Διαμαρτυρήθηκαν για τα μέτρα λιτότητας

ΔΥΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2018 22:32
Με πορεία ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση του ΕΚΛ Με πορεία ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση του ΕΚΛ

Με ενός λεπτού σιγή για τους εργαζόμενους, που τον τελευταίο χρόνο έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ολοκληρώθηκε η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στην Κεντρική πλατεία προχθές Τετάρτη. Την ίδια ώρα οι φορείς που συμμετέχουν στην «Κοινωνική Συμμαχία» διαδήλωναν στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Επίθεση σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσιαπλές. «Αυτές οι ξεπουλημένες παρατάξεις, που ελέγχουν τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις με νοθείες και τη στήριξη της εργοδοσίας και προσπαθούν να παρουσιάσουν αγωνιστικό προσωπείο, ήταν αυτές που αρνήθηκαν πεισματικά να κηρύξουν απεργία στις 12 Γενάρη, βάζοντας πλάτη να περάσουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και του 3ου μνημονίου, οι πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις, η φοροληστεία, ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας και διατυμπάνιζαν τον Φλεβάρη στο Γ.Σ της ΓΣΕΕ, ότι η απεργία ως μορφή πάλης έφαγε τα ψωμιά της.

Συνειδητά απέρριπταν τις προτάσεις των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για να οργανωθεί η πάλη για τις ΣΣΕ και για αυξήσεις στους μισθούς, για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και πριν 2 μήνες υπέγραψαν ακόμα μια χρονιά την διατήρηση των άθλιων μισθών των 586 ευρώ και 511 ευρώ μεικτά, παραβιάζοντας και την απόφαση του Γ.Σ της ΓΣΕΕ για διεκδίκηση επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και υπογραφή ΕΓΣΣΕ».

Σε ό,τι αφορά στην «Κοινωνική Συμμαχία» ο πρόεδρος του ΕΚΛ σημείωσε ότι «πρόκειται για πρόθυμους υποστηρικτές του εκμεταλλευτικού συστήματος, που στήθηκε με πρωτοβουλία των πλειοψηφιών των διοικήσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, είναι ένα ακόμα εργαλείο ενσωμάτωσης και χειραγώγησης των εργαζομένων στη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων. Στο στόχαστρό τους είναι ιδιαίτερα η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, οι νέοι επιστήμονες. Το ΕΚΝΛ απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το πλαίσιο και τη συμμαχία των προθύμων υπερασπιστών του εκμεταλλευτικού συστήματος και των πολιτικών στήριξής του». Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επιστήμονες και φορείς συγκεντρώθηκαν υπό τη σκέπη της «Κοινωνικής Συμμαχίας» στην πλατεία Ταχυδρομείου αντιδρώντας στα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

«Σήμερα, ημέρα παλλαϊκής κινητοποίησης, είμαστε όλοι εδώ, εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μικρομεσαίοι επαγγελματίες, έμποροι, επιστήμονες, συνταξιούχοι για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στις πολιτικές της λιτότητας και της υπερφορολόγησης που έχουν οδηγήσει στον κοινωνικό αποκλεισμό, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση χιλιάδες συμπολίτες μας και κυρίως τους νέους, τις γυναίκες και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες», σημείωσε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λάρισας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Παπαποστόλου και συνέχισε λέγοντας ότι «η πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις της χώρας σε συνεργασία με τους δανειστές, οδήγησε στη βύθιση του ΑΕΠ κατά 25%, στην έκρηξη της ανεργίας στο 30%, στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στην υποβάθμιση και την ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Οκτώ χρόνια μετά και η επίθεση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση θέτοντας στην ατζέντα διαρκώς και νέα ληστρικά μέτρα για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων που διασφαλίζουν τους δανειστές, αδιαφορώντας προκλητικά για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις». Κλείνοντας ο κ. Παπαποστόλου παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στον εργασιακό τομέα μετά και τις περικοπές και ανάγνωσε το διεκδικητικό πλαίσιο. Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι φορέων.

Ζωή Παρμάκη

 

 

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις εργαζομένων

Δύο συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα Φάρσαλα συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης με δυσβάστακτα μέτρα που έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού στη φτώχεια και στην επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Το Εργατικό Κέντρο Φαρσάλων πραγματοποίησε συγκέντρωση στα γραφεία του με ομιλητή τον πρόεδρό του κ. Γρηγόρη Γούσια και ακολούθησε συγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Δημαρχείου, με ομιλητή τον κ. Απόστολο Αναγνώστου, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Φαρσάλων.

Στις δύο συγκεντρώσεις επικράτησαν συνθήματα που αφορούσαν στη λιτότητα, την ανάπτυξη, την ανεργία, την απασχόληση, τις εργασιακές σχέσεις, τις συντάξεις, το φορολογικό σύστημα, την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη δωρεάν δημόσια υγεία και παιδεία.

«Μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των μέτρων που εφαρμόζει, τα οποία οδηγούν στη φτώχεια τη μικρομεσαία τάξη και τους εργαζόμενους στην ανεργία» δήλωσαν χαρακτηριστικά και οι δύο ομιλητές στις συγκεντρώσεις των Φαρσάλων, που πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν υποτονικές ως προς τη συμμετοχή των εργαζομένων.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Αχ. Μπακαλέξη

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass