ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ Β. ΚΟΚΚΑΛΗ ΜΕ ΤΗΝ AGROTECH ΤΟΥ ΣΕΠΒΕ

Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη γεωργία

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2018 15:16

Την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η αξιοποίηση της εμπειρίας των μελών της ομάδας AgroTech και του συνόλου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), επισήμανε το ΔΣ του ΣΕΠΒΕ στη συνάντησή του με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη.

 Η συνάντηση της διοίκησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) και της ομάδας AgroTech πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου στη Θεσσαλονίκη και κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν τα θέματα αγροτεχνολογίας στα οποία ο ΣΕΠΒΕ και η ομάδα AgroTech μπορούν να συνδράμουν το Υπουργείο στην προσπάθειά του να προωθήσει την ψηφιακή γεωργία στη χώρα μας.

 Ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ κ. Κωστής Καγγελίδης παρουσίασε την ομάδα Αγροτεχνολογίας στον υφυπουργό και τόνισε τη δυναμική και την αξία που έχουν οι εταιρίες μέλη του ΣΕΠΒΕ καθώς και το έργο που μπορούν να συνεισφέρουν ως θεσμικός συνομιλητής σε θέματα Τεχνολογίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τόνισε επίσης ότι στόχος των δράσεων είναι να αρθεί η ασυμμετρία στην κατανομή του ΑΕΠ (που παρατηρείται μεταξύ περιφέρειας και κέντρου), γεγονός που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα, ειδικά στους κλάδους των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, οι οποίοι εκ του ρόλου τους κάνουν πράξη την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη. Παρουσιάστηκε το έργο που εκτέλεσε ο Σύνδεσμος με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων στην περιοχή της αγροτεχνολογίας. Ειδική αναφορά κατά τη συνάντηση έγινε και για το φαινόμενο brain drain(=διαρροή εγκεφάλων) που έχει πλήξει ιδιαίτερα την Πληροφορική στη χώρα μας. Προτάθηκαν λύσεις ενώ παρουσιάστηκαν και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ΣΕΠΒΕ για την ανάσχεση της μετανάστευσης των νέων επιστημόνων, όπως το πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με το ΑΠΘ και το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Η κ. Χαρά Κουτάλου ως συντονίστρια της ομάδας AgroTech του ΣΕΠΒΕ παρουσίασε την κατάσταση στον χώρο της αγροτεχνολογίας σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο καθώς και την εμπειρία της ομάδας και των μελών της. Στη συνέχεια πρότεινε μια σειρά από τρέχοντα και σχεδιαζόμενα έργα σε προγράμματα του Υπουργείου στα οποία η συμμετοχή του ΣΕΠΒΕ μπορεί να ωφελήσει την ελληνική γεωργία και στην προσπάθεια του Υπουργείου για διάδοση των ΤΠΕ στην αγροτική παραγωγή. Η συμμετοχή του ΣΕΠΒΕ στις επιτροπές σχεδιασμού και παρακολούθησης των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης που στηρίζουν οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών από τους Έλληνες αγρότες και να καταστήσει την ελληνική γεωργία περισσότερο ανταγωνιστική διεθνώς. Τέλος επισήμανε ότι και ο ίδιος ο χώρος της αγροτεχνολογίας μετατρέπεται σταδιακά σ’ έναν αυτόνομο οικονομικά κλάδο διεθνώς.

Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Υπουργείου να προωθήσει λύσεις που θα κάνουν περισσότερο παραγωγικό και ανταγωνιστικό τον αγροτικό τομέα της χώρας. Τόνισε ότι θεωρεί κλειδί την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών και την κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος. Αναγνώρισε ότι η χρήση ψηφιακών εργαλείων και εργαλείων ΤΠΕ θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο νέο αγροδιατροφικό μοντέλο όπως διαμορφώνεται διεθνώς. Κατέληξε ότι ο ΣΕΠΒΕ μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας και μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο τόσο στην εκπαίδευση των αγροτών όσο και στην προώθηση και αξιοποίηση της τεχνολογίας από τους αγρότες.

 Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ δημιουργική και παραγωγική. Κατά τη διάρκειά της, ορίστηκαν και οι πρώτες συναντήσεις του ΣΕΠΒΕ με τις αρμόδιες Επιτροπές του Υπουργείου για τα προγράμματα που πρόκειται να προκηρυχθούν άμεσα καθώς και ένα αρχικό χρονοδιάγραμμα για τις υπόλοιπες δράσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass