Τιμήθηκαν οι ήρωες της Κυπριακής Εθνικής Επετείου

• Μεγαλειώδης ο εορτασμός της 1ης Απριλίου στη Λάρισα • «Νέα τουρκοκρατία ζει η Κύπρος, ώρες αγωνίας ο Ελληνισμός» τόνισε η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους

Δημοσίευση: 02 Απρ 2018 15:50 | Τελευταία ενημέρωση: 02 Απρ 2018 19:11

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου, τιμήθηκε χθες στη Λάρισα η 62η επέτειος έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α.). Το πρωί τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου και

ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των απαγχονισθέντων αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. στην οδό Αγνώστου Στρατιώτου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Κινήματος «Αλληλεγγύη» Ελένη Θεοχάρους.
«Μεταλαμβάνομεν σήμερα» είπε η κ. Θεοχάρους «από τα Άγια των Αγίων του Ελληνισμού. Μεταλαμβάνομεν άπαντες οι μύστες της προγονικής αρετής, οι κοινωνοί του αρχαίου αθανάτου μυστηρίου, οι εραστές των Θεών και των Ημιθέων της Λευτεριάς, ων και την πάνσεπτον οπτασίαν καθορούμεν, οι υψιπέτες των άμετρων θαλάσσιων βράχων όπου φωλιάζουν οι αετοί της αρετής, της Ελληνίδος αρετής, μιας Ελληνίδος και παμμεγίστης νήσου.
Η Εθνεγερσία του Ελληνισμού στην Κύπρο την 1η Απριλίου του 1955 για την Ένωση του νησιού με τη Μητέρα Ελλάδα φωτίζει τον δρόμο μας και καταυγάζει τα βαθιά σκοτάδια της σημερινής τραγωδίας. Μας καθοδηγούν και μας εμπνέουν οι μοναχικές μάχες γενναίων Ελλήνων που χλεύασαν τον φόβο και νίκησαν τον θάνατο. Ο υπουργός των αποικιών ομολόγησε ταπεινωμένος: Στρατηγικά η ΕΟΚΑ είναι αήττητη».
Στη συνέχεια η κ. Θεοχάρους, αφού πρώτα επισήμανε την τεράστια συμβολή των Ελλήνων της Κύπρου στους εθνικούς αγώνες έκανε εκτενή αναφορά στο πνεύμα αυτοθυσίας όλων εκείνων που αγωνίσθηκαν κατά τον επικό εκείνο αγώνα που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τους άλλους μεγάλους αγώνες του έθνους στην πορεία των αιώνων. Είπε συγκριμένα:
«Μπροστά μας ξετυλίγεται ο θείος και πάνσεπτος Έρως των Ελλήνων της Κύπρου για τη Λευτεριά, για την Ένωση, για την Ελλάδα. Το Έπος που έγραψαν με τα εφηβικά τους δάκτυλα, τα νεαρά παλικάρια και οι χωριατοπούλες του νησιού μας, ψαύουμε τα δακτυλικά τους αποτυπώματα επάνω στις νότες μιας ηρωικής σονάτας, επάνω στην Ελληνική Αντρειοσύνη και μας ακουμπάει η Ελευθερώτρια Σπάθα». «Διαβάζω» είπε χαρακτηριστικά «έναν μακρύ κατάλογο εκείνων που μπήκαν στη μάχη για έναν Κυπριακό Αρκάδι και κράτησεν η μάχη τέσσερα ολόκληρα χρόνια, εκείνων που μπήκαν στη μάχη στα Λεύκτρα και στη Χαιρώνεια, στο Δραγατσάνι και στη Σάμο και κράτησεν η μάχη τέσσερα χρόνια, εκείνων που μπήκαν στη μάχη για το Κιούγκι και το Μεσολόγγι, και κράτησεν η μάχη τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Γρηγόρης Αυξεντίου, Κυριάκος Μάτσης, Χρίστος Σαμάρας, Ηλίας Παπακυριακού, Φώτης Πίττας, Ανδρέας Κάρυος, Μιχαήλ Παρίδη, Μάκης Γιωργάλλας, Μιχαλάκης Καραολής, Ανδρέας Δημητρίου, Ανδρέας Ζάκος, Μιχαήλ Κουτσόφτας, Ιάκωβος Πατάτσος, Χαρίλαος Μιχαήλ, Ανδρέας Παναγίδης, Στέλιος Μαυρομμάτης, Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Μάρκος Δράκος, Στυλιανός Λένα, Χαράλαμπος Μούσκος, Χρίστος Τσιάρτας, Μιχαήλ Κουκής, Σωτήρης Τσαγκάρης, Δημητράκης Χριστοδούλου, Δημήτρης Χαραλάμπους, Πετράκης Γιάλλουρος, Ανδρέα Βλάμης, Παναγιώτης Τουμάζος, και εκατοντάδες άλλοι, εν τη αγχόνη αναιρεθέντες και σε ολοκαυτώματα θυσιασθέντες ή αγρίως δολοφονηθέντες στα κολαστήρια των ευγενών της αυτοκρατορίας.
Τιμούμε την 1η Απριλίου του 1955 όταν η Κύπρος έγραψε την Ιστορία της επάνω στις πέτρες που τις σηκώσαμε και στρώσαμε τα νέα αλώνια όπου πάλευεν ο Διγενής. Αυτές οι πέτρες, που τις στεφάνωσε η καινούργια άνοιξη, έχουν σκαλισμένο επάνω τους το συναξάρι του Αγώνα που μακάρι να το διαβάζουν οι νέες γενιές. Γιατί ο Ελληνισμός ζει ώρες αγωνίας, αναπνέει την πάνδημη θλίψη της έκπτωσης και της άγνοιας, στέκει περιδεής μπροστά στο αξεπέραστο τείχος της απελπισίας και το φρόνημα του βρίσκεται στο ναδίρ. Όσοι γνωρίζουν Ιστορία και Ελληνικά Γράμματα, αισθάνονται βαθύτατη καταισχύνη.
Στην Κύπρο, ζούμε ξανά μια νέα τουρκοκρατία με τη στρατιωτική κατοχή των τουρκικών δυνάμεων εισβολής να συνεχίζεται και να επεκτείνεται και στις θάλασσές μας, με την κατοχική χώρα να μεταφέρει στην Κύπρο πανίσχυρα πυροβόλα και άρματα μάχης και να απειλεί απροκάλυπτα τα άλλα νησιά μας και τις θάλασσές μας.
Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ, είναι πνευματικό γεγονός που αντέχει στον χώρο και στον χρόνο και λάμπει ως μνημείο του Παγκόσμιου Πολιτισμού και το Πνεύμα αυτού του Αγώνα δεν καταστέλλεται και δεν εξουσιάζεται».
Και κατέληξε: «Σήμερα που ζούμε στην εποχή των μεγάλων και πολλών συγκαταβάσεων, όπου μπροστά μας αρμενίζουν πλησίστιες όλες οι σημαίες ευκαιρίας και μας παρασέρνουν οι νεκατωμένοι αέρηδες της παρακμής. Είμαστε Έλληνες, που ζούμε έξω από τα όρια του ελληνικού κράτους. Τα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία συνιστούν λαμπρό μνημείο του Παγκόσμιου Πολιτισμού, και εκεί κτυπά η καρδιά του Ελληνισμού. Η παρουσία τους επάνω στη γραμμή καταπαύσεως του πυρός, πυρακτώνει τη σκλαβωμένη μας πατρίδα. Γι’ αυτό, εμείς θέλουμε την Ελλάδα και ας τρώγωμεν πέτρες. Θέλουμε μια Ελλάδα όπως την ήθελε ο Καποδίστριας ο Μέγας Οραματιστής και Ιδεολόγος: Ελεύθερη, Ουδέτερη, Ανεξάρτητη και Παγκόσμιο Κέντρο Σοφίας, Επιστημών και Γραμμάτων. Με απόλυτη Πολιτική Αυτονομία, και κράτος που θα κηρυχθεί ομοφώνως υφ’ όλων των Δυνάμεων ως χώρος αφιερωμένος αποκλειστικώς και μόνον εις τας Επιστήμας και την Διαφώτισιν του ανθρώπινου γένους. Μακράν πάσης ξένης αναμίξεως, και να κηρυχθεί δι’ όλη την ανθρωπότητα κράτος ιερόν, δημιουργούσα κατ’ αυτόν τον τρόπον μίαν σωτηρίαν ισορροπίαν δι’ ολόκληρον την ανθρωπότητα. Γι’ αυτό, εμείς οι Έλληνες Κύπριοι που είμαστε σήμερα ανάμεσά σας πιστεύουμε ακράδαντα πως,  εάν φιλοτιμούμεθα, να την ξαναποκτήσωμε, με ίδρωτα και με αίμα, Τότε καλόν το καύχημα, Αρχαίας δόξης».
ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ
Ακολούθησε τρισάγιο στον χώρο του μνημείου Απαγχονισθέντων Αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α. και σύντομος χαιρετισμός του πρόεδρου του Συλλόγου Κυπρίων, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τεράστια αγάπη που έδειξαν εμπράκτως οι Ελλαδίτες αδελφοί στον αγώνα της Κύπρου σε αντίθεση με την επίσημη Αθήνα που δεν φάνηκε αντάξια των περιστάσεων.
Στεφάνια κατέθεσαν η ευρωβουλευτής και πρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη» Ελένη Θεοχάρους, εκ μέρους του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας ο βουλευτής Μιχάλης Γεωργάλας, ο βουλευτής του «ΣΥΡΙΖΑ» Λάρισας Νίκος Παπαδόπουλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, εκ μέρους του δημάρχου ο αντιδήμαρχος Αθανάσιος Αδαμόπουλος, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο διοικητής 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, εκ μέρους του Κινήματος «Αλληλεγγύη» ο αντιπρόεδρος Πόλης Παλλίκαρος, εκ μέρους των Βετεράνων Πολεμιστών Κύπρου 1974 οι Κώστας Σαμαντζής και Κώστας Ρουμελιώτης, εκ μέρους της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Νομού Λάρισας ο αντιπρόεδρος Σβερώνης Χρήστος, εκ μέρους του Συλλόγου Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας ο γ.γ. Νίκος Κουφοδήμος, εκ μέρους της Λέσχης Εφέδρων Καταδρομέων Λάρισας ο πρόεδρος Ευρ. Νικολακούλης, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ξενοφών Σπηλιώτης, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατικών ν. Λάρισας η πρόεδρος Δέσποινα Θεοδώρου και εκ μέρους του Συλλόγου Κυπρίων ν. Λάρισας ο γ.γ. Ανδρέας Νέστορας.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ακόμη: Ο βουλευτής ΝΔ Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, ο οποίος σημείωσε ότι δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις θυσίες των Κυπρίων αδελφών μας, ο ταξίαρχος Κ. Κελάρης και εκ μέρους του ΑΤΑ, ανώτατοι αξιωματικοί της 1ης Στρατιάς, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής υποστράτηγος Ιωάννης Τόλιας, εκπρόσωπος του βουλευτή κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Μπέμπης και ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Παιδής, η Ελένη Λιάγκουρα εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου και Συλ. Πελοποννησίων, ο Μανόλης Δαλαμάγκας αδελφός του ήρωα του ’74 Ηλία Δαλαμάγκα, ο τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Κατσαρός.
* Μήνυμα απέστειλε και ο βουλευτής ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση.
Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό Ύμνο. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική της 1ης Στρατιάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass