ΕΛΑΣΣΟΝΑ:

Αναστάσιμες ελπίδες και προσδοκίες για το αύριο

Δημοσίευση: 10 Απρ 2018 20:33

 «…Χριστός Ανέστη! Νέοι, γέροι, και κόρες,

όλοι, μικροί μεγάλοι, ετοιμαστείτε.

Μέσα στες εκκλησιές τες δαφνοφόρες

με το φως της χαράς συμμαζωχτείτε.

Ανοίξετε αγκαλιές ειρηνοφόρες

ομπροστά στους Αγίους, και φιληθείτε.

Φιληθείτε γλυκά χείλη με χείλη,

πέστε Χριστός Ανέστη, εχθροί και φίλοι…».

Έτσι αποτυπώνεται «η Ημέρα της Λαμπρής» από τη γραφίδα του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Πασχαλιά με ένα λαμπρό αναστάσιμο ήλιο, αλλά και με Αναστάσιμα μηνύματα αγάπης, χαράς, αλληλεγγύης, με προσδοκίες και ελπίδες για ένα καλύτερο «αύριο» στην επαρχία Ελασσόνας, με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη κοσμοσυρροή επισκεπτών και «απόδημων» Ελασσονιτών, που βρέθηκαν για λίγες ημέρες στην περιοχή για να γιορτάσουν με συγγενείς και φίλους.

Μπορεί ο άστατος και βροχερός καιρός, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, να «χάλασε» το καθιερωμένο τελετουργικό με την Περιφορά των Επιταφίων (…που τελικά έγινε μέσα και γύρω από τους ναούς), αλλά η Κυριακή του Πάσχα επεφύλαξε εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, που ταίριαζαν στην ιδιαίτερη μέρα.

Στην πόλη της Ελασσόνας, το Αναστάσιμο μήνυμα έγινε δεκτό με το Άγιο Φως, που έφθασε αργά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, λίγη ώρα πριν την Ανάσταση, στον Μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου. Η κεντρική τελετή της Ανάστασης πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα, με την παρουσία των αρχών, στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Αγίου Δημητρίου και στην κεντρική πλατεία, με τη συμμετοχή εκατοντάδων Ελασσονιτών και πολλών επισκεπτών. Το ίδιο αναστάσιμο «σκηνικό» και σε όλους τους ναούς της Ελασσόνας και της περιοχής. Λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα, ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, αφού «μοίρασε» το Άγιο Φως, πλαισιωμένος από τον κλήρο, ανήγγειλε το «Χριστός Ανέστη».

Στις 12 τα μεσάνυχτα, οι καμπάνες όλων των εκκλησιών και τα βεγγαλικά ζωντάνεψαν την ήδη γιορτινή ατμόσφαιρα, με «φόντο» συναισθήματα αγάπης, χαράς και ελπίδας. Όπως γίνεται κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος πολλοί αυτοί που δέχθηκαν το φως της Ανάστασης, τόσο στην Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας όσο και στην Ιερά Μονή Αναλήψεως Συκέας Ποταμιάς, αλλά και στη Μονή Σπαρμού Ολύμπου, στη Μονή Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης, στη Μονή Αγίας Τριάδος Λιβαδίου, καθώς και στα άλλα μοναστήρια της επαρχίας Ελασσόνας.

ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΟΒΕΛΙΑ

Ανήμερα του Πάσχα, ο ανοιξιάτικος και ζεστός καιρός έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο να χαρεί για τα καλά το ψήσιμο του οβελία, το γεμάτο πασχαλινό τραπέζι και τη διασκέδαση που ακολούθησε σε αυλές και γειτονιές αλλά και οικογενειακές στιγμές με συγγενείς και φίλους, σε μια καθαρά οικογενειακή γιορτή, όπως είναι το Πάσχα.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Κυριακής, το «Χριστός Ανέστη» ξανακούστηκε στην Ελασσόνα, τη φορά αυτή για δεύτερη συνεχή χρονιά στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, εκεί όπου σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και μυσταγωγίας και με θρησκευτική λαμπρότητα, κάτω από τις ψαλμωδίες πλειάδας κληρικών και ιεροψαλτών, τελέσθηκε ο καθιερωμένος, εδώ και πολλά χρόνια, Εσπερινός της Αγάπης (Δεύτερη Ανάσταση).

Εκεί χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ συλλειτούργησαν οι αρχιμανδρίτες π. Βησσαρίων Καραλάσκος(προϊστάμενος του Μητροπολιτικού ναού), π. Ισαάκ Τσαπόγλου (ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης), π. Σεβαστιανός Αράπης (της Ι. Μητρόπολης Κίτρους), π. Παϊσιος Μπίσμπας, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι ιερείς και διάκονοι της περιοχής, με την παρουσία δεκάδων πιστών από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας αλλά και πολλών επισκεπτών.

Χαρακτηριστικά τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, στο πασχαλινό μήνυμα του, που ανέγνωσε προς το εκκλησίασμα ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων:

«Η ζωή των Ορθοδόξων πιστών, εις όλας τας εκφάνσεις και τας διαστάσεις αυτής, διαποτίζεται και τρέφεται από την πίστιν εις την Ανάστασιν, αποτελεί καθημερινόν Πάσχα. Το πασχάλιον αυτό βίωμα δεν είναι απλώς ανάμνησις της Αναστάσεως του Κυρίου, αλλά βίωσις και της ιδικής μας ανακαινίσεως και ακλόνητος βεβαιότης περί της εσχατολογικής τελειώσεως των πάντων». Και ο κ. Βαρθολομαίος, ανάμεσα στα άλλα, υπογραμμίζει με νόημα: «Το ουσιώδες νόημα του Σταυρού είναι ότι αποτελεί οδόν προς την Ανάστασιν, προς το πλήρωμα της πίστεως ημών. Επί της βάσεως αυτής, οι Ορθόδοξοι αναφωνούμεν ‘'Ιδού γαρ ήλθε διά του Σταυρού χαρά εν όλω τω κόσμω''. Είναι χαρακτηριστικόν ότι εις την Ορθοδοξίαν η Ακολουθία των Παθών δεν είναι καταθλιπτική, αλλά σταυροαναστάσιμος, αφού το Πάθος προσεγγίζεται και βιούται διά μέσου της Αναστάσεως, η οποία είναι ‘'λύτρον λύπης''. Διά το Ορθόδοξον αισθητήριον, η αμετάθετος σύνδεσις Σταυρού και Αναστάσεως είναι ασυβίβαστος με κάθε μορφής εσωτερικήν φυγήν εις μυστικισμούς ή εις ένα αυτάρεσκον ευσεβισμόν, οι οποίοι συνήθως είναι αδιάφοροι διά τα παθήματα και τας περιπετείας του ανθρώπου εν τη ιστορία».

Στο τέλος του Αναστάσιμου Εσπερινού, ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, τηρώντας το έθιμο, μοίρασε στον κόσμο δεκάδες κόκκινα αυγά.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass