ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ

Με «τσιπάκια» το 90% της άρδευσης στον Δήμο Αγιάς

* Τροποποιήθηκε ο «Κανονισμός άρδευσης» για καλύτερη διαχείριση του υδάτινου στοιχείου * «Ο Δήμος Αγιάς έχει κάνει σημαντικά άλματα προόδου στην ορθολογική διαχείριση του νερού» δηλώνει στην «Ε», η δημοτική σύμβουλος κ. Χριστίνα Γιαννουλέα

Δημοσίευση: 11 Απρ 2018 21:00
Η δημοτική σύμβουλος κ. Γιαννουλέα Χριστίνα Η δημοτική σύμβουλος κ. Γιαννουλέα Χριστίνα

Με στόχο την ορθολογική διαχείριση του νερού άρδευσης, ο Δήμος Αγιάς, από το 2013 έχει ξεκινήσει τη σταδιακή υλοποίηση ενός μεγαλεπήβολου σχεδίου τοποθέτησης ειδικών «τσιπ» κατανάλωσης νερού, με προσωπικές ηλεκτρονικές κάρτες (στικάκια), από τους χρήστες-αγρότες, στις δημοτικές πομόνες του, το οποίο τείνει προς την ολοκλήρωσή του.

Σήμερα, στον έκτο χρόνο εφαρμογής του, το ηλεκτρονικό σύστημα παροχής και χρήσης του νερού άρδευσης, καλύπτει το 90% των δημοτικών πομόνων του, ενώ υπολείπεται η τοποθέτησή του σε έναν μικρό ακόμη αριθμό τους, σε περιοχές του πρώην Δήμου Ευρυμενών.

Σε μια πρώτη αποτίμηση του έργου, και λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των αγροτών που κάνουν χρήση των δημοτικών πομονών, αποδεικνύεται ότι η ηλεκτρονική διαχείριση του υδάτινου στοιχείου έχει αποδώσει τα μέγιστα, τόσο όσον αφορά στον αρχικό στόχο της ορθολογικής διαχείρισής, όσο και στα έσοδα του δήμου από την παροχή της ανταποδοτικής υπηρεσίας του, τα οποία κατατίθενται άμεσα στα ταμεία του.

Στο πλαίσιο του ίδιου στόχου, κρίθηκε αναγκαία και η τροποποίηση άρθρων του Κανονισμού άρδευσης Δήμου Αγιάς, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το δημοτικό συμβούλιο Αγιάς, με εισηγήτρια την κ. Γιαννουλέα Χριστίνα, αρμόδια δημοτική σύμβουλο για την εποπτεία και τον συντονισμό του Αυτοτελούς Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης.

«Ο Δήμος Αγιάς έχει κάνει σημαντικά άλματα προόδου, στη διαχείριση του νερού άρδευσης» δήλωσε στην «Ε», η κ. Γιαννουλέα, τονίζοντας πως: «από το 2011 και μετά, αφότου ξεκίνησε η ισχύ του κανονισμού άρδευσης, μέχρι και πρόσφατα, με την ενσωμάτωση των νέων τροποποιήσεων στα άρθρα του, γίνεται εντατική προσπάθεια σωστής διαχείρισης αυτού του πολύτιμου αγαθού, αλλά και δίκαιης, ίσης κοστολόγησής του σε όλους, με την τοποθέτηση των ηλεκτρονικών «τσιπ» στις δημοτικές πομόνες.

Επί δημαρχίας Αντώνη Γκουντάρα, μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, έχουν γίνει μεγάλα βήματα ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα, τα οποία συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τα οφέλη είναι μεγάλα για όλους. Οι χρήστες του νερού άρδευσης προπληρώνουν την ποσότητα που θα καταναλώσουν, με τις προσωπικές τους ηλεκτρονικές κάρτες και τα έσοδα καταβάλλονται άμεσα στα ταμεία του δήμου, χωρίς να εκκρεμούν ποτέ οφειλές».

Αναλυτικότερα για το ηλεκτρονικό σύστημα κατανάλωσης του νερού άρδευσης, ο αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου Αγιάς κ. Δημήτρης Παπακώστας, ανάφερε, ότι: « Ο χρήστης κατέχει μια προσωπική κάρτα (στικάκι) με την οποία αγοράζει αρδευτικές μονάδες-κιλοβατόρες. Για παράδειγμα οι 100 αρδευτικές μονάδες αντιστοιχούν σε δύο ώρες ποτίσματος. Τοποθετεί το στικάκι στην ειδική υποδοχή του συστήματος του αντλιοστασίου και ξεκινά η παροχή νερού…».

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Σύμφωνα με την κ. Γιαννουλέα, προσεχώς αναμένεται να δρομολογηθούν προσλήψεις ατόμων, για τον έλεγχο των δημοτικών πομονών από τους χρήστες-αγρότες -όπως έγιναν και πέρυσι- που θα απασχοληθούν σε όλη τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου και συγκεκριμένα από 1η Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αγιάς, ο κανονισμός άρδευσης, μετά τις τροποποιήσεις, στα βασικά του σημεία έχει ως εξής:

Άρθρο 3ο

Τα δίκτυα άρδευσης ανήκουν στην ιδιοκτησία του Δήμου Αγιάς. Η επισκευή και συντήρηση του δικτύου, των αντλιοστασίων και των αρδευτικών γεωτρήσεων, καθώς και η επέκταση του δικτύου γίνεται από τον Δήμο, ανάλογα με τις εμφανιζόμενες ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου. Επεκτάσεις δικτύου, νέες παροχές ή οποιαδήποτε άλλη επέμβαση στο υπάρχων δίκτυο, σε μεμονωμένους παραγωγούς, αν επιτρέπετε από την άδεια χρήσης νερού και τα σχέδια Διαχείρισης όπως ισχύουν, θα πραγματοποιείται εφόσον καταβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο στην Οικονομική υπηρεσία του Δ. Αγιάς το προϋπολογισθέν κόστος της εργασίας και των υλικών.

Άρθρο 4ο

Η ημερομηνία έναρξης της αρδευτικής περιόδου ορίζεται η 1η Μαΐου και λήξης η 30ή Σεπτεμβρίου έκαστου έτους.

Δύναται μετά από απόφαση των τοπικών συμβουλίων των τοπικών διαμερισμάτων να αρχίζει η αρδευτική περίοδος την 1η Απριλίου και να παρατείνεται έως την 31η Οκτωβρίου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, το είδος και τις ιδιαιτερότητες των καλλιεργειών.

Άρθρο 5ο

Η λειτουργία του αρδευτικού δικτύου για όλη την αρδευτική περίοδο θα είναι 24ωρη με εξαίρεση τις περιπτώσεις βλαβών στο δίκτυο ή στα αντλιοστάσια ή στις δεξαμενές, απροβλέπτων δυσμενών συνθηκών και σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η κατανάλωση αρδευτικού νερού ανά στρέμμα δεν θα ξεπερνάει την ποσότητα που ορίζεται στα εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών των υδατικών διαμερισμάτων που ανήκει διοικητικά ο Δ. Αγιάς.

Άρθρο 6ο

Στις περιπτώσεις που παρατηρηθεί αδυναμία του δικτύου να ανταποκριθεί στη ζήτηση του νερού (βλάβες σε υδροληψία - αντλιοστάσια - ταυτόχρονη ζήτηση νερού από πολλούς παραγωγούς) τη διανομή του νερού θα κάνουν τα υδρονομικά όργανα σε συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια. Τυχόν σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Άρθρο 8ο

Όσοι κάνουν χρήση του αρδευτικού δικτύου του Δήμου Αγιάς είναι υποχρεωμένοι:

1. Να συμμορφώνονται με τον κανονισμό άρδευσης, τις οδηγίες, τις συστάσεις των υδρονομικών οργάνων και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

2. Να παρευρίσκονται αυτοπροσώπως ή με ενήλικο αντιπρόσωπό τους κατά τη διάρκεια της άρδευσης των κτημάτων τους και μέχρι το τέλος αυτής.

3. Να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη νερού και η πρόκληση ζημιών από διήθηση, πλημμύρες από τις υδροληψίες πριν και μετά το πότισμα, υπερχείλιση και διαφυγή του νερού σε παρακείμενα με τα δικά τους κτήματα, αγροτικούς δρόμους και εγκαταστάσεις.

4. Να μην επεμβαίνουν κατά οιονδήποτε τρόπο στις υδροληψίες, βάνες, αντλιοστάσια κ.λπ. για τη ρύθμιση των νερών άρδευσης που είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας των υδρονομικών οργάνων. Ο Δήμος δεν ευθύνεται για την αυθαίρετη επέμβαση των χρηστών νερού στις υδροληψίες και τις βάνες ούτε για τυχόν ζημιές ατυχήματα, θάνατοι που μπορεί να προκληθούν.

Άρθρο 9ο

Όσοι δεν συμμορφώνονται με τον κανονισμό και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που έχουν σχέση με τον κανονισμό ή προξενούν ζημιές στα έργα, εκτός από την ποινική δίωξη στα αρμόδια δικαστήρια, υποχρεούνται να καταβάλουν τη δαπάνη για την αποκατάσταση της ζημιάς και τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο με απόφαση του Δημάρχου και πάντως μετά από κλήση του παραβάτη σε απολογία που ανάλογα με την περίπτωση θα είναι:

1. Ζημιά σε υπόγειο δίκτυο η υδροληψία από 200 έως 400 ευρώ.

2. Για αυθαίρετη παρέμβαση σε υδροληψία ή βάνα από 200 έως 400 ευρώ.

3. Για ζημιές σε αγροτικούς δρόμους από 500 έως 1.000 ευρώ.

4. Για ρίψη αντικειμένων σε φρεάτια, αγωγούς, τσιμενταύλακες, σωλήνες και δεξαμενές του αρδευτικού δικτύου από 500 έως 1.000 ευρώ.

5. Για παράνομη λήψη νερού από 500 έως 1.000 ευρώ.

6. Για σπατάλη νερού και κατανάλωση πέρα από την επιτρεπόμενη για κάθε υδροληψία από 500 ευρώ έως 1.000 ευρώ.

Άρθρο 10ο

Σε όσους δεν πληρώνουν τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τον Δήμο, ο Δήμαρχος με απόφασή του υποχρεούται να προβεί σε απαγόρευση άρδευσης.

Στους ανωτέρω οφειλέτες δεν θα χορηγείται βεβαίωση αρδευτικής και Δημοτικής ενημερότητας.

Άρθρο 11ο

Για την καλή λειτουργία του δικτύου προσλαμβάνονται υδρονομείς σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Η αμοιβή των υδρονομέων θα είναι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και θα την επιβαρύνονται οι αρδευτές αναλογικά, επιπλέον των τελών άρδευσης.

Άρθρο 12ο

Οι υδρονομείς είναι υποχρεωμένοι να μην επιτρέπουν το πότισμα των χωραφιών όσων παραγωγών, της περιοχής δικαιοδοσίας του Δήμου δεν συμμορφώνονται με τον κανονισμό αυτό.

Άρθρο 13ο

Τέλη άρδευσης:

Τα τέλη άρδευσης είναι ανταποδοτικά έσοδα του Δήμου και προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες συντήρησης, επισκευής και λειτουργίας των αντλιοστασίων, των δεξαμενών και των δικτύων άρδευσης και τις δαπάνες απόσβεσης των επενδυμένων κεφαλαίων…

…Ειδικότερα όσον αφορά στην άρδευση από πηγές και τσιμενταύλακες δύναται να επιβάλλεται ένα πάγιο τέλος ανά στρέμμα και καλλιέργεια που θα επιβαρύνει όλους όσους έχουν δικαίωμα χρήσης νερού, ανεξαρτήτως αν κάποια χρονιά πότισαν ή όχι…

 Τα τέλη άρδευσης καθορίζονται με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 72 παρ.1 του Ν. 3852/2010 και είναι δυνατόν να αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο.

Άρθρο 14ο

Στα αντλιοστάσια που έχει ή θα εγκατασταθεί σύστημα άρδευσης με κάρτα οι αρδευτές για να ποτίσουν θα προεξοφλούν τα τέλη άρδευσης γεμίζοντας την κάρτα με τις αναγκαίες κάθε φορά αρδευτικές μονάδες. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα τέλη θα βεβαιώνονται είτε στην αρχή είτε στο τέλος της αρδευτικής περιόδου. Σε περιπτώσεις αδυναμίας μέτρησης της κατανάλωσης αρδευτικού νερού η αρμόδια υπηρεσία δύναται να βεβαιώσει προσεγγιστικά τα τέλη σύμφωνα με μετρήσεις παλαιοτέρων ετών και τα οποία θα συμψηφίζονται σε επόμενες μετρήσεις».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass