ΕΜΒΡΟΝΤΗΤΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ

Κάλεσαν νεκρό να... μετάσχει σε έρευνα για την ανεργίαα

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2018 22:03
Εφόσον ο Τ.Β. ζούσε σήμερα, θα ήταν 92 ετών. Πιθανότατα να μην είχε αντίρρηση να… μετάσχει σε έρευνα για τις νέες εργασιακές σχέσεις και την ανεργία Εφόσον ο Τ.Β. ζούσε σήμερα, θα ήταν 92 ετών. Πιθανότατα να μην είχε αντίρρηση να… μετάσχει σε έρευνα για τις νέες εργασιακές σχέσεις και την ανεργία

Να είναι… «πρόθυμος» και «ειλικρινής» απέναντι στον εκπρόσωπο δημόσιας υπηρεσίας που θα τον «επισκεφθεί» τις επόμενες ημέρες στο σπίτι του «καλείται» Λαρισαίος στο πλαίσιο έρευνας, αν και πρακτικά αδύνατο, καθότι προ διετίας αποδήμησε εις Κύριον.

Στην εποχή των νέων τεχνολογιών και παρότι στη χώρα μας έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τον ψηφιακό εξοπλισμό δημοσίων υπηρεσιών, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) αφήνει ειδοποιητήρια σε εγκαταλειμμένα σπίτια νεκρών προκειμένου να… μετάσχουν σε έρευνες απαντώντας σε ερωτηματολόγια.

Τραγελαφικές καταστάσεις που προκάλεσαν θυμηδία σε οικείο του Λαρισαίου Τ.Β. που, στο πλαίσιο περιοδικών ελέγχων στο ακατοίκητο πλέον σπίτι του εκλιπόντος, εμβρόντητος διάβασε το ειδοποιητήριο της ΕΛΣΤΑΤ. Ειδοποιητήρια που βασίζονται στην τελευταία απογραφή πληθυσμού η οποία έγινε το 2011 στη χώρα μας αλλά, επτά χρόνια αργότερα, όπως είναι φυσιολογικό πολλά δεδομένα έχουν αλλάξει.

Η έλλειψη οριζόντιας ηλεκτρονικής διασύνδεσης των δημοσίων υπηρεσιών έτσι ώστε να επικαιροποιούνται αυτομάτως μητρώα με τα στοιχεία πολιτών έχει ως αποτέλεσμα, οι υπηρεσίες να εκτίθενται καλώντας ακόμη και νεκρούς να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια. Παρότι, όπως προαναφέρθηκε, κατά καιρούς δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατ. ευρώ για επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες.

Ακόμη πιο παράδοξο ηχεί το γεγονός ότι η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει στη διάθεσή της επικαιροποιημένα αρχεία όταν μάλιστα απευθύνεται σε «επιλεγμένα νοικοκυριά» όπως συνέβη στην περίπτωση του εκπλιπόντος Λαρισαίου, στο πλαίσιο έρευνας εργατικού δυναμικού, της καταγραφής δηλαδή της ανεργίας.

Όπως είναι γνωστό, οι εκπρόσωποι της ΕΛΣΤΑΤ, δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε όποιον πολίτη επιθυμούν οι ίδιοι αλλά απευθύνονται σε συγκεκριμένα νοικοκυριά καθορισμένου δείγματος, «το οποίο δεν επιδέχεται αλλαγή, επιλέγεται βάσει συγκεκριμένου μεθοδολογικού σχεδιασμού, ώστε τα στοιχεία που θα προκύψουν να εκφράζουν την πραγματική εικόνα της ελληνικής κοινωνίας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή της ΕΛΣΤΑΤ προς τους πολίτες που καλούνται να λάβουν μέρος στη συγκεκριμένη έρευνα.

Ούτε η μεθοδολογία του σχεδιασμού, ούτε και η επιλογή του δείγματος αμφισβητούνται αλλά το ερώτημα που τίθεται αφορά στο επίκαιρο των κληθέντων να μετάσχουν στην έρευνα με δεδομένο, όπως επίσης σημειώνεται στο ειδοποιητήριο «μεταξύ των νοικοκυριών που έχουν επιλεγεί για τη συγκέντρωση αυτών των πληροφοριών είναι και το δικό σας».

 Για την ιστορία να αναφερθεί πως στον Λαρισαίο Τ.Β., δύο χρόνια μετά τον θάνατό του σε ηλικία 90 ετών, μέσω του ειδοποιητηρίου της ΕΛΣΤΑΤ, του καθίσταται γνωστό ότι «οι νέες εργασιακές σχέσεις, η ανεργία και η ανάγκη συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης και εξειδίκευσης, απαιτούν στατιστικά στοιχεία για τη χάραξη ορθής πολιτικής τόσο σε περιφερειακό και εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Για τον σκοπό αυτό, στη χώρα μας, όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τον Κανονισμό 577/98 του Συμβουλίου συγκεντρώνονται από τα νοικοκυριά, στοιχεία δημογραφικά, κοινωνικά και οικονομικά, μέσω της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού».

«Ενημερώνεται» λοιπόν ότι τις επόμενες ημέρες θα τον επισκεφθεί εκπρόσωπος της ΕΛΣΤΑΤ ενώ του επισημαίνεται δε πως «η παροχή στοιχείων είναι υποχρεωτική», πως «το περιεχόμενο των ερωτηματολογίων χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς και τηρείται το απόρρητο των στοιχείων» ενώ προκαταβολικά η ΕΛΣΤΑΤ τον ευχαριστεί «για την ευγενική συνεργασία» καταλήγει η επιστολή της Στατιστικής Αρχής.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass