Προσβάσιμα στα ΑμεΑ τα δημόσια και δημοτικά έγγραφα μέχρι το 2020

* ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΥΠΟΧΡΕΟYΝΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΛΛΙΩΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ * ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΣΕ ΜΟΡΦΗ BRAILLE

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2018 22:06

Περιφέρειες, δήμοι και κοινότητες σε όλη την Ελλάδα, έχουν περιθώριο λιγότερο από δύο χρόνια, για να εναρμονιστούν με τους όρους της σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που υπέγραψε η χώρα μας και ήδη έχει ενσωματώσει στη νομοθεσία της.

Δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, μέχρι και το 2020, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες που αφορούν στην προσβασιμότητά τους σε ΑμεΑ, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ορίσουν έναν υπεύθυνο παρακολούθησης του μηχανισμού εφαρμογής τους, ο οποίος θα έχει λόγο γι’ όλα τα έργα που σχεδιάζονται να γίνουν στις πόλεις και τις περιφέρειες αντίστοιχα, μέχρι και στη μορφή που θα έχουν τα δημόσια έγγραφα ή και τα ενημερωτικά φυλλάδια και ό,τι άλλο εκδίδεται και απευθύνεται στους πολίτες, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβασή τους και σε ΑμεΑ.

Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπονται πρόστιμα που ανέρχονται ακόμη και σε χιλιάδες ευρώ!

Αυτά προβλέπουν οι νόμοι 4074 του 2012 και 4488 του 2017, με τον τελευταίο να περιέχει και τον μηχανισμό εφαρμογής των όρων που προβλέπονται για τα ΑμεΑ.

«Για παράδειγμα, έγγραφα του δήμου που απευθύνονται στους πολίτες, όπως πιστοποιητικά ή επίσης και ενημερωτικά φυλλάδια (π.χ. της ΔΕΥΑΛ), θα πρέπει να υπάρχουν και σε μορφή προσβάσιμη σε ΑμεΑ, και συγκεκριμένα για τους πολίτες με προβλήματα όρασης να είναι με μεγαλύτερα γράμματα και για τους τυφλούς στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης braille», υποστηρίζει στην «Ε», ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία στη Θεσσαλία και (Π.ΟΜ.Α.μεΑ.) κ. Ράλλης Τσολάκης, αναφερόμενος στους παραπάνω νόμους.

Αναλυτικότερα αναφέρει: «Στις υποχρεώσεις των δήμων και των περιφερειών είναι να παράξουν εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό σε προσβάσιμη μορφή για ΑμεΑ. Θα πρέπει να δημιουργήσουν φόρμες εξυπηρέτησης του κοινού προσβάσιμες σε ΑμεΑ και ό,τι αφορά στην υλοποίησή τους. Θα πρέπει αντίστοιχα να ορίσουν έναν αρμόδιο, ο οποίος θα έχει τη συλλογική ευθύνη να αποφαίνονται και να εκτελούνται οι νόμοι για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, στο πλαίσιο των δήμων και των περιφερειών, αντίστοιχα».

Όπως δηλώνει ο κ. Τσολάκης, η Π.ΟΜ.Α.μεΑ. έχει ενημερώσει τόσο την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και τον Δήμο Λαρισαίων για τις προαναφερόμενες υποχρεώσεις τους και ζήτησε την άμεση εφαρμογή τους. Υποστήριξε δε ότι: «Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει ξεκινήσει τουλάχιστον να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα των νόμων. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…».

Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή των νόμων προσβασιμότητας σε ΑμεΑ απευθύνεται και στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, καταστήματα εστίασης και αναψυχής θα πρέπει να διαθέτουν κατάλογους στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών (braille). Η μη ύπαρξη τιμοκαταλόγου για ΑμεΑ επιφέρει διοικητική παράβαση και πρόστιμο 500 ευρώ.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass