STOP ΚΑΙ ΑΓΝΟΗΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

Η Λάρισα διαθέτει ποδηλάτες και όχι ποδηλατόδρομους

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2018 22:12

Στους σταθμούς του μετρό υπάρχει μια κίτρινη γραμμή, αν επιχειρήσει κάποιος να περπατήσει πάνω σε αυτή ενώ από δίπλα του περνά ο συρμός τότε μπορεί να δυσκολευτεί, ίσως και να χάσει την ισορροπία του. Κάπως έτσι περιγράφουν οι ποδηλάτες την ώρα που περνά δίπλα τους ένα μεγάλο όχημα, ενώ αυτοί βρίσκονται εν κινήσει σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι δρόμοι της Λάρισας είναι στους περισσοτέρους γνωστή, παραβίαση φωτεινών σηματοδοτών, παραβίαση STOP και αγνόηση προτεραιοτήτων τόσο από τους οδηγούς αυτοκινήτων όσο και από τους ποδηλάτες. «Η χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης προϋποθέτει υπεύθυνη συμπεριφορά του αναβάτη γνωρίζοντας καλά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», αναφέρει η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής – προπονήτρια ποδηλασίας και εκπαιδεύτρια στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Εύη Ευαγγέλου, προσθέτοντας ότι «οφείλουν να σέβονται και να τηρούν το 1,5 μ. απόσταση ασφαλείας από τους ποδηλάτες, όπως επίσης να μην παραβιάζουν το όριο ταχύτητας στους δρόμους τόσο εντός όσο και εκτός πόλης».

Όλοι έχουν δικαιώματα όταν κινούνται στο οδόστρωμα αλλά συγχρόνως έχουν και υποχρεώσεις. Δεν μπορεί οι οδηγοί αυτοκινήτων, φορτηγών ή μηχανών να μην λαμβάνουν υπόψη τους την κίνηση των ποδηλάτων και οι ποδηλάτες δεν μπορούν να συμπεριφέρονται σαν πεζοί. «Όλοι έχουμε το ίδιο δικαίωμα στη ζωή. Ο Δήμος Λαρισαίων χρόνια τώρα εκπαιδεύει στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Αλκαζάρ τους μαθητές της πόλης στους βασικούς κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», υπογραμμίζει η κ. Ευαγγέλου.

Τα ποδήλατα στη Λάρισα κινούνται παντού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πεζών αλλά και ίδιων των οδηγών ποδηλάτων. Η πόλη είναι επίπεδη, η μετακίνηση με το ποδήλατο οδηγεί τους περισσότερους και εκτός κέντρου. Αυτό σημαίνει ότι οι ποδηλάτες εκτίθενται σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους. Δρόμοι που δεν απέχουν ούτε δέκα λεπτά από το κέντρο της πόλης και δεν παρέχουν καμιά ασφάλεια. Η Λάρισα διαθέτει ποδηλάτες και όχι ποδηλατόδρομους.

Λαρισαίοι ποδηλάτες σχολιάζοντας στην «Ε» τις υποδομές επισημαίνουν τις ανάγκες που έχει η πόλη προσθέτοντας συγχρόνως τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να λαμβάνουν οι οδηγοί ποδηλάτου. Όπως είναι για παράδειγμα τα φώτα όταν κινούνται νυχτερινές ώρες. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι -ποδηλάτες και μη- που κάνουν λόγο για έλλειψη οδηγικής παιδείας από όλους και μη τήρηση του Κ.Ο.Κ. «Πρέπει πρώτα να φτιαχτούν ποδηλατόδρομοι. Για παράδειγμα η οδός Κύπρου, η οδός Βενιζέλου δεν διαθέτουν ποδηλατοδρόμους, αναγκαστικά θα πάω πάνω από το πεζοδρόμιο για να κινηθώ αντίθετα. Ο λόγος που χρησιμοποιώ το ποδήλατο για τις μετακινήσεις μου είναι για να κερδίζω χρόνο, όχι για να κινούμαι όπως τα αυτοκίνητα», σχολιάζει ποδηλάτης ενώ άλλοι προσθέτουν ότι «για να ακολουθήσει κάποιος τον ΚΟΚ θα πρέπει να υπάρχει ένα άρτιο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που δεν υπάρχει».

Στον Δήμο Λαρισαίων προβλέπεται στον γενικό σχεδιασμό επέκταση των ποδηλατοδρόμων. Πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση που όταν ολοκληρωθεί η Λάρισα θα διαθέτει συνολικά ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων 40 χιλιομέτρων.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass