ΕΝΑΣ 15ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΣΕΒΑΛΕ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Εισαγγελική έρευνα για τη βία ανηλίκων

* Τρεις ανήλικοι χτύπησαν δύο φίλους, αφού πρώτα τους έψαξαν τις τσέπες * Για πρώτη φορά στα τοπικά χρονικά, προκαλείται εισαγγελική παρέμβαση από τη δράση ανηλίκων που χτυπούν και κλέβουν παιδιά σε πλατείες και σχολεία

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2018 22:04

 Στο «στόχαστρο» των διωκτικών αρχών βρίσκεται το τελευταίο δεκαήμερο η δράση ανήλικων μαθητών που τρομοκρατούν, επίσης, ανήλικα παιδιά, είτε σε πλατείες είτε σε σχολεία της Λάρισας.

Τουλάχιστον τρεις 15χρονοι φαίνεται πως αποτελούν τον «πυρήνα» μιας ομάδας που έχοντας αποθρασυνθεί ασκούν βία σε ανηλίκους, άλλοτε για να τους ληστέψουν χρήματα και κινητά και άλλοτε «απλά» για να επιβληθούν ως οι «ισχυροί» της περιοχής, αντιγράφοντας πρακτικές βίας παρότι αμούστακα παιδιά.

Ένας 15χρονος μαθητής, προ δεκαημέρου, πήγε σε άλλο γυμνάσιο της πόλης από αυτό που φοιτά ο ίδιος και χωρίς να γίνει αντιληπτός από καθηγητές - επιτηρητές, χτύπησε μαθητές που αρνήθηκαν να του δώσουν τα ελάχιστα χρήματα που είχαν μαζί τους ή τα κινητά τους τηλέφωνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» από την ΕΛ.ΑΣ. ερευνάται αν πρόκειται για έναν από τους τρεις εμπλεκόμενους που επιτέθηκαν σε βάρος άλλων δύο παιδιών, την περασμένη Τρίτη, στην πλατεία του «μικρού» Προφήτη Ηλία στη συνοικία της Νεράιδας.

Είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια σε τοπικό επίπεδο, που παρεμβαίνουν οι εισαγγελικές αρχές ζητώντας τη διερεύνηση μιας τέτοιας υπόθεσης, σε μια προσπάθεια, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, «να σπάσει ο κλοιός» έτσι ώστε να προληφθεί η επέκταση φαινομένων βίας από ανηλίκους, σε συνδυασμό και με την πρακτική ορισμένων γονέων των θυμάτων, που αποφεύγουν την καταγγελία του γεγονότος εκτιμώντας λανθασμένα ότι έτσι βοηθούν το παιδί τους, όταν στην πραγματικότητα επιτυγχάνεται το αντίθετο, καθώς οι δράστες αποθρασύνονται και τα θύματα φοβούνται ακόμη περισσότερο.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας Ιωάν. Μαγκούτας καλούνται ήδη οι πρώτοι μάρτυρες να καταθέσουν με την Πολιτεία να διαβεβαιώνει για την προστασία των πολιτών.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Η εισβολή σε γυμνάσιο της Λάρισας και ο ξυλοδαρμός μαθητών από τον 15χρονο δράστη αποτέλεσε την αιτία για την παρέμβαση του κ. Μαγκούτα που διέταξε τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ο 15χρονος δράστης, επίσης μαθητής άλλου γυμνασίου της Λάρισας, φαίνεται να έδρασε μόνος του.

Πρωινές ώρες, εν ώρα λειτουργίας δηλαδή του σχολείου, ο 15χρονος εισήλθε στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου και απαίτησε από άλλους μαθητές να του παραδώσουν το κινητό τους τηλέφωνο και από άλλους χρήματα, τα ελάχιστα χρήματα (ένα – δυο ευρώ) που συνήθως έχουν μαζί τους μαθητές των γυμνασίων.

Ο 15χρονος φαίνεται να εξοργίσθηκε από την άρνηση των μαθητών να του παραδώσουν χρήματα και κινητά, με αποτέλεσμα να χειροδικήσει σε βάρος κάποιων μαθητών.

Το περιστατικό, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε αντιληπτό από καθηγητές – επιτηρητές, διάσταση που θα ερευνηθεί από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας που συντάσσει τη δικογραφία στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας. Στο ίδιο πλαίσιο θα κληθούν να καταθέσουν καθηγητές και των δυο γυμνασίων και σε αυτό που φοιτά δηλαδή ο 15χρονος και στο σχολείο που έδρασε, χτυπώντας άλλα παιδιά.

Εκτιμώντας, το πιθανότερο, ότι πρόκειται για ένα συμβάν ενδοσχολικής βίας, το επεισόδιο δεν καταγγέλθηκε άμεσα στην ΕΛ.ΑΣ., τουλάχιστον από τους γονείς των παιδιών - θυμάτων. Κάτι που έπραξε ωστόσο η Διεύθυνση του Γυμνασίου όπου έδρασε ο 15χρονος, αναφέροντας εγγράφως το συμβάν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας.

Έτσι διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα η οποία θα επικεντρωθεί στη διάσταση της ληστείας. Αυτό ωστόσο που προβληματίζει τις διωκτικές αρχές αφορά στο γεγονός ότι ο 15χρονος, έχοντας αποθρασυνθεί, εισέρχεται σε σχολείο «μέρα – μεσημέρι», χτυπά και κλέβει παιδιά χωρίς ο ίδιος να φοβάται, σε αντίθεση με τα θύματά του, που βιώνουν την τρομοκρατία και έτσι - εκτιμάται - δεν καταγγέλλουν το γεγονός. Το ίδιο προβληματίζει επίσης και η στάση μερίδας γονέων - τα παιδιά των οποίων έπεσαν θύματα του δράστη – καθώς «αποσιωπούν» το γεγονός.

ΠΛΑΤΕΙΑ

Ο 15χρονος μαζί με άλλους δυο φίλους του, 15 και 16 ετών αντίστοιχα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», συμμετέχει σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα και σε ένα ακόμη επεισόδιο σε βάρος δυο ανηλίκων, αυτή τη φορά στην πλατεία του Προφήτη Ηλία στη συνοικία της Νεράιδας.

Οι δύο ανήλικοι αργά το απόγευμα της περασμένης Τρίτης έπαιζαν στην πλατεία όταν δέχθηκαν την αναίτια επίθεση των τριών (σ.σ. στον «πυρήνα» των δραστών σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να συμμετέχει και τέταρτος ανήλικος). Οι δράστες, ασκώντας βία ψάχνουν τις τσέπες των δυο παιδιών, δεν βρίσκουν χρήματα και τους χτυπάνε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών, οι ανήλικοι δράστες δεν έχουν πρόθεση τόσο να ληστέψουν όσο να «επιβληθούν» στον χώρο, να δείξουν πως αυτοί είναι οι κυρίαρχοι για αυτό και «στήνουν εύκολα φασαρία», «πιάνονται στα χέρια εύκολα».

Γονέας ενημερώνει την ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικοί της ΟΠΚΕ καλούνται και μεταβαίνουν στην πλατεία, ενώ αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, λίγο πριν τις 9.30 το βράδυ, εντοπίζουν και προσαγάγουν τρεις ανήλικους. Ο ένας εκ των δραστών αναγνωρίσθηκε και έτσι, από την ΕΛ.ΑΣ. κλήθηκαν οι γονείς του στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας. Στους οποίους έγιναν συστάσεις και στη συνέχεια, οι τρεις προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Με αφορμή τη δράση ανηλίκων, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, από τις διωκτικές αρχές σημειώνεται η ανάγκη «να σπάσει ο κλοιός» έτσι ώστε να προληφθεί η επέκταση φαινομένων βίας με αφορμή και «τον φόβο και τη σιωπή» θυμάτων και γονέων τους να καταγγείλουν τα γεγονότα με την Πολιτεία να διαβεβαιώνει για την προστασία των μαρτύρων.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass