Ε.Κ.Λ. ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

«Όχι στην παραχώρηση του οικοπέδου του ΙΚΑ»

*Πανεργατική απεργία την Τρίτη 1 Μαΐου και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην Κεντρική πλατεία

Δημοσίευση: 06 Απρ 2018 22:13

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για το θέμα του οικοπέδου του ΙΚΑ, για τους απολυμένους της ΕΑΣ αλλά και για τις εκδηλώσεις με αφορμή την Πρωτομαγιά παραχώρησε χθες η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Για ακόμα μια φορά η διοίκηση του ΕΚΛ είπε «Όχι», στην παραχώρηση του ιδιόκτητου οικοπέδου του ΙΚΑ και ζήτησε να κατασκευαστεί άμεσα ιδιόκτητο κτίριο. Κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «αυθαίρετη και παράνομη απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει το ιδιόκτητο οικόπεδο του πρώην ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου στη Λάρισα χωρίς καν απόφαση του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ, το οποίο προοριζόταν να γίνει το νέο ιδιόκτητο κτίριο του πρώην ΙΚΑ, όπως ήταν πάγιο και ομόφωνο αίτημα του ΕΚΝΛ, των σωματείων του, των συνταξιουχικών σωματείων και άλλων συνδικαλιστικών φορέων της πόλης».

Ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσιαπλές συνέχισε λέγοντας ότι «το οικόπεδο του ΙΚΑ, αποτελεί περιουσιακό στοιχείο των ασφαλισμένων και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης ή της διορισμένης διοίκησής του και γι’ αυτό δεν μπορεί να το παραχωρεί όπου αυτή θέλει, αλλά ήταν υποχρεωμένη να υλοποιήσει παλιότερη απόφασή της για την ανέγερση του νέου κτιρίου του ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ). Το 2008, κατεδαφίσθηκε το παλιό κτίριο του ΙΚΑ και στη θέση του είχε αποφασισθεί το 2010 να ανεγερθεί σύγχρονο κτίριο που θα στέγαζε διοικητικές και υγειονομικές υπηρεσίες. Όμως αυτό δεν προχώρησε, παρ’ ότι συντάχθηκε και μελέτη πολλών χιλιάδων ευρώ, με ευθύνη της διοίκησης του ΙΚΑ και των εκάστοτε κυβερνήσεων και έτσι υποχρεώνονταν να πληρώνει περί τις 500.000 ευρώ ετησίως για ενοίκια, για πολλά χρόνια.

Οι πανηγυρισμοί της δημοτικής αρχής ότι έτσι θα αποκτήσει ένα χώρο πρασίνου, είναι ασύμβατοι με το γεγονός ότι μια σειρά χώροι που είχαν δεσμευτεί από παλιότερες δημοτικές αρχές για πλατείες, χώρους πρασίνου και παιδικών χαρών, αποχαρακτηρίζονται από τη σημερινή δημοτική αρχή και δίνονται σε ιδιώτες για αξιοποίηση, χώροι πρασίνου, όπως το αισθητικό άλσος έχουν αφεθεί στην εγκατάλειψη».

Η Διοίκηση του ΕΚΛ αξιώνει από το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ «να αρνηθεί να επικυρώσει την απόφαση της κυβέρνησης για παραχώρηση του ιδιόκτητου οικοπέδου του ΙΚΑ στον Δήμο Λαρισαίων. Να σταματήσει κάθε ενέργεια για μετεγκατάσταση του ΕΦΚΑ στο εμπορικό κέντρο Gaea στη Φιλιππούπολη. Να προχωρήσει άμεσα τη δημοπράτηση και κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (διοικητικές, υγειονομικές), όπως είχε αποφασισθεί και εξαγγελθεί το 2010 από τη διοίκηση του ΙΚΑ, στο ιδιόκτητο οικόπεδο του ΙΚΑ στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Να παρθεί πίσω η απόφαση για το οικόπεδο του ΙΚΑ ζητούν οι συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Λάρισας. «Πάρτε πίσω την απόφαση που βάζει ταφόπλακα στην ανέγερση ιδιόκτητου κτιρίου του ΕΦΚΑ στη Λάρισα. Οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις καταγγέλλουν στους χιλιάδες συνταξιούχους του νομού, την απαράδεκτη αυθαίρετη και παράνομη απόφαση του κ. Πετρόπουλου και της κυβέρνησης να παραχωρήσει το ιδιόκτητο οικόπεδο του πρώην ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) χωρίς καν απόφαση του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ, το οποίο προοριζόταν και οι συνταξιούχοι απαιτούν να γίνει το νέο ιδιόκτητο κτίριο του πρώην ΙΚΑ, όπως ήταν και πάγιο ομόφωνο αίτημα του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, σωματείων αλλά και άλλων συνδικαλιστικών φορέων της πόλης. Το οικόπεδο του ΙΚΑ αποτελεί περιουσιακό στοιχείο των ασφαλισμένων και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης ή της διορισμένης διοίκησης του και γι’ αυτό δεν μπορεί να το παραχωρεί όπου αυτήν θέλει», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΕΑΣ

Παρέμβαση για τους απολυμένους της ΕΑΣ Λάρισας κάνει το Εργατικό Κέντρο ζητώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις στους 144 πρώην εργαζόμενους. «Η κυβέρνηση μοίραζε ψεύτικες υποσχέσεις όταν έλεγε ότι θα το έλυνε στις αρχές του 2017, με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, όπως μας είχε υποσχεθεί τον Δεκέμβρη του 2016 η υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου.

Όχι, μόνο δεν έχει δώσει λύση στο πρόβλημα, αλλά επιδεικνύει και μια προκλητική απαξίωση απέναντι στα αιτήματα του ΕΚΛ και των απολυμένων, για μια συνάντηση για να συζητηθεί η λύση του προβλήματος, τόσο η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου όσο και η υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου. Το ΕΚΝΛ καταγγέλλει αυτή τη στάση της κυβέρνησης και δηλώνει ότι θα επιμείνει στην προσπάθειά του αυτή μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Παράλληλα στείλαμε αίτημα προς το Υπουργείο Εργασίας για να δοθεί σε όλους τους απολυμένους της ΕΑΣ, εφάπαξ βοήθημα 1.000 ευρώ στον καθένα, για να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις πιεστικές και μεγάλες ανάγκες τους».

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η διοίκηση του ΕΚΛ αποφάσισε πανεργατική απεργία για την Τρίτη 1η Μαΐου και απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην Κεντρική πλατεία Λάρισας. «Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι αφιερωμένος στην πάλη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα σε συνδυασμό με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Παράλληλα, κήρυξε στάση εργασίας για την Παρασκευή 27 και τη Δευτέρα 30 Απρίλη. «Οργανώνουμε περιοδείες σε σχολές ΟΑΕΔ, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, ΤΕΙ. Ποδοσφαιρικό τουρνουά 5x5, με ομάδες σωματείων και χώρων δουλειάς, στις 24 και 26 Απρίλη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Προβολή αντιπολεμικής ταινίας. Σύσκεψη με μετανάστες για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Στις 13 Μάη, θα συμμετάσχει μαζικά στην πορεία ειρήνης που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ. Για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς, θα πραγματοποιήσει σύσκεψη των Δ.Σ των σωματείων, την Πέμπτη 12 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚΝΛ.

Ζωή Παρμάκη

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΙΚΑ

«Αξιοποιούμε ένα χώρο με τσίγκια και ποντίκια»

Με αφορμή τη θέση του Εργατικού Κέντρου για το οικόπεδο του ΙΚΑ η δημοτική αρχή σχολιάζει ότι «εδώ και 10 χρόνια, το οικόπεδο του πρώην ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ), μια έκταση 2 περίπου στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης, παραμένει ανεκμετάλλευτη και αναξιοποίητη. Η δημοτική αρχή δεν θα επιτρέψει τη συνέχιση αυτής της κατάστασης. Η συμφωνία με την ηγεσία Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προβλέπει την παραχώρηση κατά χρήση, με το Δήμο Λαρισαίων να προχωρά σε ήπια διαμόρφωση του χώρου και τη μετατροπή του σε χώρο πρασίνου για τους κατοίκους της περιοχής. Είναι δεδομένο, και έχει τονιστεί επανειλημμένως ότι η παραχώρηση κατά χρήση δεν επηρεάζει την προοπτική ανέγερσης νέου κτιρίου στη συγκεκριμένη έκταση, όποτε και εάν το αποφασίσει ο ΕΦΚΑ.

Μέχρι τότε όμως, ο Δήμος Λαρισαίων οφείλει να αξιοποιήσει με ήπιο τρόπο ένα χώρο στον οποίο σήμερα κυριαρχούν τα τσίγκια και τα ποντίκια», καταλήγει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass