ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΩΝ ΕΚΛΕΚΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ

Πρωταγωνιστές τα τοπικά προϊόντα

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2018 22:28

Με κεντρικό θέμα «Διατροφή και υγεία» θα πραγματοποιηθεί στις 12 – 13 Μαΐου η 3η Οικογιορτή Λάρισας. Για πρώτη φορά θα υπάρξει συνεργασία με το Δίκτυο Δήμων Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας.

Ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει στο δίκτυο από το 2015, όπως όλοι οι Δήμοι και οι Αναπτυξιακές Εταιρίες όλων των νομών. Πρόεδρός του είναι ο δήμαρχος Καλαβρύτων, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του Δικτύου κατά την Οικογιορτή.

Το Δίκτυο Δήμων Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων έχει ως στόχο σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Έργων Γιώργο Σούλτη την ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής παράδοσης της κάθε περιοχής. Οι γεύσεις, τα εδέσματα και τα προϊόντα που διαθέτει κάθε τόπος, η σύνδεσή τους με την περιοχή παραγωγής με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού. Έτσι, ο κάθε τόπος θα αποκτήσει μια τουριστική ταυτότητα με τα προϊόντα που διαθέτει και την κουζίνα του.

Στην 3η Οικογιορτή ο Δήμος Λαρισαίων θα συνεργαστεί και με το Επιμελητήριο Λάρισας και στόχος όπως υπογραμμίζει ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου, Περικλής Καμάρης «είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας, με εκδηλώσεις γευσιγνωσίας παραδοσιακών συνταγών και τοπικών κρασιών».

ΣΚΟΠΟΣ

Το «Δίκτυο των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων», ενσωματώνει ένα τουλάχιστον χαρακτηριστικό προϊόν από κάθε περιοχή, καλύπτοντας γεωγραφικά όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σκοπός του είναι να ενσωματωθούν στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Επίσης, οι φορείς και οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με την παραγωγή εκλεκτών προϊόντων, τη γαστρονομία και τον τουρισμό διοργανώνουν και υλοποιούν δράσεις, είτε προβολής, είτε γευσιγνωσίας.

Παράλληλα, διερευνά την πιθανότητα λειτουργίας του Δικτύου ως Εθνικού Συμφώνου Ποιότητας με δράσεις δημιουργίας brand name «Εκλεκτή Ελληνική Γεύση» (ή Προϊόν), δημιουργίας προδιαγραφών, απόδοσης Σήματος Εκλεκτής Ελληνικής Γεύσης (ή Προϊόντος), μέσα από διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων. Τη γνωριμία με τον πλούτο και την ποικιλία των προϊόντων της ελληνικής γης. Την αξιολόγηση του ρόλου τους στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών ενός τοπικού παραγωγικού συστήματος και στην άμβλυνση του οικολογικού αποτυπώματος. Την αναγνώριση της συμβολής της βιοποικιλότητας στην ισορροπία του τοπικού περιβάλλοντος αλλά και στη διατήρηση του γενετικού κεφαλαίου της χώρας. Τη διάκριση των τοπικών ποικιλιών από τα προϊόντα μαζικής παραγωγής ή τα γενετικά τροποποιημένα.

Το Δίκτυο σκοπεύει στην υιοθέτηση της παραγωγής και κατανάλωσης τοπικών προϊόντων ως μέσο κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας στο πλαίσιο της αειφορίας. Την καλλιέργεια αειφορικών πρακτικών και ανθρωπιστικών αξιών στην παραγωγή, διακίνηση και κατανάλωση των τοπικών προϊόντων (από τη βιολογική γεωργία έως το δίκαιο εμπόριο). Την αμεσότερη προσέγγιση παραγωγών και καταναλωτών ως αειφορική αξία για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, του οικονομικού κόστους. Τον επαναπροσδιορισμό της παραγωγής με βάση τις πραγματικές καταναλωτικές ανάγκες. Τη διασύνδεση των διατροφικών συνηθειών και αξιών μιας περιοχής με τις ανάγκες που δημιουργεί το κλίμα και η ανθρωπογεωγραφία ενός τόπου και η συμβολή της στον υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Την άμβλυνση της απόστασης παραγωγού – καταναλωτή μέσω της στήριξης της επισιτιστικής αυτάρκειας και ανεξαρτησίας των τοπικών κοινωνιών προς αποφυγή ή αντιμετώπιση οικονομικών, κοινωνικών ή και ανθρωπιστικών κρίσεων. Την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας μαθητικών ομάδων και εκπαιδευτικών που εκπονούν Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συναφή με τη θεματολογία του Δικτύου. Την ενίσχυση της κριτικής τους ικανότητας μέσω της αξιολόγησης ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών των προσφερόμενων αγαθών. Την ενδυνάμωση του ρόλου τους στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στην παραγωγή και κατανάλωση των προϊόντων. Την εξοικείωσή τους με αειφορικές πρακτικές παραγωγής και μεταποίησης τοπικών προϊόντων στο πλαίσιο της οικιακής οικονομίας. Τη δυνατότητα επαφής με προϊόντα άλλων περιοχών και την υιοθέτηση πρακτικών προώθησής τους.

Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων, την αναζήτηση χρηματοδοτήσεων μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων και συλλογικών εισφορών και τη διερεύνηση δημιουργίας εσόδων από την παροχή υπηρεσιών ανάδειξης και προβολής.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass