ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟ ΣΟΥΒΛΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΒΕΛΙΑ

Με προσοχή το ψήσιμο του αρνιού και το φαγοπότι

Δημοσίευση: 07 Απρ 2018 22:20

Στο αποκορύφωμά τους βρίσκονται οι προετοιμασίες για το Πασχαλινό τραπέζι, καθώς όλοι τρέχουν να προμηθευτούν το αρνί, τα σύνεργα του ψησίματος, τα κάρβουνα, ενώ γίνονται οι κατάλληλες διαμορφώσεις χώρων για να αποφύγουμε τον ήλιο και να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα σε γείτονες με τον καπνό.

Οι μεγαλύτεροι και πιο έμπειροι έχουν το πρόσταγμα και ακολουθούν οι νεότεροι για να μαθαίνουν.

Ένα μεγάλο ποσοστό από τον πασχαλινό προϋπολογισμό θα κατευθυνθεί στα εξαρτήματα, εκείνα που χρειάζονται για το ψήσιμο του οβελία γιατί, πέρα από το μεράκι για καλό ψήσιμο, υπάρχουν και κάποια άλλα εντελώς πρακτικά πράγματα που είναι απαραίτητα.

ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ

Για να ψήσουμε λοιπόν το αρνί ή το κατσίκι χρειαζόμαστε ψησταριές, σούβλες, σχάρες, μοτεράκια, κάρβουνα και μπαλαντέζα. Αν είστε όμως από αυτούς που θέλουν να γυρίσουν μόνοι τους το αρνί και να ελέγχουν απόλυτα το ψήσιμό του, σίγουρα δεν θα χρειασθείτε εκείνα τα μηχανικά μέρη παρά μονάχα τα εργαλεία του σωστού ψήστη, δηλαδή ψησταριά, σούβλες, σχάρες και κάρβουνα.

Ακόμη και σε αυτά τα είδη για να πετύχετε καλές τιμές χρειάζεται αρκετό ψάξιμο και σε πολλά διαφορετικά μέρη: σε σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα με εργαλεία, ακόμη και σε χρωματοπωλεία.

Κάρβουνα για όλα τα βαλάντια υπάρχουν στην αγορά, τόσο σε υπαίθριους χώρους, όσο και σε επώνυμα καταστήματα και η τιμή κυμαίνεται στο 1ευρώ/κιλό. Να σημειωθεί ότι για ένα αρνί 10 κιλών απαιτούνται 15 κιλά κάρβουνο, ενώ φέτος οι περισσότεροι αποφάσισαν να μην ρισκάρουν αγοράζοντας εισαγόμενες συσκευασίες από πλανόδιους. Συνήθως οι λαρισαίοι προμηθεύονται κάρβουνο σε τσουβάλια, με βάση τα κιλά των επιθυμιών τους.

Σχετικά με τα σύνεργα του ψησίματος, η περιοχή του Φρουρίου προσφέρεται για πολλές επιλογές για τον λαρισαίο.

Σύμφωνα με τον κ. Μάκη Αράρ (εκ των παλιότερων επαγγελματιών της πόλης) «οι μονές ψησταριές (διαστάσεων 1,40Χ60) για ένα αρνί από λαμαρίνα γαλβανιζέ πωλούνται προς 50 ευρώ και οι διπλές (1,40Χ80) προς 60 ευρώ. Τα μοτέρ ξεκινούν από 20 ευρώ και φτάνουν τα 35 ευρώ, ανάλογα την τεχνολογία και επειδή όμως η πρίζα δεν βρίσκεται απαραίτητα δίπλα μας, καλό θα ήταν να είμαστε εφοδιασμένοι και με μια μπαλαντέζα περίπου 20 μέτρων την οποία θα βρούμε σε καταστήματα ηλεκτρικών και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Επιπλέον για όσους έχουν ψησταριές και δεν έχουν σούβλες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τιμές τους κυμαίνονται ανάλογα με το είδος του υλικού που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τους και το αν είναι μασίφ ή κούφιες. Έτσι οι τιμές με βάση αυτό το κριτήριο διαμορφώνονται από 10 έως 15 ευρώ και για κοκορέτσι περίπου στα 10 ευρώ.

Τέλος, ο καλός ψήστης θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με κοφτερά μαχαίρια και μπαλτά για την κοπή του οβελία μετά το ψήσιμό του, τσιγκελάκια, σύρμα και σπάγκο με τις τιμές να ποικίλουν (στο 1 ευρώ κατά μέσο όρο).

Ο ΟΒΕΛΙΑΣ

Η πιο γρήγορη μέθοδος ψησίματος του αρνιού είναι το ψήσιμο σε κληματόβεργες. Οι κληματόβεργες που κλαδεύονται νωρίτερα από το Πάσχα, κάνουν την καλύτερη, την ιδανικότερη πυκνή φωτιά-καρβουνιά για το ψήσιμο του οβελία. Χρειάζεται όμως να ανοίξουμε σε απάνεμο μέρος ένα λάκκο 15-20 εκατοστών, να στερεώσουμε δεξιά και αριστερά λαμαρίνες όρθιες, φτιάχνοντας έτσι ένα ασφαλές και θερμόκλειστο μέρος για εξοικονόμηση ενέργειας και γρήγορο ψήσιμο. Αλλιώς ο αέρας θα μας παίρνει τη δύναμη της φωτιάς, θα αργεί το ψήσιμο και θα χωνέψει η φωτιά, χωρίς να έχει ψηθεί καλά. Μέσα στο μέρος αυτό ανάβουμε τις κληματσίδες, κληματόβεργες, αφού πρώτα έχουμε ετοιμάσει το αρνί. Εάν δεν το ετοιμάσουμε, δεν βάζουμε φωτιά.

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ

Τέλος, όσοι δεν είστε σε θέση ή δεν έχετε τη διάθεση να ακολουθήσετε την παραπάνω διαδικασία, σας υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν και τα παραδοσιακά ψητοπωλεία, τα οποία θα είναι ανοικτά την Κυριακή μόνο για να εκτελέσουν τις παραγγελίες που έχουν δεχτεί μέχρι και σήμερα σε αρνί και κοκορέτσι.

Του Γιώργου Ρούστα

Φώτ.: Λεων. Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass