ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

«Επικινδύνως ετοιμόρροπα» κτίρια στη Λάρισα

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2018 22:14
Το κτίσμα στην οδό Γυρτώνης 14 Το κτίσμα στην οδό Γυρτώνης 14

Κάποτε έσφυζαν από ζωή και στέγαζαν όνειρα ανθρώπων. Σήμερα, ερειπωμένα και εγκαταλελειμμένα στο έλεος της φθοράς του χρόνου, κρίνονται επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών.

Τρία παλιά κτίρια στον Δήμο Λάρισας κρίθηκαν «επικινδύνως ετοιμόρροπα», σύμφωνα με απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων και ήρθε η στιγμή να κλείσει η αυλαία της ιστορίας τους.

Ειδικότερα στο πλαίσιο αυτοψίας κτισμάτων, που διενέργησε η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων, διαπιστώθηκαν τρεις επικίνδυνες οικοδομές, από άποψη δομική-στατική και υγιεινής.

Αυτές είναι, ένα κτίσμα επί της οδού Γυρτώνης 14, ένα κτίσμα επί της οδού Μητροπολίτου Αρσενίου 6 στο Φρούριο και ένα κτίσμα επί της οδού οδό Φαλάνης 21 και Τσολάκη Ιωάννη στη συνοικία των Αμπελοκήπων.

Στις εκθέσεις των αρμόδιων μηχανικών, παρατηρούνται τα ακόλουθα:

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΓΥΡΤΩΝΗΣ

Στην έκθεση αυτοψίας για «επικίνδυνη οικοδομή», στην οδό Γυρτώνης 14, αναφέρεται ότι: «Εντός του οικοπέδου υπάρχουν δύο ισόγεια κτίσματα, από τα οποία το ένα χρησιμοποιούνταν σαν κατοικία και το δεύτερο σαν βοηθητικός χώρος. Ο φέρων οργανισμός της κατοικίας είναι από πλινθοδομή ωμοπλίνθων, του βοηθητικού χώρου από τσιμεντόλιθα, ενώ και στα δυο απουσιάζει η επικάλυψη. Τα κτίσματα δεν κατοικούνται και είναι εγκαταλελειμμένα.

Οι βλάβες είναι σοβαρές και εκτεταμένες. Από το βοηθητικό κτίσμα έχει απομείνει τμήμα μόνο της εξωτερικής του τοιχοποιίας.

Όσον αφορά στην κατοικία, τμήμα των τοιχοποιιών της έχει καταρρεύσει, ενώ αυτές που έχουν απομείνει παρουσιάζουν έντονα σημάδια αποσύνθεσης με αποφλοιώσεις επιχρισμάτων και ρηγματώσεις σε μεγάλη έκταση.

Τα προϊόντα της κατάρρευσης δεν έχουν απομακρυνθεί, με άμεσο τον κίνδυνο δημιουργίας εστίας μόλυνσης και ενδεχόμενης επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

Για όλα τα παραπάνω, αλλά και λόγω των υλικών κατασκευής, τα κτίσματα χαρακτηρίζονται επικίνδυνα από δομική-στατική άποψη, αλλά και από άποψη υγιεινής και επειδή αποκλείονται οι επισκευές, πρέπει να κατεδαφιστούν μέσα σε αποκλειστική προθεσμία σαράντα ημερών.

…Για την ακίνδυνη εκτέλεση των ως άνω εργασιών απαιτείται:

1. Η εκκένωση του κτίσματος από τον ιδιοκτήτη

2. Η διακοπή ηλεκτροδότησης, εάν υπάρχει».

ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ

Διενεργήθηκε αυτοψία σε κτίσμα που βρίσκεται δίπλα στην είσοδο του Α’ Αρχαίου Θεάτρου, στον οδό Μητροπολίτου Αρσενίου 6, στο λόφο του Φρουρίου.

Πρόκειται για ερειπωμένο προ του έτους 1923 κεραμοσκεπές διώροφο κτίριο (ισόγειο και α' όροφος). Το ισόγειο αποτελείται από καταστήματα (σε αχρησία) και το κλιμακοστάσιο της οικοδομής, ενώ ο όροφος με πρώην χρήση κατοικίας είναι ερειπωμένος.

Μεταξύ των συμπερασμάτων της αυτοψίας, επισημαίνονται τα εξής:

«…πρέπει να καθαιρεθεί ολόκληρο το κτίριο και να απομακρυνθεί η μεταλλική κατασκευή αντιστήριξης που βρίσκεται εντός του πεζοδρόμου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για την αποτροπή του κινδύνου, πρέπει να κατεδαφιστεί, μέχρι το ύψος του διαμορφωμένου περιβάλλοντα χώρου, να απομακρυνθούν τα υλικά της καθαίρεσης και να γίνει περίφραξη του οικοπέδου με συρματόπλεγμα.

Οι πιο πάνω εργασίες πρέπει να εκτελεστούν με την επίβλεψη υπεύθυνου τεχνικού μέσα σε προθεσμία εξήντα ημερών από τη νόμιμη κοινοποίηση της παρούσας.

Αμέσως μετά σε αποκλειστική προθεσμία πέντε ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας και μέχρι την κατεδάφιση του κτιρίου, απαιτείται, ως προσωρινά μέτρα ασφαλείας να απομακρυνθεί το αποκολλημένο και σαθρό επίχρισμα από τη δυτική όψη δίπλα από την είσοδο - διάδρομο πρόσβασης του αρχαιολογικού χώρου του θεάτρου.

…Επιπλέον σύμφωνα λόγω της παλαιότητας του κτίσματος (προ του 1955) και στην περίπτωση κατά την οποία δεν υποβληθεί ένσταση κατά της παρούσης έκθεσης, πριν την εκτέλεση των εργασιών κατεδάφισης του κτιρίου απαιτείται έγκριση της κατεδάφισης από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΦΑΛΑΝΗΣ

Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας σε οικία που βρίσκεται στην οδό Φαλάνης 2 και Τσολάκη Ιωάννη, στη συνοικία Αμπελόκηποι, στη Λάρισα: «Η οικία είναι ισόγειος και ακατοίκητη. Ο φέρων οργανισμός της είναι από οπτοπλινθοδομή γενικά με επικάλυψη ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη και καλαμωτή ψευδοροφή στα 60 τ.μ. περίπου αυτής και οπτοπλινθοδομή με στύλους -κατακόρυφα σενάζ στις γωνίες με επικάλυψη πλάκα από σκυρόδεμα στα 10 τ.μ. αυτής (ένα δωμάτιο) καθώς και στη βεράντα εισόδου. Η περίφραξη προς την οδό Φαλάνης αποτελείται από οπτοπλινθοδομή με κάγκελο.

Παρουσιάζονται έντονα στοιχεία αποσάθρωσης όλων των υλικών της οικίας εσωτερικά ενώ είναι κατεστραμμένα ή απουσιάζουν στην πλειοψηφία τους οι πόρτες και τα παράθυρα εσωτερικά και εξωτερικά. Ιδίως παρουσιάζονται έντονα στοιχεία αποσάθρωσης στη στέγη της οικίας.

Η επισκευή της στέγης λόγω των εκτεταμένων φθορών του φέροντα οργανισμού της αποκλείεται και απαιτείται αντικατάσταση αυτής, εργασία η οποία από τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις δεν επιτρέπεται γιατί τα 60 τ.μ. της οικίας που επικαλύπτονται με στέγη, βρίσκονται εκτός ρυμοτομικής γραμμής και σε ζώνη απαλλοτρίωσης του δεξιού αναχώματος της παλαιάς κοίτης του Πηνειού ποταμού.

Η οικία λόγω των αναφερόμενων διαπιστώσεων χαρακτηρίζεται επικίνδυνη -κοινώς ετοιμόρροπη και για την αποτροπή του κινδύνου καθορίζεται ως μέτρο ασφαλείας όχι η επισκευή της αλλά η κατεδάφιση αυτής εντός τριάντα ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας έκθεσης.

Το τμήμα της οικίας των 10 τ.μ. , η βεράντα εισόδου καθώς και ο ευρισκόμενος στον ακάλυπτο χώρο στοιχειώδης και με πρόχειρα υλικά βοηθητικός χώρος τα οποία βρίσκονται εντός της ρυμοτομικής γραμμής και εκτός της ζώνης απαλλοτρίωσης κρίνονται και αυτά κατεδαφιστέα και όχι επισκευαστέα».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass