Ο Ν. ΝΤΙΤΟΡΑΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ

Διευκόλυνση δημοσίων υπαλλήλων με άδεια

*Διαβεβαιώνει ωστόσο ότι έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες τη Δευτέρα * Ερώτηση Χρ. Κέλλα προς τον υπουργό για το κατά πόσο είναι καταχρηστική η πρωτοβουλία του συντονιστή της Αποκεντρωμένης

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2018 23:00

«Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών» διαβεβαιώνει ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αναφερόμενος στην ερχόμενη Δευτέρα που την έχει ορίσει ως ημέρα αργίας για τους υπαλλήλους οι οποίοι θα παραστούν σήμερα σε εκδήλωση στη Λάρισα με θέμα την «εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης».

Πιθανότατα θα υπολογίζει ότι δεν θα υπάρξει και τόσο μεγάλη ανταπόκριση στην πρόσκλησή του παρά το προσφερόμενο δέλεαρ.

Σε μια ασυνήθιστη για κείνον αντίδραση, πρώτη φορά απαντά σε δημοσίευμα που τον αφορά και μάλιστα αυθημερόν, ο Ν. Ντίτορας επικαλείται «το πενθήμερο», την «ανάγκη επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων» αλλά και «της διευκόλυνσής τους από την υπηρεσία», φυσικά και «τις διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα», υπενθυμίζοντας ότι «όσοι απασχολούνται το Σάββατο, τους χορηγείται ρεπό κάποια άλλη μέρα».

Για το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» υπήρξε ενδιαφέρον από την πλευρά των διοργανωτών και εισηγητών της εκδήλωσης οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους να μην συνδεθεί η ‘’πρωτοβουλία’’ του συντονιστή με την αξιόλογη σημερινή ημερίδα. Ο Ν. Ντίτορας πάντως, στην εκτενή του απάντηση, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στη σύνδεση που υπήρχε στο δημοσίευμα ανάμεσα στον υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξε για την προσέλκυση ακροατηρίου και στο γεγονός ότι ως εισηγητής φτάνει στη Λάρισα ο Απ. Παπατόλιας, του οποίου ο ίδιος υπήρξε διαχρονικά στενός συνεργάτης.

Το θέμα της ‘’πρωτοβουλίας Ντίτορα’’ έφτασε στη Βουλή και τον υπουργό Εσωτερικών καθώς με ερώτησή του προς τον Π. Σκουρλέτη ο βουλευτής Χρ. Κέλλας ζητά να πληροφορηθεί αν συμφωνεί κι εκείνος με τη συγκεκριμένη ενέργεια και κατά πόσο αυτή είναι καταχρηστική.

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ

Αναλυτικά, ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας, Νικόλαος Ντίτορας, αναφέρει απαντώντας στο χθεσινό δημοσίευμα: «Με έκπληξή μου διάβασα στην έγκριτη εφημερίδα σας, δημοσίευμα που με κατονομάζει και μου αποδίδει προθέσεις «πολιτικάντικης εκμετάλλευσης, μιας επιστημονικής εκδήλωσης, που θα φιλοξενήσει αύριο η πόλη μας. Κατά συνέπεια, σεβόμενος τον ρόλο μου και τις αρχές μου, θέλω να σας διευκρινίσω τα εξής: Αύριο, 10-2-2018, διεξάγεται στη Λάρισα ημερίδα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, σε συνεργασία με τον πλέον κατάλληλο επιστημονικό φορέα, τον «Όμιλο Διοικητικών Επιστημόνων – Διοικητικό Επιμελητήριο», το έργο του οποίου έχετε και εσείς προβάλλει κατά το παρελθόν μέσα από τις στήλες σας.

Το ενδιαφέρον για όλους τους επαγγελματίες της Δημόσιας Διοίκησης είναι προφανές, πολύ περισσότερο, δεδομένων των σημαντικών αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη, λόγω της παρούσας συγκυρίας. Επειδή θεωρώ σημαντικό για την αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσίας, τη διαρκή ενημέρωση των υπαλλήλων μας, σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών μας, ανακοίνωσα το προφανές και όχι καινοφανές, που προβλέπεται στο άρθρο 59 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (ν. 3258/2007) αλλά και στο άρθρο 10 του ν. 1157/1981. Δηλαδή, το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων για επιμόρφωση αλλά και την ευθύνη των υπηρεσιών, να τους διευκολύνουν, όταν κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία, η συμμετοχή τους σε τέτοια σεμινάρια.

Υποθέτω ότι ο συντάκτης του δημοσιεύματος, γνωρίζει τα σχετικά με την πενθήμερη εργασία και γνωρίζει επίσης ότι στις δημόσιες υπηρεσίες, που υπάλληλοί τους απασχολούνται το Σάββατο, τους χορηγείται ρεπό κάποια άλλη μέρα. Γνωρίζει, υποθέτω, επίσης ότι οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν βρίσκονται μόνο στη Λάρισα, αλλά σε όλες τις πρωτεύουσες των Νομών της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει και πρακτικό πρόβλημα για τη μετακίνηση όσων υπαλλήλων, θα ήθελαν να παρακολουθήσουν μια ημερίδα, που έχει σημαντικότατο ενδιαφέρον για όλους μας. Τι πιο θετικό, για υπαλλήλους που μεταξύ των καθηκόντων τους συμπεριλαμβάνεται το ελεγκτικό έργο, να διευκολυνθούν στο να λάβουν μέρος σε ημερίδα με τέτοιες εισηγήσεις, από τους πλέον κατάλληλους. Ομοίως, τι πιο χρήσιμο για τους υπαλλήλους γενικότερα, να ενημερωθούν για τις μεταβολές, οι οποίες συντελούνται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αν πάντως το δημοσίευμα προέκυψε από την αγωνία του δημοσιογράφου, για τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θα ήθελα να τον διαβεβαιώσω ότι δεν θα πρέπει να ανησυχεί καθόλου. Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της και να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι πολίτες. Αναμένοντας τη δημοσίευση του παρόντος, προκειμένου να ενημερωθούν σωστά οι αναγνώστες σας, είμαι στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε διευκρίνιση».

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Εν τω μεταξύ το θέμα που ανέκυψε χθες έφτασε αμέσως στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσε ο Χρ. Κέλλας προς τον υπουργό Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτη. Ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ ζητά εξηγήσεις για το κατά πόσο είναι καταχρηστική μία τέτοια ενέργεια, ενώ θέτει και ζήτημα εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κέλλα: «Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” της Λάρισας, στις 9/2/2018, καλούνται από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας κ. Ν. Ντίτορα οι δημόσιοι υπάλληλοι της Υπηρεσίας να συμμετέχουν σε ημερίδα που διοργανώνεται από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης σε συνεργασία με το Διοικητικό Επιμελητήριο Ελλάδος με θέμα “την εύρυθμη λειτουργία της Διοίκησης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη”, στη σχετική ανακοίνωση μάλιστα, προβλέπεται η χορήγηση άδειας τη Δευτέρα (12/2/2018), λόγω της παρακολούθησης της ημερίδας.

Αναντίρρητα, είναι σημαντικό για τους δημοσίους λειτουργούς να εκπαιδεύονται και να επιμορφώνονται παρακολουθώντας ημερίδες, όπως η συγκεκριμένη που αφορά στην “εύρυθμη λειτουργία της Διοίκησης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη’’. Εντούτοις, προκαλούνται ερωτηματικά ως προς την εύρυθμη λειτουργία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, τη Δευτέρα (12/2/2018). Εφόσον οι υπάλληλοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν την ημερίδα, η Αποκεντρωμένη προφανώς και δεν θα έχει προσωπικό για να εξυπηρετήσει τους πολίτες και, συνεπώς, θα είναι κλειστή για το κοινό τη συγκεκριμένη μέρα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κύριε υπουργέ: Από πού αντλεί ο συντονιστής τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, ώστε να χορηγεί άδεια στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας ως κίνητρο προσέλευσης στην ημερίδα; Είναι καταχρηστική η ενέργεια αυτή; Είναι σε γνώση σας η παραπάνω ενέργεια και τι θα συμβεί με τη λειτουργία των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τη Δευτέρα;»

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass