Η ΚΟΠΕΛΑ ΠΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΕΙ ΚΕΙΜΕΝΑ ΟΣΩΝ ΑΓΝΟΟΥΝ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Μετατρέποντας το χειρόγραφο σε … Word!

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2015 8:47



Στην εποχή μας, που οποιοδήποτε γραπτό απαιτείται να λαμβάνει άμεσα την ηλεκτρονική του μορφή, καθιστώντας κιόλας ανεπίκαιρη την έκφραση «αναλφάβητος είναι όποιος δεν γνωρίζει να χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή», υπάρχουν δραστήριοι συγγραφείς άρθρων, δοκιμίων, κριτικών ή εργασιών οι οποίοι επιμένουν στη χειρόγραφη τελετουργία, αγνοώντας τις επιταγές του … personal computer!
Ακούγεται παράξενο αλλά μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού όσοι αναλαμβάνουν στην πόλη της Λάρισας να δακτυλογραφήσουν τα χειρόγραφα εκείνων που επιμένουν στη χρήση πένας ή στυλό, ακόμα και με πολυτονική γραφή, μετατρέποντας το κείμενο σε ηλεκτρονική μορφή.
Εδώ και δέκα χρόνια αυτή τη δουλειά κάνει η Βαλεντίνα Ναούμ, την οποία συναντήσαμε στο κατάστημα «Φωτότυπο» όπου εργάζεται.
«Δεν το βλέπω σαν μια δουλειά, γιατί από μικρή μου άρεσε να δακτυλογραφώ, είναι το αγαπημένο μου χόμπι», τονίζει στην «Ε».
«Το αγαπημένο μου παιδικό παιχνίδι ήταν η «γραφούλα», μια απομίμηση γραφομηχανής πάνω στην οποία δακτυλογράφησα για πρώτη φορά. Έμαθα να χειρίζομαι ηλεκτρονικό υπολογιστή σε μια ιδιωτική σχολή και ξεκίνησα να δαχτυλογραφώ για τους πελάτες του καταστήματος στο οποίο εργάζομαι, αλλά σιγά – σιγά, στόμα με το στόμα, προέκυψαν και άλλοι άνθρωποι που μου έφερναν χειρόγραφα για να τα μετατρέψω σε ηλεκτρονική μορφή».
Πρόκειται κυρίως για συνταξιούχους, απόστρατους, δικηγόρους, δασκάλους και λογοτέχνες, αλλά και νεότερους εκπαιδευτικούς που της φέρνουν εργασίες ή βοηθήματα φροντιστηρίων, ενώ έχει τύχει να δαχτυλογραφήσει και τις εργασίες φοιτητών που … απλά δεν προλαβαίνουν!
Έχει συμβάλει δε με τον τρόπο της στην ιδιωτική έκδοση δύο βιβλίων, μιας ιστορίας κι ενός λεξικού, καθώς τα δαχτυλογραφημένα κείμενα μπορούν να πλαστικοποιηθούν και να βιβλιοδετηθούν.
Περισσότερο τη δυσκολεύουν τα γράμματα των δικηγόρων, αλλά με τον καιρό τα συνηθίζει και εκμηδενίζονται οι περιπτώσεις λάθους στη … μετάφραση, ενώ σε αντίθεση με τα φιλολογικά κείμενα, πολύ περισσότερη προσοχή απαιτούν εργασίες που αφορούν σε μαθηματικά, φυσική ή χημεία.
Η Βαλεντίνα μάς λέει ότι όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείται με τη δακτυλογράφηση γνωρίζει άλλα δύο τρία άτομα στην πόλη που κάνουν την ίδια δουλειά, κάτι που αποδεικνύεται από την … ανακούφιση όσων ανθρώπων την ανακαλύπτουν τελικά για να της καταθέσουν τα χειρόγραφά τους.
Είναι όμως λογική η τιμή για όλη αυτή τη διαδικασία;
«Αυτή η δουλειά δεν πληρώνεται», τονίζει χαρακτηριστικά, «γιατί είναι δύσκολη και απαιτητική. Σίγουρα όμως οι τιμές είναι απόλυτα λογικές και ανάλογες της κρίσης την οποία διανύουμε, πολύ περισσότερο που έχω να εξυπηρετήσω και συνταξιούχους».
Μεν. Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass