ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ δρ. ΝΙΚ. ΛΥΓΕΡΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

«Το λαθραίο είναι γεωπολιτικό εργαλείο…»

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2015 8:19

 

 

Το λαθραίο μπορεί να είναι και γεωπολιτικό εργαλείο. Μερικά κράτη, μπορούν να διαχειριστούν αυτό το εργαλείο του λαθραίου, γεωπολιτικά, για να στοχεύσουν ένα άλλο κράτος, π.χ. με το πέρασμα λαθρομεταναστών. Δηλαδή, διευκολύνοντας ακόμα και με αντικείμενα, γνωρίζοντας ότι σε ένα κράτος είναι παράνομα και σε ένα άλλο νόμιμα. Μπορεί να γίνει μια μεταφορά και να κερδίσουν τη διαφορά. Αυτό το βλέπουμε και σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δηλαδή, είμαστε στην Ελλάδα, ανήκουμε στην Ε.Ε., είμαστε ένα πέρασμα ή είμαστε στόχος. Είμαστε πηγή ή είμαστε άφιξη…

Τα παραπάνω ενδιαφέροντα, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο δρ. Νικ. Λυγερός, στρατηγικός σύμβουλος και καθηγητής Γεωστρατηγικής, Τοποστρατηγικής και Χρονοστρατηγικής, καθηγητής σε διάφορες στρατιωτικές σχολές, σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό… Μιλώντας για τη γεωπολιτική του λαθραίου, χθες το βράδυ σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, σε γενικές γραμμές είπε και τα εξής:

Μιλώντας για λαθραίο δεν μιλάμε αναγκαστικά για ανθρώπους. Για παράδειγμα, ας πούμε τα τσιγάρα, ένα πιο πολύπλοκο πρόβλημα. Μπορεί να είναι η εταιρεία που παράγει μόνη της λαθραία τσιγάρα, τα οποία διακινούνται. Για τα οποία κατηγορεί τους άλλους ότι το κάνουν. Εξετάζοντας από πού πέρασαν, καταλαβαίνουμε ότι είναι η ίδια που τα παρήγαγε. Μέσα στο λαθραίο, θα σας ξαφνιάσει, αλλά υπάρχει το θέμα της ποιότητας της αντιγραφής. Άλλο ένα παράδειγμα, οι τσάντες. Μπορεί εύκολα μια χώρα, του τύπου Ντουμπάι, να πει ότι «ελάτε στο Ντουμπάι και θα έχετε τα ίδια, σχεδόν νόμιμα» και εδώ μπαίνουμε σε αυτό το πλαίσιο, για να μπορείτε να παρουσιάζεστε, ως κάτοχοι του άλλου αντικειμένου….

Τον ομιλητή προλόγισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημ. Κατσαρός, ο οποίος σημείωσε: «…Πριν τρία χρόνια, άρχισε να συζητείται στην Ελλάδα και στην κοινή γνώμη, η έννοια της ΑΟΖ, παρότι ήταν γνωστή, σε κάποιους, παρότι είχε υπογραφεί η σύμβαση για το Δίκαιο των Θαλασσών, το 1982. Πέρασαν 30 χρόνια και η κρατούσα πολιτική τάξη, δεν το έβαζε ως θέμα, στη δημόσια συζήτηση. Χρειάστηκαν παρεμβάσεις, ομιλίες, ταξίδια, συνεχής δραστηριότητα από πλευράς Νικ. Λυγερού, ώστε να έρθει στην επιφάνεια προ τριετίας… Τα θέματα που ασχολείται ο δρ. Νικ. Λυγερός δεν είναι θέματα της κρατούσας πολιτικής επικαιρότητας, είναι στρατηγικές επιλογές μεγάλες, που με την κατάλληλη πολιτική βούληση, μπορούν να μας οδηγήσουν, από τα σκοτεινά αδιέξοδα του σήμερα, σε έναν φωτεινό ορίζοντα στο μέλλον. Έχουμε μαζί μας, έναν ξεχωριστό Ελληνα».

Ε. Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass