ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΧΘΕ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Η επανένταξη αρχίζει μέσα από τη φυλακή

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2018 22:12

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την επανένταξη στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Δικηγορικό Μέγαρο Λάρισας από τον ΔΣΛ και τον Σύλλογο «Διέξοδος για την αντεγκληματική πολιτική, τον σωφρονισμό και την επανένταξη».

Κατά τη διάρκειά της τονίστηκε με όλους τους τρόπους από τους ομιλητές πως η επανένταξη θα πρέπει να ξεκινάει μέσα από τις φυλακές έτσι ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα στην προσπάθεια και να αποφεύγονται φαινόμενα υποτροπιασμού. Μάλιστα αναφέρθηκαν παραδείγματα από το εξωτερικό που μπορεί να ακολουθήσει η Ελλάδα αλλά κατατέθηκαν και προτάσεις για βελτίωση.

Την εκδήλωση αρχικά χαιρέτισε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Νικολέττα Μπασδέκη τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η επανένταξη των κρατουμένων θα πρέπει να ξεκινά από την πρώτη ημέρα της έκτισης της ποινής μέσα στο κατάστημα κράτησης. «Οι φυλακές θα πρέπει να είναι τόπος μάθησης για τους φυλακισμένους και ο σωφρονισμός δεν θα πρέπει να έχει καμία σχέση με την τιμωρία αλλά θα πρέπει να στοχεύει στην εκπαίδευση των κρατουμένων, με την επιμόρφωσή τους, με την απόκτηση επαγγελματικής κατάρτισης, και με την ενασχόλησή τους σε προγράμματα πολιτισμού και αθλητικών δραστηριοτήτων» είπε και πρόσθεσε πως «Το κύριο μέλημα της πολιτείας θα πρέπει να είναι η προετοιμασία κατά τη διάρκεια κράτησης του κρατουμένου για την επανένταξή του και η ομαλή επανασύνδεσή του με το κοινωνικό, οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον».

Στη συνέχεια η πρόεδρος του Συλλόγου Διέξοδος, Λίνα Κακαζιάνη, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της είπε ότι η επανένταξη ωριμάζει μέσα από τη φυλακή και πως οι δράσεις θα πρέπει να ξεκινάνε μέσα απ’ αυτήν και να συνδυάζονται με όσα γίνονται έξω από αυτήν.

Μίλησε για τη σπουδαιότητα της σύγκρισης άλλων μεθόδων από το εξωτερικό και τη δυνατότητα αφομοίωσης άλλων μεθόδων από εκεί. Για τον σύλλογο Διέξοδος είπε πως έχουν αναλάβει ήδη προγράμματα ελληνομάθειας και προσεχώς θα γίνουν και εργαστήρια με έργα κρατουμένων και ελπίζουν κάποτε αυτό να πάρει μια πιο επίσημη μορφή.

Ο κ. Βασίλης Στούλος με την κ. Σταυρούλα Παγώνα που είναι διαχειριστές ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανέπτυξαν το θέμα των καινοτόμων προτάσεων επανένταξης κρατουμένων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία. Έφερε παραδείγματα από Ισπανία, Ρουμανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Στάθηκε στη διαφορά που υπάρχει με όλες αυτές τις χώρες. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που υπάρχει στην Ισπανία αλλά και στην ύπαρξη διαμερισμάτων φιλοξενίας κρατουμένων χαμηλού κινδύνου.

Εν συνεχεία ο πρόεδρος των κοινωνιολόγων Λάρισας και περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Πουτσιάκας μίλησε για την επανένταξη στην Ελλάδα αναφέροντας προβλήματα αλλά κάνοντας και προτάσεις. Ξεκίνησε την εισήγησή του με κάποιες γενικές σκέψεις για το θέμα της επανένταξης. Εν συνεχεία έκανε μια σύντομη περιγραφή των δομών επανένταξης και της λειτουργίας τους στη χώρα μας. Από αυτήν προέκυψε η διαπίστωση ότι οι παρεμβάσεις είναι, συνήθως, μεμονωμένες και αποσπασματικές και δεν χαρακτηρίζονται από την ολιστική αντίληψη. Εν κατακλείδι προσπάθησε να περιγράψει μια πρόταση συγκρότησης ενός ολιστικού μηχανισμού στην Ελλάδα ενταγμένο στον βασικό κορμό άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Εν κατακλείδι ο Δρ. Ψυχολογίας, συντονιστής Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας κ. Σωτήρης Λαϊνάς στάθηκε στο κομμάτι της επανένταξης εξαρτημένων. Ξεκίνησε με το ερώτημα αν «Μπορούμε για ανθρώπους που ήταν χρήστες από πολύ μικροί να λέμε πως θα επανενταχθούν ή να ενταχθούν;» και πρόσθεσε ότι «Η επανένταξη δεν είναι μια τεχνική διοικητική διαδικασία όπως το να βρουν δουλειά οι άνθρωποι. Δεν είναι απλά να τους σώσουμε τη ζωή και να τους βρούμε δουλειά. Είναι ένας βασικός παράγοντας η δουλειά, όμως δεν είναι ο μόνος. Στόχος είναι να ενδυναμωθούν, να φτιάξουν τη ζωή τους και να βρουν και δουλειά».

Όσον αφορά στο τι μπορεί να συνιστά μια λειτουργική διαδικασία επανένταξης. «Σχετίζεται με την ενίσχυση του κοινωνικού κεφαλαίου, δηλαδή των πόρων που έχει ένας άνθρωπος. Προσωπικών, οικογενειακών όπως εκπαίδευση, δεξιότητες, κοινωνικά δίκτυα. Αν αυτά δεν τα χειριστεί στη διαδικασία της απεξάρτησης δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε μια λειτουργική επανένταξη» συμπλήρωσε. Από κει πέρα μίλησε για την άρση του στίγματος, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τις δυνατότητες. Μίλησε για τις πολιτικές παρεμβάσεις όπως ένα άλλο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της εξάρτησης, ενώ αναφέρθηκε στις ευκαιρίες για εργασιακή αποκατάσταση αναφέροντας το παράδειγμα της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass