Διπλή συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά

* Από το ΕΚΛ στην Κεντρική πλατεία και την ΑΔΕΔΥ στην πρώην Νομαρχία

Με διπλή συγκέντρωση γιορτάζουν και φέτος οι εργαζόμενοι την Εργατική Πρωτομαγιά.

Το ΕΚΛ και το ΠΑΜΕ οργανώνουν συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Πιο συγκεκριμένα:

* Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας έχει κηρύξει την Τρίτη 1 Μάη, 24ωρη πανεργατική απεργία και απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ, στην Κεντρική πλατεία για να τιμήσει την εργατική Πρωτομαγιά.

Η διοίκηση του ΕΚΛ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους «να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην ταξική εκμετάλλευση, στις αντιλαϊκές πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά και την θέληση για δυνάμωμα του ταξικού αγώνα για τη νίκη της εργατικής τάξης.

Θα δυναμώσουμε την πάλη μας ενάντια στην αντεργατική πολιτική, αλλά και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτόν. Για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τα Βαλκάνια, να φύγει η χώρα μας απ’ αυτό, με τους εργαζόμενους στην εξουσία.

Να φύγουν όλες οι ξένες βάσεις, τα drones, να γυρίσουν πίσω όλες οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Να πάψει η χώρα μας να πληρώνει το 2% του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ, που σημαίνει 4 δισ. ευρώ ετησίως. Παλεύουμε και θα παλέψουμε για να μην υπάρχει καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν, για την υπεράσπισή τους, χωρίς να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην αστική τάξη και την κυβέρνησή της, που και στην περίοδο της ειρήνης τη σφάζει, αλλά και τη στέλνει στο σφαγείο της στον πόλεμο. Λέμε όχι στον φασισμό, τον εθνικισμό, τον σωβινισμό και τον αλυτρωτισμό, που καλλιεργούν οι αστοί και τα κόμματά τους, για να εγκλωβίσουν την εργατική τάξη στα συμφέροντά τους. Αγωνιστικά αντιδρούμε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, δεν δεχόμαστε να περισταλούν οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και η δράση των συνδικάτων».

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία απευθύνουν η Λαϊκή Ενότητα Λάρισας, το Συνδικάτο Εργαζομένων και η τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας.

ΤΟ Ν.Τ. ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 το πρωί στην πλατεία Νομαρχίας, διοργανώνει το ΝΤ Λάρισας της ΑΔΕΔΥ με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά. Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ «η Πρωτομαγιά του 2018 βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με την ανεργία, τη φτώχεια και τη διάλυση κάθε μορφής κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικού κράτους.

Η «δίκαιη ανάπτυξη», που υπόσχονται, σημαίνει βάθεμα της φτώχειας, μεγαλύτερη ανεργία, ελαστική απλήρωτη εργασία και εργασιακό μεσαίωνα χωρίς καθόλου συνδικαλιστικά δικαιώματα και προστασία για τους πολλούς.

Η φοροκαταιγίδα δεν έχει τελειωμό αφού ανάμεσα στα άλλα, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να μειώσει ακόμα περισσότερο το αφορολόγητο όριο στα 5.681 ευρώ. Παράλληλα με τον επανυπολογισμό των συντάξεων θα έχουμε νέα δραματική μείωση στις ήδη κατακρεουργημένες συντάξεις.

Χωρίς καμιά διαβούλευση με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίηση άλλης μιας, ακόμα, μνημονιακής δέσμευσης που οδηγεί στη συρρίκνωση και κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

Η υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας συνεχίζεται. Η υποστελέχωση και η υποχρηματόδηση έχουν οδηγήσει πολλές δομές σε συρρίκνωση. Η αγωνιστική και κοινωνική αλληλεγγύη, η ένταση των συνδικαλιστικών αγώνων και η ανάπτυξή τους στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κοινωνικού κινήματος φραγμού στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αντίστασης στα μέτρα της συγκυβέρνησης και των δανειστών, είναι η στάση, η δράση που τιμά την εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς» καταλήγει η ΑΔΕΔΥ.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης -αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου «Κ. Κούμας», καλώντας τους δασκάλους στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ- υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο με αγώνα για την ποιοτική του αναβάθμιση, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις για τους μαθητές και με σταθερή και μόνιμη εργασία για τους εκπαιδευτικούς.

Το μήνυμα της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι ότι οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι γενικότερα και ο ελληνικός λαός δεν αντέχουν άλλες θυσίες.

Σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση για τη δημόσια εκπαίδευση και τους εργαζόμενους συνολικά επιβάλλεται η διαμόρφωση ενός πανεκπαιδευτικού συντονισμού καθώς κι ενός διευρυμένου μετώπου για την προστασία των κοινωνικών αγαθών, για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ανέργων και την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών και μνημονιακών πολιτικών με έμφαση, από την πλευρά μας, στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία, καλούνται οι Εργατικές Κινήσεις - Παρεμβάσεις, που σε σχετική ανακοίνωσή τους, αναφέρουν:

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, γίνεται σε μια περίοδο που η απειλή μιας γενικευμένης πολεμικής αναμέτρησης είναι περισσότερο από ποτέ πιθανή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμφανίζεται ως ο «καλός στρατιώτης» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, νομιμοποιεί τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, τον άξονα θανάτου της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, τη χούντα της Αιγύπτου και το κράτος-τρομοκράτη Ισραήλ. Έχει μετατρέψει τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, γεμίζει βάσεις όλη την Ελλάδα, ετοιμάζει νέες "αγορές του αιώνα" ενώ εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε έναν επικίνδυνο ανταγωνισμό με την Τουρκία, για τα συμφέροντα των πολυεθνικών, για το πετρέλαιο και τις ΑΟΖ. Το εργατικό λαϊκό κίνημα σε Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή πρέπει να πρωτοστατήσει για να υψωθεί φραγμός στην απειλή του πολέμου και στους αστικούς ανταγωνισμούς, που πάντα πληρώνουν οι λαοί.

* Μουσική στο Άλσος, μετά...

Εκδήλωση με μουσικό σχήμα λαϊκής μουσικής διοργανώνει την Πρωτομαγιά, στο Αισθητικό Αλσος, ο Δήμος Λαρισαίων. Την κομπανία απαρτίζουν οι Βασίλης Μπαλογιάννης κλαρίνο, Κώστας Παπαδημητρίου Λαούτο-τραγούδι, Γιώργος Μαγαλιός κρουστά-τραγούδι, Γιώργος Ντάγκαλος μπουζούκι-τραγούδι.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 12 το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση των απεργιακών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Λάρισα. Σημειώνεται ότι για την εξυπηρέτηση όσων βρεθούν στο Αισθητικό Αλσος θα λειτουργήσει κυλικείο.

 

ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Την Εργατική Πρωτομαγιά τιμά ο Δήμος Τυρνάβου και συγκεκριμένα η Δημοτική Κοινότητα Τυρνάβου. Σε πρόσκληση που υπογράφει ο πρόεδρος της Δ.Κ. Τυρνάβου κ. Γιώργος Χαλούλης αύριο Τρίτη 1η Μαΐου, στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά με ομιλίες και καταθέσεις στη μνήμη των πεσόντων για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Καλούνται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να παρευρεθούν.

 

ΔΥΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Με δύο χωριστές συγκεντρώσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, θα γιορταστεί η Πρωτομαγιά από τους εργαζομένους της πόλης και επαρχίας Φαρσάλων.

Το Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στα γραφεία του, ενώ το ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Οικοδόμων στην πλατεία Δημαρχείου. Εκτός των ομιλιών στις δύο συγκεντρώσεις θα γίνει και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

 

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΑ ΧΑΪΝΤΑΡΙΑ

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Ο Δήμος Φαρσάλων στο πλαίσιο της δράσης "Το δάσος μας αλλιώς" πραγματοποιεί εκδήλωση την Πρωτομαγιά στα Χαϊντάρια με ζωντανή μουσική από Φαρσαλινούς μουσικούς με ώρα έναρξης στις 12 το μεσημέρι. Ο Δήμος Φαρσάλων θα διαθέσει κάρβουνα και τραπεζοκαθίσματα για εκείνους που θέλουν να ψήσουν. Τα Χαϊντάρια είναι τοποθεσία, νότια και έξω των Φαρσάλων, στο δρόμο που οδηγεί στον οικισμό Ρίζι.

Στο παρελθόν τα Χαϊντάρια άνθισαν ως τόπος αναψυχής των Φαρσαλινών.

 

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟ

Το ξωκλήσι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στην Κυπάρισσο γιορτάζει κάθε Πρωτομαγιά , όπου αναβιώνει το πατροπαράδοτο έθιμο, που θέλει τον κόσμο μετά τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς να εξορμά στη φύση, να ψήνει, να γλεντάει και να χαίρεται τον ερχομό της πολυπόθητης άνοιξης. Έχει κατασκευαστεί με πολύ μεράκι και ο περιβάλλων χώρος δίνει πραγματικά την αίσθηση ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Το δάσος, που βρίσκεται δίπλα του, με τις ανάλογες παρεμβάσεις το αγκαλιάζει και του προσφέρει μια ιδιαίτερη αίγλη. Χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότεροι προσέρχονται για να γιορτάσουν με την παρέα τους την Πρωτομαγιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν  εκατοντάδες δένδρα που προσφέρουν τον ίσκιο τους στους επισκέπτες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass