ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ

Εφαλτήριο αντίστασης η Επανάσταση του 1821

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2018 21:01 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Μαρ 2018 10:53

Με την καθιερωμένη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση κορυφώθηκαν προχθές Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της Επανάστασης του 1821, στο μήνυμα της οποίας αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους βουλευτές αλλά και αιρετοί διατυπώνοντας παράλληλα την ευχή, οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές να αφεθούν ελεύθεροι το ταχύτερο.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου με επίσημη δοξολογία όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Λάρισας σεβ. Ιγνάτιος ενώ στο μήνυμα της επετείου αναφέρθηκε - εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας - η διευθύντρια του 25ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, Σοφία Παναγιωτίδου – Μπούτλα.

Η οποία, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι την «25η Μαρτίου, ο λαός μας επέλεξε να ζεύξει την επέτειο της εθνικής του παλιγγενεσίας με τη γιορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Kοινός παρονομαστής των δύο γεγονότων; Η ανυπολόγιστη αξία της ελευθερίας. Κλείνει το κεφάλαιο της φθοράς, της σκλαβιάς στην αμαρτία και ανοίγει το κεφάλαιο της λύτρωσης και της ελευθερίας. Στον Ευαγγελισμό η ελευθερία σαρκώνεται στη συγκατάθεση της Παναγίας στο χαρμόσυνο μήνυμα του Αρχαγγέλου».

«Χωρίς αμφιβολία, ο αγώνας αυτός έχει την ουσία και τις διαστάσεις ενός θαύματος. «Γιατί στο θαύμα κι όχι στη λογική, χρωστάει την ανάστασή του το Γένος», έγραψε ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Η λογική έλεγε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εξέγερσης απέναντι στην Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν, εκ των προτέρων, καταδικασμένη σε αποτυχία, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν με τα διάφορα προεπαναστατικά κινήματα.

Κι όμως, η μεθοδική προετοιμασία από τη Φιλική Εταιρεία, η θέληση και η αγωνιστικότητα του λαού έφεραν το ποθούμενο. Από την Ήπειρο ως τον Μοριά και από τη Ρούμελη ως τη Μακεδονία και τα νησιά, ξέσπασε η φλόγα της επανάστασης. Ήταν το ξέσπασμα ενός βασανισμένου και ταπεινωμένου λαού. Ο ραγιάς αρματώνεται, γίνεται ασυμβίβαστος αγωνιστής και επαναστατεί απέναντι σ΄ έναν εχθρό που είχε τα πάντα: στρατό, στόλο, χρήματα και τη νομιμότητα του κυρίαρχου. Η επανάσταση στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο και στα νησιά του Αιγαίου πνίγηκε στο αίμα. Μόνο στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα, ο αγώνας πέτυχε και ευδοκίμησε».

«Η Επανάσταση του 1821, ήταν ένας καθολικός αγώνας και απέδειξε ότι η πίστη στην ελευθερία, η αγωνιστικότητα και η ισχυρή θέληση ενός λαού, μπορούν να αλλάξουν την ιστορική του μοίρα.

Δεν ήταν μια τυχαία εξέγερση που εδραιώθηκε λόγω ευνοϊκών συμπτώσεων, εφόσον μάλιστα καμία από τις μεγάλες δυνάμεις δεν πρόστρεξε από την αρχή για βοήθεια αντίθετα, την καταδίκασαν ομόφωνα. Ο Έλληνας αδιαφόρησε ολότελα για τη γνώμη των ισχυρών, ως που ανάγκασε τα ευρωπαϊκά έθνη όχι απλά να προσέξουν την υπόθεσή του αλλά και να τη συνδράμουν αργότερα ως Φιλέλληνες».

«Μάθημα εθνικής αναγέννησης μας προσφέρεται σήμερα», κατέληξε η ομιλήτρια «εφαλτήριο αντίστασης ενάντια στα εθνικά και ατομικά μας ελαττώματα».

ΔΕΗΣΗ

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της Πόλης ενώ στεφάνια κατέθεσαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασ. Κόκκαλης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Δημ. Ζερβάκης, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας ης ΕΛ.ΑΣ. Ιωάν. Τόλιας, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας Κων. Σκούπρας, ο εκπρόσωπος των Αναπήρων Θυμάτων Πολέμου 1941 – ’44 Θαν. Ριζάκης που απηύθυνε χαιρετισμό, καθώς και εκπρόσωποι της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, της ΠΟΑΕΑ, της ΕΑΑΣ, της ΕΑΑΑ, του συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, του Συνδέσμου Αποστράτων ΕΛ.ΑΣ., ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας της ΝΔ Χρ. Καπετάνος και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Δημ. Μητσούλης.

ΜΗΝΥΜΑ

Με την ολοκλήρωση της παρέλασης, ο βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Μπαργιώτας σε δήλωσή του μεταξύ άλλων επισήμανε πως «πρέπει να ξαναδούμε ότι με την ενότητα, το θάρρος και την αυτοθυσία μπορούμε να υπερασπιστούμε τη χώρα και την ευημερία της».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στη δήλωσή του επισήμανε μεταξύ άλλων πως «αντλώντας, δύναμη και αισιοδοξία από το παράδειγμα των χιλιάδων αγωνιστών του ‘21, και αυτών – των επώνυμων – που κατέγραψε η ιστορία αλλά και κυρίως των ανωνύμων, των απλών ανθρώπων που θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα και την Ορθοδοξία, καλούμαστε να δώσουμε τους αγώνες της δικής μας εποχής.

Για να συμβαδίζει η ελευθερία της πατρίδας με τη θετική ελευθερία κάθε Έλληνα να ζει με αξιοπρέπεια σε μια κοινωνία δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, σε μια χώρα ισχυρή που δίνει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες και κυρίως στους νέους.

Ειδικά σήμερα το μυαλό μας είναι στα δύο ελληνόπουλα, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές και για τους οποίους προσευχόμαστε και ελπίζουμε να επιστρέψουν το συντομότερο στην πατρίδα μας και τις οικογένειές τους».

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης δήλωσε πως «τιμούμε τους αφανείς ήρωες και ταυτόχρονα διδασκόμαστε μία διδαχή και μόνο: Αγώνας, ομόνοια, ενότητα και εθνική ομοψυχία για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και στα δύσκολα του σήμερα. Τέτοιες μέρες σίγουρα δεν ξεχνάμε και τους στρατιωτικούς μας που βρίσκονται στη άλλην μεριά, προσδοκώντας τη λύση του προβλήματος».

Τέλος, την ανάγκη εθνικής ενότητας καταγγέλλοντας πολιτικές των κυβερνήσεων, επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Δημ. Μητσούλης. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Σταμ. Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχ. Νταβέλης, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Βασ. Καραπιπέρης, ο διοικητής της ΠΥ Λάρισας Γιάν. Ράπτης, η πρόεδρος του ΔΣΛ Νικολέττα Μπασδέκη, ο πρώην ΥΕΘΑ και ΓΕΕΘΑ Γιαν. Γιάγκος, ο πρώην Α/ΓΕΑ Βασ. Κλόκοζας, οι προϊστάμενοι εκπαίδευσης Σωτ. Βούλγαρης και Γιαν. Καψάλης, η διοικήτρια του ΕΚΑΒ Βασιλική Αυγέρη, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και πλήθος Λαρισαίων.

 

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την παρέλαση:

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass