ΔΕΙΓΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Αναστηλώνεται ο πύργος Καραμίχου

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2018 21:03

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Αχ. Μπακαλέξη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο ηλεκτρονικός μειοδοτικός διαγωνισμός για αναστύλωση και τη λειτουργική αποκατάσταση του πύργου Καραμίχου, σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής της Οθωμανικής περιόδου των Φαρσάλων.

Με το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 330 χιλιάδων ευρώ, προβλέπεται η δομική και στατική αποκατάσταση του κτιρίου ταυτόχρονα με την αρχιτεκτονική σύμφωνα με τη μελέτη αρχιτεκτονικής αποκατάστασης του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο ανακαινισμένος πύργος –το έργο αναμένεται να παραδοθεί δύο χρόνια μετά την εγκατάσταση του εργολάβου, περίπου το καλοκαίρι 2020- θα προστεθεί στο ιδιαίτερα αξιόλογο πολιτιστικό δίκτυο του Δήμου Φαρσάλων στεγάζοντας  ψηφιακό - φωτογραφικό μουσείο της Τοπικής ιστορίας της πόλης και σε δεύτερη φάση ένα θεματικό μουσείο για τη ζωή σε ένα πυργόσπιτο.
Αναλυτικά, ο πύργος Καραμίχου, κτισμένος στην παλιά οθωμανική συνοικία «Μοιροχώρι» των Φαρσάλων, βρίσκεται εντός οικοπέδου, το εμβαδό του οποίου δεν ξεπερνά τα 215 μ2. Η σημερινή εικόνα ασφαλώς δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα της εποχής κατασκευής του κτιρίου. Πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα της κοσμικής αρχιτεκτονικής της Οθωμανικής περιόδου της πόλης, από την οποία ελάχιστα κτίρια έχουν σωθεί.
Ο πύργος του «Καραμίχου», λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει από αρχιτεκτονικής άποψης, έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ο Πύργος ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου Φαρσάλων με συμβολαιογραφική πράξη που έχει μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο Φαρσάλων. Ο πύργος είναι ένα συμπαγές λιθόκτιστο κτίριο, εμβαδού 214,53 τ.μ., που δεσπόζει επιβλητικό στο πρανές έδαφος της περιοχής του Αγίου Γεωργίου, με ελεύθερη θέα προς όλες τις πλευρές.
Αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους και μέχρι πρόσφατα επιστεφόταν με τετράρριχτη στέγη, η οποία έχει ολοκληρωτικά καταστραφεί. Με την υλοποίηση της προτεινόμενης πράξης θα στερεωθεί και θα αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του Πύργου, θα διασωθεί ένα μνημείο κοσμικής αρχιτεκτονικής. Το προτεινόμενο έργο είναι ενδιάμεσο έργο της Πολιτιστικής διαδρομής μεταξύ των μνημείων του Δήμου Φαρσάλων και συγκεκριμένα διασυνδέει τη διαδρομή από τις πηγές του Απιδανού Ποταμού (σημείο που βαφτίστηκε ο ομηρικός ήρωας Αχιλλέας από τη Θέτιδα) προς την Ακρόπολη της Αρχαίας Φαρσάλου. Αξίζει να τονιστεί ότι όλη η πόλη των Φαρσάλων είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος. Μετά τη στερέωση και αποκατάσταση του Πύργου, σε αυτό θα στεγασθεί το ψηφιακό - φωτογραφικό μουσείο της Τοπικής ιστορίας της πόλης και σε δεύτερη φάση ένα θεματικό μουσείο για τη ζωή σε ένα πυργόσπιτο.
Παραδοτέο της πράξης θα είναι η αποκατάσταση και η διάσωση ενός μνημείου της κοσμικής αρχιτεκτονικής, ιδιοκτησίας του Δήμου Φαρσάλων.
Η αξιοποίησή του θα αυξήσει το τουριστικό κεφάλαιο και την επισκεψιμότητα στην περιοχή. Το έργο θα αποτελεί ενδιάμεση στάση της Πολιτιστικής Διαδρομής Πηγές Απιδανού Ποταμού, της Ακροπόλεως της Αρχαίας Φαρσάλου και τις Παραδοσιακές Δεξαμενές Ύδρευσης Φαρσάλων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass