ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΕΦΑΝΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

Αντώνης Σαμαράς: Μεγάλες αποφάσεις με πυξίδα την Ευρώπη

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2015 8:20

 

 

Της Μαρίνας

Αποστολοπούλου

«Η Ευρώπη είναι η μεγάλη μάνα-τροφοδότης του Έλληνα αγρότη επί δεκαετίες. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική στις μεγάλες αποφάσεις που καλείται να λάβει η χώρα μας τις επόμενες μέρες και να έχει βασική πυξίδα την Ευρώπη. Και η λογική για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τον αγρότη όπως και για τον μικρομεσαίο είναι να παραμείνουμε ισχυρά δεμένοι με την Ευρώπη και με το ευρώ».

Τα παραπάνω επισήμανε χθες από το ιστορικό Κιλελέρ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προερχόμενος από τα Τρίκαλα-όπου μίλησε χθες- και πηγαίνοντας στον Βόλο, σε μία συμβολική κίνηση, επισκέφθηκε το μνημείο του αγρότη στο Κιλελέρ, όπου και κατέθεσε στεφάνι. Ενώ εν συνεχεία στην πλατεία του Κιλελέρ συνομίλησε με αγρότες οι οποίοι και του έθεσαν σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο τους παρουσία και των βουλευτών Λάρισας της ΝΔ Μάξιμου Χαρακόπουλου και Χρ. Κέλλα.

Σε δήλωση που έκανε εν συνεχεία ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε τον συμβολισμό της περιοχής και χαρακτήρισε «βαρυσήμαντη στιγμή» την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο ενώ επισήμανε: «Με τις προηγούμενες Κυβερνήσεις -και δεν βάζω μόνον τη δικιά μου- ο αγρότης ήξερε ότι έστω και με καθυστερήσεις, με λάθη, εν πάση περιπτώσει θα πληρωθεί, το ’ξερε. Σήμερα κυριαρχεί ο φόβος, η αβεβαιότητα, το άγχος, η στάση πληρωμών του κράτους σε όλα, κυριαρχεί επομένως και για τον αγρότη και για τον κτηνοτρόφο και για τον μεταποιητή η αίσθηση της πιθανότητας η δουλειά του να μην αποδώσει. Να μην πληρωθεί καθόλου. Μέσα σε ένα κράτος που με τον τρόπο που συμπεριφέρεται μέχρι τώρα χωρίς να έχει πάρει κανένα μέτρο στην ουσία κηρύσσει κάθε μέρα πτώχευση. Αυτή η αγωνία είναι ακριβώς εκείνο που μου μεταφέρθηκε σήμερα μιλώντας με τον αγροτικό κόσμο εδώ στο Κιλελέρ. Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει, θα κερδίσει η λογική. Και ότι μέσα στις συγκεκριμένες μεγάλες αποφάσεις που πρέπει να λάβει η χώρα μας τις επόμενες μέρες η βασική πυξίδα θα είναι η πυξίδα της Ευρώπης. Γιατί, όπως μόλις τώρα συζητήσαμε πείτε ότι δεν θέλουμε την Ευρώπη η οποία είναι η μεγάλη μάνα-τροφοδότης του Έλληνα αγρότη επί δεκαετίες, με τρισεκατομμύρια. Ποιος θα σε πληρώσει; Ο Αμερικάνος; Ο Ρώσος που χθες επίσημα είπε το «νιετ, νιετ, νιετ»; Ο Κινέζος; Η θα ’ρθει η Βενεζουέλα, η Κούβα ή η Βόρειος Κορέα-που πολλές φορές το λέμε εν είδει αστείου, αλλά τελικά αυτές οι χώρες περισσεύουν δεν ξέρω να υπάρχει καμία άλλη. Επομένως για κάποιον ο οποίος ζει και τρέφει την οικογένειά του από την αγροτιά ως δικό του κύριο επάγγελμα, αυτά τα ερωτήματα είναι κορυφαία και μπροστά του υψώνονται σήμερα τείχη τεράστια, κυκλώπεια, αμφισβήτησης, αβεβαιότητας και πόνου, πίκρας, τελικά. Ελπίζω, για άλλη μια φορά το λέω, να πρυτανεύσει η λογική. Και η λογική για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τον αγρότη όπως και για τον μικρομεσαίο είναι να παραμείνουμε ισχυρά δεμένοι με την Ευρώπη και με το ευρώ.

 Χαλαρή η κουβέντα με τους αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί στην σκιερή πλευρά της πλατείας του Κιλελέρ, όπου πίνοντας ελληνικό καφέ και τρώγοντας γλυκό του κουταλιού από τον γυναικείο συνεταιρισμό της περιοχής, ο Αντώνης Σαμαράς άκουσε ζητήματα που του έθεσαν, έδωσε απαντήσεις και διευκρινίσεις.

Ανάμεσα στα άλλα ζητήματα που του έθεσαν οι αγρότες ήταν η φορολόγηση του 13% των αγροτικών προϊόντων-με έναν από αυτούς να υπενθυμίζει ότι παρότι ως Κυβέρνηση της ΝΔ είχε αναγνωρίσει την «αδικία» του ζητήματος δεν έκανε κάτι για να αλλάξει το σχετικό νομοσχέδιο με αποτέλεσμα η παρούσα Κυβέρνηση που το βρήκε βαδίζει πάνω σε αυτό. Η αγωνία και αν ακόμη θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις για το χαλάζι που έπληξε προχθές αγροτικές καλλιέργειες στο Μακρυχώρι αλλά και στον Αλμυρό. Οι καθυστερημένες πληρωμές για τα νιτρικά, το πετρέλαιο και τον ΦΠΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από το 2013 και το αγροτικό ρεύμα και λοιπά θέματα που απασχολούν τον κλάδο και κάνουν τους αγρότες να αγωνιούν, όπως και τα δάνεια από τις τράπεζες. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών πριν 10-15 χρόνια στο Κιλελέρ, ήταν ελάχιστοι οι αγρότες που χρωστούσαν σε τράπεζες τα τελευταία 2 με 3 χρόνια το 90 με 95% χρωστάει.

 Παρόντες στην επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στο Κιλελέρ ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Δεσπόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Γιώργος Λαδόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλελέρ Αχ. Βαρδακούλης, ο αντιδήμαρχος Αγροτικών Βάιος Βισβίκης, η αντιδήμαρχος Κιλελέρ-Αρμενίου Ιωάννα Πινάκα, ο αντιδήμαρχος Πλατυκάμπου Χρ. Χατζούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κιλελέρ Κ. Χατζηκωνσταντίνου, Κ. Φιλιππούλης και Τρ. Τσινούλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Λάρισας Χρ. Σιδερόπουλος, η πολιτευτής της ΝΔ Θ. Κάλλα και λοιποί αγρότες.

Επίσης τον Α. Σαμαρά συνόδευαν ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Κ. Τσιμάρας, οι επικεφαλής οργάνωσης των προσυνδιασκέψεων του κόμματος Φίλ. Ταυρής και Θ. Μπούρας, ο υπεύθυνος Αγροτικού Γ. Ανέστης, ο γραμματέας Οργανωτικού Κων. Κόλλιας, η αναπληρωτής γραμματέας Οργανωτικού για τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα Ξένια Κρασαδάκη και λοιπά κομματικά στελέχη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass