Ο γοητευτικός κόσμος των μελισσών

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2018 22:20

Απίθανη η φύση. Όμορφη και μαγευτική. Πολλές φορές δε, εντυπωσιακή και ταυτόχρονα επικίνδυνη, σαν το μελισσοτσαμπί της φωτογραφίας που, τραβηγμένη σε κτήμα, μας έφερε να θαυμάσουμε ο νεαρός Νερομυλιώτης μελισσοκόμος Τηλέμαχος Αποστόλου.

Ο Μάιος, μήνας των λουλουδιών και των αρωμάτων, μήνας που ο πληθυσμός του μελισσιού είναι στο ανώτατο σημείο, είναι και ο μήνας της σμηνουργίας και των αφεσμών.

Η πρώτη έννοια είναι το φυσικό και φυσιολογικό φαινόμενο κατά το οποίο ένα μελίσσι χωρίζεται σε δύο μέρη, με σκοπό τον πολλαπλασιασμό του και τη διαιώνιση του είδους. Η δεύτερη, το τμήμα του πληθυσμού της κυψέλης μαζί με τη βασίλισσα που φεύγουν από τη φωλιά τους προς αναζήτηση καινούργιας.

Η καινούργια φωλιά συνήθως είναι ένας κορμός δένδρου, ένα κλωνάρι, ένας τοίχος, μια κολόνα. Σ’ αυτή, οι μέλισσες κρέμονται η μία από τα νύχια της άλλης, η μία δίπλα στην άλλη ενωμένες, και σχηματίζουν το λεγόμενο μελισσοτσαμπί ή σμάρι. Εξωτερικά του οι πιο ηλικιωμένες μέλισσες, εσωτερικά οι νεότερες και στο κέντρο η βασίλισσα!

Εκεί ο αφεσμός θα παραμείνει περίπου μια μέρα και οι μελισσοκόμοι που το ξέρουν φροντίζουν πάντα να ελέγχουν την περιοχή και να μαζεύουν το μελίσσι τους. Το υπόλοιπο μελίσσι της κυψέλης ηρεμεί, ο πληθυσμός αυξάνεται γιατί προστίθενται μέλισσες από τον εκκολαπτόμενο γόνο, και η πρώτη νεαρή βασίλισσα που εκκολάπτεται μονομαχεί με τις υπόλοιπες, επιβιώνει η δυνατότερη και αναλαμβάνει την αρχηγία του μελισσιού.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Ν. Γουργιώτης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass