ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ, ΒΑΛΚΑΝΙΑ

«Κάθε δόγμα των ΗΠΑ οδηγεί σε πόλεμο»

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2018 15:52

«Κάθε δόγμα Αμερικάνου προέδρου, οδήγησε σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Το δόγμα Μπους στον πόλεμο του Κόλπου, το δόγμα Κλίντον στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, το δόγμα Ομπάμα στην επέμβαση στη Μέση Ανατολή» τονίσθηκε χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η εκδήλωση έγινε στο Επιμελητήριο ενώ το θέμα της εκδήλωσης («Νέα εθνική στρατηγική των ΗΠΑ, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Μέση Ανατολή - Ανατολική Μεσόγειο - Αιγαίο - Βαλκάνια και το συμφέρον των λαών») ανέπτυξαν με εισηγήσεις τους, το μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αλέκος Αναγνωστάκης και ο ιστορικός και μέλος του Π.Σ.Ο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Παναγιώτης Ξοπλίδης.

Οι ομιλητές στάθηκαν κυρίως στις εξελίξεις και στους κινδύνους του πολέμου και των αντιθέσεων που ελλοχεύουν στην περιοχή για να τονίσουν, αναφερόμενοι στα αμερικανικά δόγματα, ότι «δεν μπορεί να μην επισημανθεί πως κατά την προεδρία Ομπάμα, επιχειρήθηκαν η ιστορικής σημασίας ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων με την Κούβα, η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση του Ιράν, η διατήρηση της συνεργασίας με αναπτυγμένες περιοχές των ανερχόμενων οικονομιών (Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας, Βραζιλίας, Νότιας Αφρικής και άλλων).

Το δόγμα Τραμπ αναιρεί αυτή την πολιτική. Η νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, ορόσημο και δείκτη αλλαγής «παραδείγματος» της αμερικάνικης διεθνούς πολιτικής.

Προαναγγείλει τη ραγδαία αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και του αριθμού του στρατεύματος σε όλα τα όπλα, τον εκσυγχρονισμό της πυρηνικής δύναμης αφού “το περιβάλλον ασφάλειας επηρεάζεται από τις ταχείες τεχνολογικές εξελίξεις και τον μεταβαλλόμενο χαρακτήρα του πολέμου”.

Επιδίωξη είναι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι να συγκροτούν μια δύναμη “στρατηγικά προβλέψιμη, αλλά επιχειρησιακά απρόβλεπτη!”, ο δε “στόχος της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας είναι οι ΗΠΑ να παραμείνουν η κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο...”

Ακόμη και στην προώθηση της αμερικανικής επιρροής στο εξωτερικό διακηρύσσεται πως «θα δεσπόζει η αρχή της Ανταγωνιστικής Διπλωματίας (Competitive Diplomacy) για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τα αμερικανικά συμφέροντα στον κόσμο» με αιχμή του δόρατος όχι την αμοιβαιότητα συμφερόντων αλλά την “ηγετική στάση (forward Presence) των Αμερικανών Διπλωματών”».

Τέλος, ειδική αναφορά έγινε στις εξελίξεις με τη FYROM σε σχέση με τα γεωστρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ, τις επιδράσεις της Ρωσίας και της Κίνας σε συνδυασμό με το ζήτημα της ενέργειας, των σπάνιων γαιών και του ορυκτού πλούτου της περιοχής. Η συζήτηση που επακολούθησε, εστιάσθηκε κυρίως στις πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν από τον λαό και τη νεολαία για την αποτροπή του πολέμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass