς απαιτώντας να μην εφαρμοσθούν τα μέτρα ελέγχου, όπως η ηλεκτρονική πύλη με τη χρήση μαγνητικής κάρτας αλλά και ο μεταλλικός περιστρεφόμενος μηχανισμός (τουρνικέ) που τοποθετείται στην είσοδο δημόσιων χώρων και επιτρέπει την είσοδο σε ένα άτομο κάθε φορά.

Το αίτημα για δωρεάν δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις, έθεσε αρχικά ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Πέτρος Κρίκης. Με τον πρωταθλητή πάλης Αλέξ. Νίτσιο σημειώνοντας την «εξαθλίωση του αθλητισμού» να ζητά την παρέμβαση του Δήμου για να μην εφαρμοσθούν τα μέτρα (κάρτες, τουρνικέ) που μεταξύ άλλων, όπως είπε, «σημαίνουν και τον αποκλεισμό ΑμεΑ από το χώρο». Την ίδια διάσταση έθιξε και ο προπονητής Σπ. Μάρκου.

Ο κ. Κωσταρόπουλος που υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της διοίκησης του ΕΑΚ, τόνισε πως οι σύλλογοι «είναι ενήμεροι για τα μέτρα από το καλοκαίρι», για να αφήσει προσωπικές αιχμές κατά του κ. Κρίκη κάνοντας λόγο για προπονητές χωρίς «άδεια άσκησης επαγγέλματος». Τόνισε πως τα τουρνικέ «μπήκαν πιλοτικά για να ελέγχεται η είσοδος» και πως «οι κάρτες δόθηκαν δωρεάν σε όλους». Άφησε αιχμές για «μαύρο χρήμα» από αθλητικούς συλλόγους που θέλουν «δωρεάν» αθλητικούς χώρους και τόνισε πως για τα ΑμεΑ υπάρχει ξεχωριστή είσοδος.

Τόνισε πως δέχεται απειλητικά μηνύματα, ενώ απαντώντας επίσης στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε πως «κανένα σωματείο δεν πληρώνει στο ΕΑΚ, ούτε για θέρμανση ούτε για χρήση των αγωνιστικών χώρων». Αναρωτήθηκε «από πότε ο έλεγχος σημαίνει και εμπόδιο στη λειτουργία των συλλόγων» για να θυμίσει περιπτώσεις όπως Λαρισαίου, που φωτογράφιζε ανήλικα παιδιά στις κερκίδες του κολυμβητηρίου.

Ο κ. Κωσταρόπουλος έκανε επίσης λόγο για παρεμβάσεις προπονητών πάλης, ενώ τόνισε πως η Ομοσπονδία Πάλης «είναι από τις χειρότερες της χώρας» σημειώνοντας φαινόμενα ντόπιγκ ενώ διευκρίνισε ότι και οι ίδιοι οι σύλλογοι ζητούν στοιχεία των αθλητών και των γονέων τους.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου χαρακτήρισε «κανονικό φακέλωμα» τις απαιτήσεις του ΕΑΚ να ζητά προσωπικά στοιχεία των αθλητών για να αναρωτηθεί «γιατί να δημιουργείται λίστα δεδομένων για πολίτες που θα μπαίνουν για 5 λεπτά στο γήπεδο».

«Τι θα γίνει σε περίπτωση σεισμού; Θα μείνουν μέσα σαν τα ποντίκια; Δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση σεισμού και φωτιάς; Ως κυβέρνηση μιλάτε κ. Κωσταρόπουλε;» τόνισε η κ. Καραλαριώτου προτείνοντας τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής όπως αποφάσισε και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.

Την ίδια πρόταση υιοθέτησε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Τζανακούλη Θαν. Μαμάκος, που αναρωτήθηκε αν το ΕΑΚ «απευθύνθηκε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» και αν «οι παλιές εγκαταστάσεις του ΕΑΚ πληρούν τους όρους των αθλητικών νόμων».

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης Εκτ. Νασιώκας τόνισε επίσης την ανάγκη συγκρότησης διαπαραταξιακής «για να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση», ενώ στη δευτερολογία του τόνισε πως «είναι αστοχία ο κ. Κωσταρόπουλος να εκφράζει το ΕΑΚ και να είναι και επικεφαλής της πολιτικής του Δήμου για τον αθλητισμό».

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης, Ντ. Διαμάντος, επέκρινε τον κ. Κωσταρόπουλο, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «έχετε στοχοποιήσει τα ερασιτεχνικά σωματεία» και ζήτησε να επιστρέψουν τις κάρτες και τα άλλα σωματεία.

Ο κ. Κρίκης σημείωσε τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης φορέων του αθλητισμού για να τονίσει απαντώντας στον κ. Κωσταρόπουλο πως «τα σωματεία δεν διακινούν μαύρο χρήμα, αλλά βάζουν χρήματα από την τσέπη τους».

Ο κ. Καλογιάννης συμφώνησε με την πρόταση να συγκροτηθεί επιτροπή που θα κάνει αυτοψία στον χώρο, διευκρινίζοντας ότι «τα ζητήματα της νομιμότητας των αθλητικών συλλόγων αφορούν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Τάχθηκε δε κατά των «περιορισμών στη δυνατότητα του πολίτη να παρακολουθεί αθλήματα» για να υπογραμμίσει πως «εγώ, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου δεν θα έβαζα ποτέ τουρνικέ».

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μάρ. Ξηρομερίτης σημείωσε ότι «η απόφαση για τα τουρνικέ είναι του κ. Κωσταρόπουλου και όχι της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού» για να τονίσει τη διαφοροποίηση στις τοποθετήσεις, μεταξύ Καλογιάννη και Κωσταρόπουλου. Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γ. Παζιάνας, που «επέπληξε» το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί «επέτρεψε» στους εκπροσώπους των αθλητικών σωματείων να χειροκροτούν ή να «αποδοκιμάζουν», επέκρινε και τον κ. Κωσταρόπουλο λέγοντας ότι «λειτουργεί ως κυβερνητικός εκπρόσωπος». Την αντίθεσή της «στο τσουβάλιασμα» σημείωσε η δημοτική σύμβουλος Μαρία Κοττάκου, ενώ μετά τις τοποθετήσεις και άλλων δημοτικών συμβούλων, ο κ. Καλογιάννης στη δευτερολογία του εξήρε το έργο του κ. Κωσταρόπουλου ως επικεφαλής της δημοτικής αρχής για θέματα αθλητισμού.

Με τη συζήτηση επί του θέματος να ολοκληρώνεται μετά από δυο ώρες τοποθετήσεων και αντεγκλήσεων, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα συγκρότησε διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα κάνει αυτοψία στον χώρο.

Επιτροπή στην οποία, μετά από απαίτηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, δεν θα μετάσχει ο κ. Κωσταρόπουλος με αφορμή και τη διττή του ιδιότητα.

Με τον κ. Καλογιάννη να σημειώνει επίσης ότι «εμένα με ενδιαφέρει η λύση», το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα υιοθέτησε το διεκδικητικό πλαίσιο της Επιτροπής Αγώνα των διαφωνούντων, πλαίσιο στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται και η αντίθεση στη λειτουργία της μαγνητικής κάρτας.

ΣΜΥΡΝΗ

Κατά τα άλλα, στη χθεσινή συνεδρίαση, εγκρίθηκε η μετάβαση του δημάρχου Απ. Καλογιάννη στη Σμύρνη, όπου προσκεκλημένος του οικείου μητροπολίτη κ. Βαρθολομαίου, θα παραστεί στις θρησκευτικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στον ιστορικό ναό του Αγ. Χαραλάμπους, ενώ στις πολιτιστικές εκδηλώσεις θα συμμετάσχει και ο Μικρασιατικός Σύλλογος Λάρισας.

Να σημειωθεί πως η συνεδρίαση ξεκίνησε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ενώ χαιρετισμό, με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων απηύθυνε και ο νέος δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Κοσμάς Γιαννακόπουλος που ανέλαβε στη θέση της παραιτηθείσης Ασπας Σουλούκου.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβανόταν η συζήτηση θεμάτων όπως η έγκριση μελετών που αφορούν σε έργα όπως οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας (Κολοκοτρώνη - Λ. Κατσώνη - Κοραή), αλλά και η ανάπλαση περιοχής της Τάφρου Ι1 θέμα για το οποίο έχει διαφωνήσει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας. Νωρίτερα το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, απέρριψε αίτημα του επικεφαλής παράταξης Ντ. Διαμάντου να εκδοθεί ψήφισμα με αφορμή το όνομα των Σκοπίων.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass