Εκκλησιαστικές ειδήσεις

Δημοσίευση: 29 Απρ 2018 15:19

Πανηγυρίζει την Τετάρτη ο Ι.Ν. της Του Θεού Σοφίας

Την Τετάρτη 2 Μαΐου ημέρα της Μεσοπεντηκοστής πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Του Θεού Σοφίας στη Λάρισα, στην περιοχή της Χαραυγής. Μεθαύριο Τρίτη 1 Μαΐου και ώρα 7:00 μ.μ. θα τελεστεί ο πανηγυρικός εσπερινός, μετά λιτής αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Ανήμερα της εορτής Τετάρτη 2 Μαΐου και ώρα 7:00-10:00 π.μ. θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλου της ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμανδρίτη Αχίλλιο Τσούτσουρα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας και ώρα 6:00 μ.μ. θα τελεστεί ο μεθεόρτιος εσπερινός και ο παρακλητικός κανόνας στον Κύριο Ιησού. (Αστικό Λεωφορείο Νο 11)

 

ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

Γιορτάζουν τον Αγιο Αθανάσιο

Γιορτάζουν τον Άγιο Αθανάσιο στις τοπικές κοινότητες του Αγίου Γεωργίου, Αγναντερής, Γλαύκης, Μαυροβουνίου, Μελίας, Μικρού Βουνού, Μοδέστου, Νέας Λεύκης, Ομορφοχωρίου και Χάλκης του Δήμου Κιλελέρ. Αναλυτικότερα για την εορτή του Αγίου Αθανασίου πανηγυρίζουν οι εκκλησίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κιλελέρ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Μεθαύριο Τρίτη 1η Μαΐου παραμονή της εορτής του Αγίου στις 19:30 στην Αγναντερή (στο ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου), το Μαυροβούνι, τη Μελία, το Μικρό Βουνό, το Μοδέστο, το Ομορφοχώρι και τη Χάλκη θα τελεστεί εσπερινός και αρτοκλασία.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου σε όλες τις εκκλησίες (στον Άγιο Γεώργιο στο ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου) στις 7:30. Όρθρος και στη συνέχεια Θεία Λειτουργία με περιφορά της εικόνας του Αγίου. Στις 19:30 στη Γλαύκη και τη Μελία θα τελεστή μεθεόρτιος εσπερινός και στη συνέχεια θα ακολουθήσει περιφορά της εικόνας (συνοδεία Φιλαρμονικής στη Γλαύκη) και εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων.

 

Επιμορφωτική Ημερίδα Θεολόγων

Ημερίδα για θεολόγους με θέμα «Αποφασίζοντας για την οργάνωση ενός διδακτικού δίωρου σύμφωνα με το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαΐου στις 9 π.μ. έως 2 μ.μ. στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας – Μεζούρλο.

Στην ημερίδα θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν οι κ. Στρατής Ψάλτου, σύμβουλος θεολόγων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και η κ. Όλγα Γριζοπούλου, μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για το Νέο Πρόγραμμα Δημοτικού – Γυμνασίου και μέλος της συγγραφικής ομάδας του ΙΕΠ για τον Φάκελο Μαθήματος της Α’ Γυμνασίου. Οι ομιλητές θα αναφερθούν στις νέες προοπτικές που ανοίγονται για το μάθημα των θρησκευτικών στο σημερινό σχολείο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί μία συνεδρία στην ολομέλεια και δύο βιωματικά εργαστήρια, ένα για το Γυμνάσιο και ένα για το Λύκειο. Δηλώσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια μπορούν να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου τηλ. 24210 93553, στην παρακάτω διεύθυνση: www.acadimia.org και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου–(κ. Βαλίλα Γιαννουτάκη στο giannoutaki@acadimia.org) μέχρι την Πέμπτη 3 Μαΐου .Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Η επιβεβαίωση συμμετοχής στα εργαστήρια θα αποσταλεί στο προσωπικό mail των ενδιαφερομένων στις 3 Μαΐου. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

 

ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τιμάται ο Αγιος Εφραίμ

* Και στο εξωκλήσι του Αγίου Μάμαντος Κοιλάδος

Στον ιερό ναό του Αγίου Εφραίμ της 140 Σμηναρχίας Επιχειρησιακών Πληροφοριών-Ηλεκτρονικού Πολέμου που βρίσκεται εντός του Αεροδρομίου Λάρισας, θα τελεσθεί την Πέμπτη 3 Μαΐου και ώρα 19:00 μέγας Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας. Την Παρασκευή 4 Μαΐου και ώρα 7:30 π.μ. θα τελεστεί Όρθρος μετά Θείας Λειτουργίας.

 

ΣΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΑΓ. ΜΑΜΑΝΤΟΣ

Στον καταπράσινο κάμπο της Κοιλάδας της Λάρισας και στο νεοανεγειρόμενο εξωκλήσι του χωριού θα εορταστεί με την δέουσα λαμπρότητα η εορτή του Αγίου και Ενδόξου Εφραίμ του Μεγαλομάρτυρος και Θαυματουργού, στις 4 και 5 Μαΐου. Το πρόγραμμα της εορτής έχει ως εξής: Την Παρασκευή 4 Μαΐου στις 6:00 το απόγευμα θα ψαλεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, Θείου Λόγου και περιφορά της Ιεράς Εικόνας και τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου. Το Σάββατο 5 Μαΐου στις 8:00 π.μ. Θα ψαλεί ο Πανηγυρικός Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, και το απόγευμα στις 7:00 ο παρακλητικός κανόνας του Αγίου. Οι Ιερές Ακολουθίες θα ψαλούν στο Ιερό εξωκλήσι του Αγίου Μάμαντος Κοιλάδος.

Ο Άγιος Εφραίμ είναι Οσιομάρτυρας και ασκήτεψε στη Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όρος Αμώμων Αττικής. Μαρτύρησε την 5η Μαΐου 1426 αφού κρεμάστηκε και καρφώθηκε από τους Τούρκους σε μια μουριά, η οποία σώζεται έως σήμερα. Τα Ιερά Λείψανα του Αγίου, που παρέμεινε άγνωστος μέχρι το 1950, βρέθηκαν και φυλάσσονται στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ν. Μάκρη Αττικής.

 

Η καθηγήτρια Ν. Νικολάου στη ΓΕΧΑ

Η κ. Ναταλία Νικολάου, καθηγήτρια της Νεοελληνικής γλώσσας του Πανεπιστημίου Lomonosov θα παρουσιάσει με προβολές το θέμα «Σύγχρονοι μάρτυρες της ορθόδοξης πίστης μας στη Ρωσία» σήμερα Κυριακή 29 Απριλίου και ώρα 6.00 μ.μ. στη αίθουσα της ΓΕΧΑ, (Μανδηλαρά 14).

 

Αγρυπνία στον Αγιο Αθανάσιο

Ιερά αγρυπνία, επί τη εορτή της Μεσοπεντηκοστής και τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου, θα τελεστεί μεθαύριο βράδυ 1η Μαΐου, από τις 20:00 μέχρι τη 01:30, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Λαρίσης. Στην αγρυπνία θα ψάλει η χορωδία βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής «Χορός Αγγελικός», υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου και καθηγητού κ. Γεωργίου Καραγιαννάκη. Η ιερά αγρυπνία επί τη διπλή εορτή, θα μεταδοθεί ζωντανά και από την εκκλησιαστική ραδιοφωνία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, στους 96.3 μεγακύκλους των fm.

 

Λειτουργίες στην Αγ. Παρασκευή Μεσαγγάλων

Από σήμερα Κυριακή 29 Απριλίου και για όλο το καλοκαίρι θα λειτουργεί ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής Μεσαγγάλων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass