Η «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ» ΑΡΧΙΣΕ: ΔΕΥΑΛ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΕΣ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΓΙΑ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ

«Χημικός πόλεμος» στη Λάρισα!

•Η… Αμερικάνα κατσαρίδα που εκτόπισε συγγενές είδος της, μεγάλωσε και εξαπλώθηκε στην πόλη

Δημοσίευση: 14 Απρ 2018 22:01 | Τελευταία ενημέρωση: 14 Απρ 2018 22:21

Της Λένας Κισσάβου
Αποστολές… εξόντωσης κατσαρίδων έχουν ξεκινήσει στη Λάρισα, με τους κατοίκους της να προσφεύγουν απεγνωσμένα για απεντομώσεις από τον χειμώνα!


Η ΔΕΥΑΛ βρίσκεται σε… ανοιχτή γραμμή απαντώντας σε κλήσεις βοήθειας με ψεκασμούς στα φρεάτια και τις σχάρες της πόλης, οι εταιρείες κοινοχρήστων δέχονται πιέσεις από τους πελάτες τους να προγραμματίσουν το συντομότερο απεντομώσεις σε πολυκατοικίες και οι επαγγελματίες «εξολοθρευτές» ξεκίνησαν ήδη τη δράση τους.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο κέντρο της Λάρισας», δηλώνει ο επαγγελματίας του χώρου, χημικός, Θανάσης Ευθυμιάδης. «Οι κατσαρίδες κάθε χρόνο αυξάνονται και μεγαλώνουν…», αναφέρει υπεύθυνη εταιρείας κοινοχρήστων, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Θεόδωρος Καφφές, υποστηρίζει ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται αν δεν γίνουν παράλληλα συγχρονισμένες ενέργειες εξάλειψής του από τον δήμο στους δημόσιους χώρους και από τους πολίτες στα σπίτια τους».
Και τα τρία εμπλεκόμενα μέλη έχουν να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα: το… εξωτικό όνομα του οποίου είναι «Αμερικάνα περιπλανέτα»!
Να τι δήλωσαν στην «Ε»:
«ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ!»
 «Αυξημένη εμφανίζεται, κάθε χρόνο, η ζήτηση για απεντόμωση από κατοίκους πολυκατοικιών της Λάρισας» αναφέρει υπεύθυνη εταιρείας διαχείρισης κοινοχρήστων στη Λάρισα, η οποία επισημαίνει ότι: «Το πρόβλημα της εμφάνισης κατσαρίδων στην πόλη γίνεται όλο και πιο έντονο, κυρίως στο κέντρο της.
Μάλιστα φέτος, πολλοί πελάτες, φοβούμενοι την ανοιξιάτικη επιδρομή των κατσαρίδων, ζήτησαν να πραγματοποιηθεί απεντόμωση από τον χειμώνα! Φυσικά αυτό δεν ήταν δυνατόν να γίνει, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούσαν αλλά και δεν θα ωφελούσε.
Διαπιστώνεται ότι η ανησυχία των κατοίκων αυξάνεται όσο αυξάνεται η εμφάνιση κατσαρίδων στα σπίτια, αλλά και ο πληθυσμός τους. Τα τελευταία χρόνια, οι επιδρομές των εντόμων είναι συχνότερες από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, που σημαίνει ότι αυξήθηκε σίγουρα ο πληθυσμός τους και το πρόβλημα εντείνεται.
Μάλιστα πολλοί παρατηρούν ότι αυξάνεται και το μέγεθος των κατσαρίδων που βλέπουν τα τελευταία χρόνια!».
Η ίδια καταλογίζει ευθύνες στη δημοτική αρχή, τονίζοντας: «Φταίει το ότι ο Δήμος Λάρισας δεν ψεκάζει κάθε χρόνο τακτικά στα φρεάτια. Παλιά υλοποιούσε συστηματικά κάθε χρόνο ψεκασμούς εφαρμόζοντας ένα τακτικό πρόγραμμα μέσα στην πόλη. Τα τελευταία χρόνια όμως ο Δήμος ψεκάζει μόνο όταν τον καλούν».
Η ΔΕΥΑΛ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ
Σε ετοιμότητα βρίσκεται η ΔΕΥΑΛ προκειμένου να ανταποκριθεί στις κλήσεις βοήθειας των Λαρισαίων για την εξόντωση κατσαρίδων.
Όπως δηλώνει στην «Ε» ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Θεόδωρος Καφφές «οι πολίτες του Δήμου που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις κατσαρίδες μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της ΔΕΥΑΛ, προκειμένου να αποσταλεί ειδικό συνεργείο απεντόμωσης στην περιοχή όπου εμφανίζεται το πρόβλημα.
Φυσικά το συνεργείο αντιμετωπίζει την εξόντωση των εντόμων στους δημόσιους χώρους, που σημαίνει ότι θα ψεκάσει στα φρεάτια και στις σχάρες στους δρόμους. Δεν παρεμβαίνει στους ιδιωτικούς χώρους, την ευθύνη απεντόμωσης των οποίων έχουν οι ιδιοκτήτες τους.
Εμείς ως ΔΕΥΑΛ παρεμβαίνουμε για να στηρίξουμε την εξάλειψη του προβλήματος, με στόχο ένα καθαρότερο και ασφαλές περιβάλλον στην πόλη, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται αν δεν γίνουν παράλληλα συγχρονισμένες ενέργειες εξάλειψής του και από τους πολίτες, που το αντιμετωπίζουν στα σπίτια τους.
Θα πρέπει δηλαδή, παράλληλα με τους ψεκασμούς της ΔΕΥΑΛ στους δημόσιους χώρους να γίνονται και απεντομώσεις στα σπίτια ή στους επαγγελματικούς χώρους που εντοπίστηκαν κατσαρίδες.
Επίσης, να σημειώσουμε ότι κάθε χρόνο προχωράμε και σε ψεκασμούς στην πόλη για τα κουνούπια, αν και αυτό δεν αποτελεί αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΛ. Είναι μια συμπληρωματική παρέμβαση στο έργο της Δημοτικής Επιχείρησης».
Οι πολίτες που επιθυμούν να καλέσουν συνεργείο απεντόμωσης της ΔΕΥΑΛ μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο: 2410-687143.
Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ…
Ο χημικός κ. Θανάσης Ευθυμιάδης, με είκοσι χρόνια πείρας στις απεντομώσεις, υποστηρίζει ότι «στην πόλη της Λάρισας, το είδος της «Αμερικάνα περιπλανέτα», έφαγε τη μαύρη κατσαρίδα. Γι’ αυτό σπάνια πλέον θα συναντήσουμε μαύρες κατσαρίδες, αφού ο πληθυσμός τους έχει εκδιωχθεί ή έχει φαγωθεί από το άλλο είδος. Κι αυτό διότι απλά δεν συμβιώνουν!».
Αναλυτικότερα για το πρόβλημα στην πόλη, ο κ. Ευθυμιάδης μάς είπε: «τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ο πληθυσμός των κατσαρίδων.
Πάντα υπήρχαν βέβαια στη Λάρισα κατσαρίδες, οι οποίες περιορίζονταν παλαιότερα στους υπονόμους και στα δίκτυα λυμάτων. Το ότι εμφανίζονται σχεδόν όλο τον χρόνο πλέον, σε κάθε πιθαμή της πόλης, μέσα στα σπίτια, στους πεζόδρομους, στους δρόμους, στα καταστήματα, αποδεικνύει αν μη τι άλλο, την αύξηση του πληθυσμού τους, ενώ παράλληλα όσο μεγαλώνουν αναπτύσσεται σταδιακά και το σώμα τους…
Για παράδειγμα η «Αμερικάνα περιπλανέτα» μπορεί να φτάσει και στο μέγεθος ενός αναπτήρα, πετάει μέχρι και 20-30 μέτρα και μπορεί να μετακινηθεί έτσι σε μεγάλες αποστάσεις, από πολυκατοικία σε πολυκατοικία...».
Η ζήτηση για απεντομώσεις έχει ξεκινήσει ήδη στη Λάρισα, αναφέρει ο ίδιος και θα συνεχιστεί μέχρι και τον ερχόμενο Νοέμβριο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.
«Η θερμοκρασία και η ηλιοφάνεια είναι δύο σημαντικοί παράγοντες στην ανάπτυξη της κατσαρίδας», λέει και καταλήγει: «με σκοπό τη μείωση του πληθυσμού τους θα πρέπει να ψεκάζονται όλοι οι χώροι ενός σπιτιού, εσωτερικοί και εσωτερικοί ή να χρησιμοποιούνται παγίδες.
Σε καταστήματα εστίασης λαμβάνονται άλλα μέτρα απεντόμωσης και χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τρόποι εξόντωσης των κατσαρίδων. Ανάλογα με την περίπτωση χρησιμοποιούνται και τα κατάλληλα μέσα.
Βοηθά ιδιαίτερα, την εξάλειψη του πληθυσμού τους, όταν παράλληλα με τις απεντομώσεις σε ιδιωτικούς χώρους, γίνονται και στα δημοτικά φρεάτια. Θεωρώ ότι οι ψεκασμοί σε σχάρες και φρεάτια, ανά μήνα, θα μειώσουν αισθητά το πρόβλημα εξάπλωσης των κατσαρίδων στην πόλη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass