ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΧΘΕΣ Η ΒΑΣΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

«Εγκληματική η αδιαφορία των εφοριακών»

*Ξεκίνησε η δίκη για το σκάνδαλο των 3,8 εκατομμυρίων ευρώ στα Φάρσαλα

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2018 21:54

Με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας ξεκίνησε χθες στη Λάρισα η δίκη για το σκάνδαλο ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο εμπλέκονται ως κατηγορούμενοι δύο ιερείς και 4 εφοριακοί από τη ΔΟΥ Φαρσάλων.

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια και πιο σημαντική ήταν η κατάθεση της επιθεωρήτριας της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας η οποία στάθηκε στην αμέλεια των υπαλλήλων της Εφορίας Φαρσάλων στο θέμα των ελέγχων, την οποία χαρακτήρισε «εγκληματική». Τόσο οι μάρτυρες όσο και ο πρόεδρος του δικαστηρίου αλλά και ο εισαγγελέας της έδρας στάθηκαν στο ύψος του ποσού που εξαφανίστηκε αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έγινε.

Όλα ξεκίνησαν από ένα λάθος το 2004. Τότε δεν διαγράφησαν οι μισθοί ιερέων που είχαν συνταξιοδοτηθεί. Μπήκε παραπάνω ένα ποσό 8.500 χιλιάδων ευρώ. Το τυχαίο αυτό γεγονός αντιλαμβάνεται ο ένας ιερέας.

«Τα 8μισι χιλιάρικα αυτά ήταν μια άσκηση κατά τη γνώμη μου» κατέθεσε χθες η βασική μάρτυρας κατηγορίας «Ήταν μία άσκηση για να δουν αν μπορούν να το συνεχίσουν».

Και κάτι τέτοιο συνέβη. Κανένας δεν έψαξε το ποσό και ο ιερέας αρχίζει να σκέφτεται πως μπορεί να αλλοιώνει τις μηνιαίες μισθοδοτικές καταστάσεις σε μόνιμη βάση. Λέει το σχέδιό του στον έτερο ιερέα και συμφωνεί να το εφαρμόσουν, όπως κατηγορούνται. Γι’ αυτό τον λόγο όμως, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, συνεργάστηκαν με τους εφοριακούς.

Από το 2005 κάθε μήνα αλλοιώνονταν οι μισθοδοτικές καταστάσεις βάζοντας αρκετές φορές και το νούμερο «1» πριν το αναγραφόμενο ποσό ή σβήνοντας κάποιο νούμερο με μπλάνκο και αντικαθιστώντας το με άλλο, φυσικά μεγαλύτερο. Οι καταστάσεις αυτές πήγαιναν στην Εφορία και εκεί αφού «γινόταν πλημμελής έλεγχος» εκδίδονταν αντίστοιχα γραμμάτια είσπραξης.

«Η αλλοίωση ήταν εμφανής» είπε η βασική μάρτυρας κατηγορίας και εξήγησε πως «Μου είπαν πως επειδή ήταν ιερείς τους εμπιστεύονταν. Δεν μπορεί όμως να μη βλέπεις αυτήν την αλλοίωση».

…«Απαγορεύεται το μπλάνκο. Έπρεπε να επιστραφούν πίσω».

…«Η αλλοίωση γινόταν από τους ιερείς».

…«Η αμέλεια των εφοριακών και η απροσεξία τους ήταν εγκληματική».

Εισαγγελέας: Είναι δυνατόν να μην τις έβλεπαν τις αλλοιώσεις;

Μάρτυρας: Οι αλλοιώσεις φώναζαν από μακριά.

Πρόεδρος: Τα λεφτά είναι πολλά όμως.

Μάρτυρας: Είναι κύριε πρόεδρε. Είναι πάρα πολλά και για πολλά χρόνια.

Τον Ιούνιο του 2012 ένας τραπεζικός υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας στη Λάρισα παρατηρεί πως οι ιερείς της εκκλησιαστικής περιφέρειας Ελασσόνας, που έχει την ίδια δύναμη με την περιοχή των Φαρσάλων, λαμβάνουν ποσά μισθοδοσίας πολύ μικρότερα από αυτά των Φαρσάλων. Έτσι αφού ειδοποίησε τις αρμόδιες αρχές, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του σκανδάλου.

Πρόεδρος: Είχαν συμμετοχή οι εφοριακοί;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να πω με σιγουριά πως τα έπαιρναν. Δεν ξέρω σίγουρα αν τα μοιράζονταν. Όταν όμως έχεις κάθε μήνα αλλοίωση, η αδιαφορία είναι εγκληματική και αυτό βοήθησε τους παπάδες.

…«Κάθε φορά μας έλεγαν πως δεν ήταν καλά γραμμένα στο τέλος τα αθροίσματα. Το μελάνι δηλαδή πάντα τελείωνε στα αθροίσματα;» αναρωτήθηκε.

Η δίκη θα συνεχιστεί τον επόμενο μήνα με τους μάρτυρες υπεράσπισης να καταθέτουν.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass