Η ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΕΪΤ ΛΟΓΚΑΝ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΧΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ:

«Ευχαριστούμε για τη γη που μας προσφέρετε»

*Πραγματοποιήθηκαν χθες τα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων συμμαχικών δυνάμεων στα Αμπελάκια

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2018 22:35

«Ευχαριστούμε που μας επιτρέπετε να πάρουμε ένα μικρό κομμάτι της γης σας. Θα το φροντίσουμε…».

Αυτά ήταν τα λόγια της Πρέσβειρας της Αυστραλίας, κ. Κέϊτ Λόγκαν, παραλαμβάνοντας χθες από τον δήμαρχο Τεμπών, κ. Κώστα Κολλάτο, χώμα από την Κοιλάδα των Τεμπών, το οποίο θα εκτεθεί σε μνημείο πεσόντων Αυστραλών στρατιωτών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Σίδνεϊ.

77 χρόνια μετά την ηρωϊκή μάχη των Τεμπών, οι σύγχρονοι Αυστραλοί χτίζουν την ιστορική τους μνήμη με το χώμα τεσσάρων περιοχών της Ελλάδας, όπου πολέμησαν τότε οι συμμαχικές δυνάμεις δίπλα στους Ελληνες, και με πρώτο σταθμό αυτής της ιερής αποστολής την Κοιλάδα των Τεμπών.

Ο Δήμος Τεμπών και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της Πρεσβείας της Αυστραλίας, το παρέδωσαν χθες, οργανώνοντας ειδική τελετή, στη θέση «Ανεμόμυλος» της Τοπικής Κοινότητας Αμπελακίων, όπου Αυστραλοί στρατιώτες

πολέμησαν, σκοτώθηκαν και θάφτηκαν αρχικά.

Έτσι σφραγίστηκαν γι’ άλλη μια φορά οι ισχυροί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο λαών, της Ελλάδας και της Αυστραλίας, μετά την τελευταία αιματοβαμμένη σφραγίδα της μάχης των Τεμπών, και με την υπόσχεση της Πρέσβειρας της Αυστραλίας «να μην διαρραγούν».

Αντίστοιχα ο Δήμος Τεμπών, αποδίδοντας την ίδια τιμή με αυτή που προσφέρει σήμερα η Αυστραλία στη χώρα μας, εκθέτοντας το χώμα της, και ουσιαστικά διαφυλάσσοντας την ιστορική της μνήμη και πέρα από τα σύνορά της, ανέγειρε μνημείο για τους πεσόντες των συμμαχικών δυνάμεων στο ίδιο σημείο, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν επίσης χθες.

«Η αποστολή συλλογής ελληνικού χώματος μαρτυρά πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών», δήλωσε η κ. Λόγκαν και υποστήριξε: «Αναγνωρίζω πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά που έκαναν τους Αυστραλούς να σέβονται τους Έλληνες. 77 χρόνια μετά τη μάχη των Τεμπών, η φιλία των στρατιωτών μας έχει γίνει φιλία των λαών μας».

Ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος από την πλευρά του, σε χαιρετισμό του κατά τη χθεσινή τελετή, ανάφερε: «Τιμάμε τη μνήμη των ηρώων εκείνων που αγωνίστηκαν με σθένος και αυταπάρνηση για την ελευθερία, με στόχο την παρεμπόδιση της προέλασης των Γερμανών κατακτητών προς τη νότια Ελλάδα! Τιμάμε εδώ αγωνιστές, των οποίων η θυσία πότισε με το αίμα της το δέντρο της απελευθέρωσης! Το μνημόσυνο αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες που θυσιάστηκαν στις 9 Απριλίου του 1941. Τους τιμάμε διότι υποστήριξαν με την ίδια τους την ύπαρξη τα ιδανικά μιας ελεύθερης ζωής! Το όνομά τους έχει χαραχθεί στην ιστορία! Έχουν φωτίσει τη ζωή των ανθρώπων με τη θυσία τους! Το παράδειγμά τους παραμένει ζωντανό στις μνήμες όλων μας. Η θυσία είναι διαρκής θύμηση και υπενθύμιση. Οι αγώνες που ακολουθούν δεν έχουν ακόμα σταματήσει κι ας αλλάζει συχνά ο σκοπός τους».

Για «σύγχρονες Θερμοπύλες», έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, αναφερόμενος στη μάχη των Τεμπών, όσον αφορά στον συσχετισμό δυνάμεων και την αυτοθυσία των στρατιωτών, επισημαίνοντας επίσης: «Η ιστορική μνήμη σώζει την ανθρωπότητα και πρέπει να τη διαφυλάξουμε με κάθε θυσία».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τελέσθηκε δέηση υπέρ πεσόντων από τον εκπρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας π. Αχίλλιο Τσούτσουρα, ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων συμμαχικών δυνάμεων από τον διοικητή της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, τη βουλευτή κ. Άννα Βαγενά, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ Αγοραστό, τον δήμαρχο Τεμπών κ. Κολλάτο και την Πρέσβειρα της Αυστραλίας κ. Λόγκαν, καθώς και καταθέσεις στεφάνων από τους ίδιους.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΑΣ ΣΟΛΩΜΟΥ-ΞΑΝΘΑΚΗ

Ιδιαίτερη τιμή αποδόθηκε χθες στη συγγραφέα Βάσα Σολωμού-Ξανθάκη, η οποία βίωσε και κατέγραψε στο βιβλίο της «ο Τύμβος» πτυχές της ιστορίας των στρατιωτών, που έζησαν το τελευταίο τους βράδυ στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, η Πρέσβειρα της Αυστραλίας κ.Κέϊτ Λόγκαν απένειμε στη συγγραφέα τιμητική πλακέτα, ευχαριστώντας την «που κράτησε ζωντανή τη μνήμη» και η κ. Βάσα Σολωμού ιδιαίτερα συγκινημένη απάντησε: «Έζησα τόσα χρόνια για να ζήσω αυτή τη στιγμή. Δεν το βρίσκω τυχαίο που γυναίκες σήμερα τιμούν αυτά τα παλικάρια, καθώς τότε σκεφτόμουνα: Πώς θα τον μάθουν οι μάνες τους και οι αδελφές τους αυτόν τον θάνατο; Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε, αλλά η τιμή είναι για τα παλικάρια που σκοτώθηκαν».

Η συγγραφέας πρόσφερε αντίστοιχα στην κ. Λόγκαν το βιβλίο της « Ο Τύμβος», μεταφρασμένο και στα Αγγλικά.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η μπάντα της 1ης Στρατιάς, κλείνοντας με την απόδοση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών.

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του ΑΤΑ, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Τεμπών, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Νίκος Πουτσιάκας, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λαρισαίων κ. Μάριος Ξηρομερίτης, ο αντιστασιακός κ. Θανάσης Ριζάκης κ.ά.

ΧΩΜΑ ΑΠΟ ΒΕΥΗ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ

Η Πρέσβειρα της Αυστραλίας συνεχίζει την αποστολή της, με επόμενο σταθμό τη Βεύη στη Φλώρινα, και τελευταίο την Κρήτη απ’ όπου θα παραλάβει χώμα από το Ρέθυμνο και τον Πλατανιά.

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass